Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Πρώτη απόπειρα πτήσης ηλιακού αεροσκάφους μέσα στη νύχτα!

  Ένα πρωτότυπο καινοτομικό ελβετικό αεροσκάφος, που τροφοδοτείται με την ενέργεια του ήλιου, θα δοκιμάσει, για πρώτη φορά στον κόσμο, να πετάξει στη διάρκεια της νύχτας. 
    Το υψηλής τεχνολογίας μονοθέσιο αεροσκάφος Solar Impulse (Ηλιακή Ώθηση) διαθέτει τεράστιο άνοιγμα φτερών 63,4 μέτρων (όσο ένα Airbus 340) και, παρόλα αυτά, ζυγίζει μόνο 1.600 κιλά, δηλαδή περίπου όσο ένα μεσαίου μεγέθους αυτοκίνητο.
    Το σκάφος τροφοδοτείται από τέσσερις ηλεκτροκινητήρες 10 ίππων (ο καθένας κινητήρας έχει ισχύ περίπου όση η μηχανή με την οποία οι αδελφοί Ράιτ έκαναν την πρώτη ιστορική πτήση τους πριν από 100 χρόνια). Η ταχύτητα απογείωσης του Solar Impulse είναι μόλις 35 χιλιόμετρα την ώρα και η ταχύτητα που πετάει στον αέρα, περίπου η διπλάσια.
    Το αεροσκάφος HB-SIA (η πλήρης ονομασία του) αποθηκεύει στη διάρκεια της μέρας ηλιακή ενέργεια στις μπαταρίες του και θα δοκιμάσει την Πέμπτη το βράδυ να πετάξει πάνω από τη δυτική Ελβετία και την ανατολική Γαλλία, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, εκμεταλλευόμενο τον καθαρό καλοκαιρινό ουρανό.
    Το σκάφος θα κατευθύνει ο πιλότος Αντρέ Μπόρσμπεργκ, ο οποίος προτίθεται να πετάξει σε υψόμετρο μέχρι 8.500 μέτρων. Ιδιοκτήτης της εταιρίας που κατασκευάζει το Solar Impulse, είναι ο Μπερτράν Πικάρ, που έχει κάνει το γύρο του κόσμου με αερόστατο.
    Το Solar Impulse κατασκευάστηκε πριν επτά μήνες και μέχρι σήμερα έχει κάνει δέκα δοκιμαστικές πτήσεις, όλες μέρα. Αν όλα πάνε καλά και στη νυχτερινή πτήση, τότε προγραμματίζεται για το 2013 ή 2014 ένα παρόμοιο αεροσκάφος -λίγο μικρότερο από το πρωτότυπο- να κάνει το γύρο του κόσμου.
Πηγή: Ελευθεροτυπία 

2 σχόλια:

  1. Τα ηλιακά αεροπλάνα Zephyr και Solar Impulse δείχνουν το δρόμο προς το μέλλον. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα δούμε και άλλες εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα της ηλιακής ενέργειας.


    http://www.lagiplan.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύω ότι οι ανανεώσιμε πηγές ενέργειας είναι μονόδρομος για την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα για τη χώρα μας... μακάρι να το αντιληφθούν όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή