Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Nokia: Φόρτιση του κινητού με τη βοήθεια του…ποδηλάτου!

      Σε λίγο καιρό θα μπορείτε να φορτίζετε το κινητό σας Nokia, ενώ κάνετε ποδήλατο. Η φινλανδική εταιρία παρουσίασε έναν πρωτότυπο φορτιστή κινητού τηλεφώνου, που βασίζεται στην κίνηση του ποδηλάτου. 

    
     Αν και η αρχική ιδέα ήταν να εφαρμοστεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου συχνά οι κάτοικοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στον ηλεκτρισμό, η νέα μέθοδος έχει όλα τα φόντα να «πιάσει» και στην Ευρώπη, ειδικά στις χώρες όπου υπάρχει διαδεδομένη η «κουλτούρα του ποδηλάτου» και πολλοί πάνε ακόμα και στη δουλειά τους με το…πεντάλ.
     Ο φορτιστής, σύμφωνα με την μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής στον κόσμο, θα κοστίζει από 15 ευρώ και θα κυκλοφορήσει στην αγορά εντός του 2010, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. Θα συνδέεται στο δυναμό (μικρή ηλεκτρική γεννήτρια) του ποδηλάτου, που φορτίζεται όταν γυρνάνε οι ρόδες. Για όσους δεν έχουν δυναμό, η εταιρία θα πoυλάει και πλήρες «κιτ» με φορτιστή, δυναμό και εδικό άγκιστρο πάνω στο ποδήλατο.

    Η ελάχιστη ταχύτητα του ποδηλάτη για να φορτίζεται το κινητό από το δυναμό, θα είναι τα έξι χιλιόμετρα την ώρα. Μια δεκάλεπτη βόλτα με το ποδήλατο με μέση ταχύτητα δέκα χιλιομέτρων την ώρα θα παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για χρόνο ομιλίας περίπου μισής ώρας ή για 37 ώρες αναμονής.
    Πάντως η Nokia δεν είναι η πρώτη εταιρία που έχει παρουσιάσει ένα τέτοιο φορτιστή-δυναμό. Παρόμοιες συσκευές έχουν παρουσιαστεί από μικρότερες εταιρίες, όπως η Pedal & Power. 
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου