Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Θεσσαλονίκη: Απορριμματοφόρο κινείται με καύσιμα από τηγανέλαια!

  Με καύσιμα νέας γενιάς που παράγονται από τα τηγανέλαια εστιατορίων, θα κινείται το νέο απορριμματοφόρο του δήμου Θεσσαλονίκης, που θα διατεθεί στον τομέα ανακύκλωσης. Το νέο απορριμματοφόρο είναι το πρώτο σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που υπάρχει στην Ελλάδα, στα πλαίσια της προώθησης της χρήσης βιοκαυσίμων στο αστικό περιβάλλον. 
  Η Ευρωπαϊκή Ένωση προμήθευσε το συγκεκριμένο όχημα μέσω του προγράμματος LIFE + BIOFUELS – 2G. Ταυτόχρονα το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το ΑΠΘ και η Ένωση Εστιατόρων-Ψητοπωλών της πόλης συνεργάστηκαν, ώστε να τεθεί στην υπηρεσία του δήμου το πρώτο απορριμματοφόρο που θα κινείται με βιολογικά καύσιμα νέας γενιάς.
  Τα εστιατόρια της πόλης έχουν, ήδη, προμηθευτεί το ειδικά δοχεία ώστε να συλλέγονται τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης ρυπαίνοντας το περιβάλλον. Στη συνέχεια αυτά συγκεντρώνονται από ειδικό όχημα στο τμήμα ανακύκλωσης του κεντρικού δήμου και παραδίδονται στο ΕΤΕΚΑ, το οποία αναλαμβάνει τη μετατροπή τους σε καύσιμα με μηδενικούς ρύπους.
  Η επίσημη παρουσίαση του νέου απορριμματοφόρου πραγματοποιήθηκε στην Νέα Παραλία, την Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Κώστας Καζαντζίδης.
Πηγή: www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου