Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Πάρνηθα: αισιοδοξία... βουνό

      Η Πάρνηθα είναι η μόνη δασική έκταση της χώρας που υποδέχεται προετοιμασμένη τη «θερμή» περίοδο του καλοκαιριού. Εχουν καθαριστεί οι δασικοί δρόμοι και έχει εκπονηθεί σχέδιο δράσης για το συντονισμό των φορέων και των εθελοντών. 


      Τρία χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της 28ης Ιουνίου, οπότε αφανίστηκαν 38.000 στρέμματα δάσους, κυρίως ελάτης, προχωρούν τα έργα αποκατάστασης και το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι η φύση αναγεννάται. Είναι ενδεικτικό ότι το κόκκινο ελάφι, που απαντάται μόνον στην Πάρνηθα και τη Ροδόπη, έχει αυξηθεί σημαντικά και έχει εξαπλωθεί σε γειτονικές περιοχές, ώς τη Βοιωτία. Εχουν μετρηθεί ήδη περίπου 500 από τα υπέροχα θηλαστικά.
     Δεν λείπουν όμως και οι απειλές. Εντοπίζονται κυρίως στο πευκοδάσος Τατοΐου, που τα τελευταία 80 χρόνια έχει καεί πέντε φορές. Οι δασολόγοι επισημαίνουν ότι η φωτιά είναι μέσα στον κύκλο ζωής του πευκοδάσους και αναμένται να εκδηλωθεί μία πυρκαγιά κάθε τριάντα χρόνια. Καθυστερεί επίσης η νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν οι περίπου 1.000 αγροφύλακες στην προστασία των δασών.
     Την πορεία αποκατάστασης παρουσίασε χθες ο Κ. Δημόπουλος, πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του εθνικού δρυμού Πάρνηθας, σημειώνοντας ότι τα έργα έχουν ξεκινήσει μετά τη μεγάλη πυρκαγιά και εντάθηκαν από το 2008. Σημείωσε ότι επαναλειτουργεί το φυτώριο στην Αγία Τριάδα, που θα εξασφαλίσει 300.000 φυτά ελάτης από τα «σπλάχνα» της Πάρνηθας. Ικανοποιητικά αναπτύσσεται το φυτώριο ελάτης που είχε ξεκινήσει το 2008, ενώ εξασφαλίστηκαν 200.000 δενδρύλλια μαύρης πεύκης. Θα χρησιμοποιηθούν για το πρόδρομο δάσος το οποίο θα εξασφαλίσει τη σκιά που είναι απαραίτητη για να εξελιχθεί η φύτευση της ελάτης. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα 8.000 στρέμματα βραχώδους εδάφους, που απαιτεί μεγάλα κονδύλια για να ξαναπρασινίσει. «Το κόστος της αποκατάστασης είναι τριπλάσιο από τα κονδύλια που απαιτούνται για τη συντήρηση του δάσους» τόνισε.
      Το πρόγραμμα δασοπροστασίας, που παρουσίασε ο δασολόγος Γ. Ζαρείφης, περιλαμβάνει 12 μόνινα πυροφυλάκια, που εποπτεύουν όλη την έκταση του δρυμού. Περιπολίες εκτελούν 30 οχήματα και υπάρχει αίτημα να λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Στις 70 υδατοδεξαμενές προστέθηκαν άλλες 20 και συντηρήθηκαν ώστε να είναι έτοιμες σε περίπτωση ανάγκης. Λειτουργούν άλλες έξι δεξαμενές για τον εφοδιασμό ελικοπτέρων. Το δασικό οδικό δίκτυο, μαζί με τις αντιπυρικές ζώνες και τους επαρχιακούς δρόμους, φθάνει τα 400 χλμ. Το σχέδιο προβλέπει αποκλεισμό της κυκλοφορίας σε ποσοστό 80%. «Πονοκέφαλος» είναι τα σκουπίδια. Ορισμένοι δήμοι καθάρισαν τις περιοχές τους, άλλες όμως δεν πήραν μέτρα και θα χρηματοδοτηθούν από τον φορέα ώστε να τα απομακρύνουν. «Είναι πρόφαση αυτό που λένε ότι δεν μας αφήνει το δασαρχείο», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου