Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Πόλη για ποδήλατο και περπάτημα η Αθήνα το 2014!

    Ο αποκλεισμός της κυκλοφορίας στην Πανεπιστημίου ως το 2013, οι παρεμβάσεις στο παράκτιο μέτωπο, οι αναπλάσεις πλατειών σε υποβαθμισμένες γειτονιές, είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος «Αθήνα-Αττική 2014», που παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος.
    Η Τίνα Μπιρμπίλη έδωσε έμφαση στην επιστροφή στο κέντρο σε συνδυασμό με μέτρα, που θα ακολουθήσουν ως το τέλος του χρόνου, ώστε να σταματήσει η επέκταση της πρωτεύουσας, κυρίως προς τα Μεσόγεια.
Στις άμεσες παρεμβάσεις, που θα ξεκινήσουν μέσα στο 2010, περιλαμβάνονται:
     Η πεζοδρόμηση της Βασι. Ολγας, που δημοπρατείται μέσα στον Ιούνιο και θα συμπληρώσει τον άξοανα Δ. Αρεοπαγίτου-Β. Παύλου.
     Η ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου, στο κέντρο της πρωτεύουσας, που θα δημοπρατηθεί τις επόμενες ημέρες.
     Η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Παντελεήμονα, που θα ενωθεί με την πλατεία Αττικής, μέσω της οδού Αγορακρίτου. Σε επόμενη φάση οι πεζοδρομήσεις θα συνεχιστούν προς το Πεδίον του Αρεως και την Ακαδημία Πλάτωνος.

    Ανάλογες παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν στην πατεία Αγίου Νικολάου, ενώ προγραμματίζονται έργα στον Κολωνό, τα Ανω Λιόσια και τα Καμίναι Πειραιά.
   "Οφείλουμε να προετοιμάσουμε την πόλη μας σε μιά χώρα που αλλάζει, σε ένα κόσμο που αλλαζει", υπογράμμισε η υπουργός, που μίλησε γιά την χαμένη ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων γιά την πρωτεύουσα και κατέληξε: "Το 2014, δέκα χρόνια μετά, το έπαθλο θα είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της ζωής μας".
     Εδωσε έμφαση στη στροφή προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τη χρήση του ποδηλάτου και το περπάτημα, εξαγγέλοντας δύο ποδηλατοδρόμους στις διαδρομές Κηφισιά-Φάληρο και Φάληρο-Λιμανάκια Βουλιαγμένης. Τα έργα γιά τα πρώτα 1.500 μέτρα θα ξεκινήσουν άμεσα από την Καλλιθέα. Εμμέσως αναφέρθηκε στην μείωση της κυκλοφορίας στο κέντρο, σημειώνοντας ότι θα περιοριστούν κατά 50% οι θέσεις στάθμευσης που έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους.
     Προβλέπονται επίσης έργα μητροπολιτικής κλίμακας, που αφορούν την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ως το κτίριο του Ταε κβον ντο. Για το τελευταίο προωθείται διαγωνισμός για την μετατροπή του σε συνεδριακό κέντρο.  
Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις:
Η πεζοδρόμηση της Βασ. Ολγας ολοκληρώνει την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων από το Ολυμπιείο ως τον Κεραμεικό.
 Νέο πρόσωπο αποκτούν πλατείες της Αθήνας, όπως η πλατεία Αττικής, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις προαναγγέλλονται για τον Αγ. Παντελεήμονα και την πλατεία Αγ. Νικολάου Αχαρνών.
Ενοποιούνται τα πάρκα Γουδή και Ιλισίων.

Η Πανεπιστημίου μετατρέπεται  από πολύβουη λεωφόρος σε όαση.
 Πηγή: Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

  1. Μακάρι να γίνει κάτι από όλα τα παραπάνω και να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής στην πρωτεύουσα... Φοβάμαι όμως ότι θα μείνουμε πάλι στα λόγια... Τα ίδια λέγαμε και με τους Ολυμπιακούς αγώνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή