Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Οι Νεάτερνταλ έτρωγαν λαχανικά!

  Οι Νεάτερνταλ μαγείρευαν και έτρωγαν και λαχανικά εκτός από κρέας, σύμφωνα με επιστημονική ανάλυση σε απολιθώματα. 
  Αμερικανοί επιστήμονες, ύστερα από την ανάλυση κατάλοιπων φαγητού στα δόντια απολιθωμάτων επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά ότι η διατροφή των Νεάτερνταλ δεν περιοριζόταν στο κρέας και ήταν πολύ πιο περίπλοκη από όσο πιστευόταν μέχρι σήμερα.
  Η θεωρία ότι οι Νεάτερνταλ έτρωγαν σχεδόν αποκλειστικά κρέας, εκτιμήθηκε μάλιστα στο παρελθόν ως ο βασικός λόγος για την εξαφάνισή τους. Όταν, πριν από περίπου 28.000 - 30.000 χρόνια με την εποχή των παγετώνων εξαφανίστηκαν τα μαμούθ, εξέλειψε μια σημαντική πηγή κρέατος γι’ αυτούς.
  Ωστόσο η νέα μικροσκοπική ανάλυση κατάλοιπων από Νεάντερταλ, που βρέθηκαν σε διάφορα σπήλαια του κόσμου, όπως στο Βέλγιο και στο Ιράκ, ανακάλυψε σαφή στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες χημικές αναλύσεις.
Οι ερευνητές βρήκαν απολιθωμένα υπολείμματα διαφόρων φυτών και λαχανικών στην οδοντική πλάκα τους και, σε μερικές περιπτώσεις, είχαν προηγουμένως μαγειρευτεί σε φωτιά.
  Το γεγονός αυτό υποδηλώνει επίσης ότι οι Νεάντερταλ ήλεγχαν τη φωτιά εξίσου καλά με τους προγόνους των συγχρόνων ανθρώπων (homo sapiens).
  Η νέα ανακάλυψη πιθανώς ανατρέπει ακόμη τη θεωρία ότι οι πρόγονοί μας ώθησαν σε εξαφάνιση τους Νεάντερταλ, αξιοποιώντας τη διατροφή τους.
  Επίσης, κατά την Πιπέρνο, ανακύπτει το ερώτημα κατά πόσο οι Νεάντερταλ ήσαν οργανωμένοι σε ομάδες κυνηγών-συλλεκτών όπως και οι homo sapiens, ενώ δεν αποκλείεται να είχαν ένα καταμερισμό εργασιών ανάμεσα σε άνδρες (κυνηγούς) και γυναίκες (συλλέκτες), ανάλογο με τον ανθρώπινο.
  Ίχνη φυτικών ουσιών είχαν βρεθεί και παλαιότερα σε τοποθεσίες εγκατάστασης των Νεάντερταλ, αλλά είναι τώρα η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι η φυτική τροφή τρωγόταν, μερικές φορές μαγειρεμένη.
   Η έρευνα, από επιστήμονες του τμήματος Ανθρωπολογίας και του εργαστηρίου αρχαιοβιολογίας του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον, υπό την Ντολόρες Πιπέρνο, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Proceedings” της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου