Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Το μυστήριο με τους 97 σκελετούς βρεφών

    Μέχρι τώρα το Χάμπλεντεν, ένα χωριουδάκι έξω από το Λονδίνο, ήταν φημισμένο για την ηρεμία και την ομορφιά του, γεγονός που συνέβαλε στο να χρησιμοποιηθεί ως φόντο πολλών ταινιών. Ανάμεσά τους η ταινία «Sleepy Hollow» με τον Τζόνι Ντεπ και την Κριστίνα Ρίτσι, το «Χορεύοντας με έναν ξένο», πολλές μίνι τηλεοπτικές σειρές κ.ά. 
Σκεύος από την κουζίνα της ρωμαϊκής βίλας 
   Οι αρχαιολογικές μελέτες βάζουν όμως σε υποψία πολλούς, περί του αν το Χάμπλεντεν ήταν πάντοτε τόπος ηρεμίας.
   Οι αρχαιολόγοι που μελέτησαν σκελετούς 97 βρεφών της ρωμαϊκής εποχής, που βρέθηκαν σε μια ρωμαϊκή βίλα στο Χάμπλεντεν, λένε ότι ίσως εκεί να υπήρχε ένας οίκος ανοχής. Μέχρις εδώ ουδέν μεμπτόν. Αλλά φαίνεται πως οι εργαζόμενες εκεί θανάτωναν τα ανεπιθύμητα βρέφη τους. 
    Φαντασίες των επιστημόνων; Αλλά τότε πώς εξηγείται ότι όλα τα μωρά πέθαναν την 40ή εβδομάδα μετά τη γέννησή τους, σε ηλικία δέκα μηνών δηλαδή;
Ανύπαρκτη αντισύλληψη
   Ο Δρ Τζιλ Αϊερς, ο οποίος ασχολείται με την Παιδική Αρχαιολογία, σημειώνει πως εκείνη τη μακρινή εποχή η αντισύλληψη και τα μέσα προφύλαξης για ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ήταν ή ανύπαρκτα ή καθόλου αποτελεσματικά.
   Επομένως θεωρεί πολύ πιθανόν οι «ατυχίες» να ήταν κοινός τόπος. Θεωρεί επίσης πως η δολοφονία βρέφους ίσως και να μην ήταν τότε όσο καταδικαστέα είναι σήμερα.
   Φαίνεται, λέει, πως ολοκληρωμένος άνθρωπος γινόσουν μετά τα δύο χρόνια σου. Οσα πέθαιναν πριν συμπληρώσουν αυτήν την ηλικία δεν θάβονταν καν σε κανονικά νεκροταφεία, αλλά στα σπίτια.
   Ακόμη κι έτσι, όμως, ο αριθμός 97 θεωρείται τεράστιος. Οσο για την ηλικία; Το μήκος των οστών τη μαρτυρά.
    Και στην περίπτωσή μας τα σκελετικά κατάλοιπα είχαν το ίδιο μήκος. Αυτό ακριβώς συνηγορεί υπέρ της δολοφονίας, επειδή σε άλλη περίπτωση τα παιδάκια θα είχαν πεθάνει σε διαφορετικές ηλικίες.
   Μη νομίσετε, βέβαια, πως το εύρημα είναι πρόσφατο. Οι ανασκαφές είχαν γίνει πριν από περίπου 100 χρόνια και τώρα το πεδίο χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια δημητριακών. Ο ανασκαφέας, όμως, είχε συγκεντρώσει τα πάντα σε 300 κιβώτια και τα είχε καταγράψει λεπτομερώς.
   Τώρα τα μελετούν ειδικοί ανθρωπολόγοι, που σκέφτονται να κάνουν τεστ DNA, ώστε να βρεθούν το φύλο και οι πιθανές συγγένειες. Οι αρχαιολόγοι, πάλι, θα ξαναψάξουν στο χώμα, για να δουν τι άλλες εκπλήξεις μπορεί να κρύβονται εκεί. 
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου