Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Συμφωνία για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων ανακοίνωσε το Περού!

  Συμφωνία με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Γέιλ για την επιστροφή χιλιάδων αντικειμένων που είχαν απομακρυνθεί στις αρχές του 20ου αιώνα από τον αρχαιολογικό χώρο του Μάτσου Πίτσου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Περού, Άλαν Γκαρσία. 
   "Η κυβέρνηση του Περού εκφράζει τις ευχαριστίες της για την απόφαση αυτή και αναγνωρίζει ότι το Γέιλ συντήρησε αυτά τα κομμάτια και τα έργα, που αλλιώς μπορεί να είχαν καταλήξει σε ιδιωτικές συλλογές ή να χάνοντας, και αναγνωρίζει την έρευνα που διεξήγε στην διάρκεια των ετών", ανέφερε στην τηλεόραση.
  Το Περού υπολογίζει σε 40.000 τα αντικείμενα -κεραμικά, κοσμήματα και οστά- που αφιαρέθηκαν από την ακρόπολη των Ίνκα και κατέληξαν στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.
  Η αντιδικία ανάμεσα στη Λίμα και στο Γέιλ θυμίζει εκείνη ανάμεσα στην Αθήνα και το Βρετανικό Μουσείο, με τους Αμερικανούς να αφήνουν αιχμές ότι οι Περουβιανοί δεν μπορούν να συντηρήσουν τους θησαυρούς. Η υπόθεση έφτασε το 2008 στα δικαστήρια.
  Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές, στη Λίμα. Ελπίδα είναι ο επαναπατρισμός των αντικειμένων να ξεκινήσει μέσα στο 2011. 
Πηγή: Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

  1. Πόσες ελπίδες έχουμε εμείς να πάρουμε πίσω επιτέλους τα γλυπτά του Παρθενώνα; Κάποιες αποφάσεις όπως αυτή τώρα του Περού ή της Αιγύπτου πριν από 1-2 χρόνια μας δείχνουν το δρόμο. Είμαστε όμως διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε; Δυστυχώς νομίζω πως όχι... πιστεύω πως πολλά πράγματα στη χώρα μας θα ήταν διαφορετικά αν όλοι μας διεκδικούσαμε αυτά που δικαιούμαστε και δεν περιμέναμε από κάποιους "άλλους" να αγωνιστούν και να μας τα δώσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή