Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Η Ιταλία «κόβει» τις πλαστικές σακούλες!

  H Ιταλία, μια από τις χώρες όπου γίνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση πλαστικών σακούλων στην Ευρώπη, αποφάσισε την απαγόρευση της χρήσης τους από την 1η Ιανουαρίου του 2011.
  Οι Ιταλοί τάσσονται κατά των τσαντών από πολυαιθυλένιο, αφού χρειάζονται πολύ λάδι για να κατασκευαστούν, πολύ χρόνο για να διασπαστούν, ενώ τις περισσότερες φορές φράζουν τις αποχετεύσεις και διαλύονται μολύνοντας επικίνδυνα το περιβάλλον.
  Παρόλα αυτά, οι Ιταλοί πολίτες χρησιμοποιούν περίπου 20 δισεκατομμύρια σακούλες το χρόνο, δηλαδή περισσότερες από 330 ανά άτομο ετησίως. Ο αριθμός αυτός ισούται περίπου με το 1/5 του συνόλου των πλαστικών σακούλων που χρησιμοποιούνται συνολικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente.
  Έτσι από το Σάββατο θα απαγορεύεται στους λιανοπωλητές να δίνουν στους καταναλωτές σακούλες από πολυαιθυλένιο. Θα μπορούν πλέον στη θέση τους να χρησιμοποιήσουν τσάντες από βιοδιασπώμενο πλαστικό, ύφασμα ή χαρτί.
  Εκτός από την Ιταλία, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δοκιμάσει να σταματήσουν τη χρήση τους, προωθώντας επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες από βαμβάκι. Το 2002, η Ιρλανδία επέβαλε εισφορά των 15 σεντς στις πλαστικές σακούλες.
  "Μιλάμε για μια επανάσταση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη", πρόσθεσε η Legambiente, σημειώνοντας ότι διακόσιοι από τους 8.000 δήμους της Ιταλίας, ανάμεσά τους αυτοί του Τορίνο και της Βενετίας, έχουν ήδη εισάγει δικές τους απαγορεύσεις για τις πλαστικές σακούλες.
Πηγή: www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου