Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Βιβλιοπαρουσίαση: Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος ο Ελευθερωτής

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
  Μιχαήλ Η Παλαιολόγος ο Ελευθερωτής είναι το ιστορικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει μία από τις ισχυρότερες βυζαντινές προσωπικότητες και συγχρόνως μια από τις σημαντικότερες εποχές του ελληνισμού, όπως άρχισε να αναγεννιέται στην αρχή της παλαιολόγειας εποχής του Βυζαντίου. 
  Είναι μια μυθιστορηματική βιογραφία του Μιχαήλ Η Παλαιολόγου, του γενάρχη της ομώνυμης δυναστείας, του ανθρώπου που πέτυχε αδιανόητα επιτεύγματα για την εποχή του, χάρη στο πολυμήχανο έως διαβολεμένο μυαλό του, προκειμένου να αποκαταστήσει την πληγωμένη αυτοκρατορία. 
  Ξεκινά από τη συμφορά της Δ Σταυροφορίας -θέμα που απασχολεί μέχρι και σήμερα τους ιστορικούς ερευνητές- και φτάνει μέχρι και το Σικελικό Εσπερινό, τον οποίο υπέθαλψε έμμεσα αλλά ενεργά ο Μιχαήλ.
  Μεταξύ των δύο αυτών κοσμοϊστορικών γεγονότων μεσολαβούν η μεγάλη συνωμοσία και οι φόνοι για το αυτοκρατορικό αξίωμα, η νίκη στη μάχη της Πελαγονίας και βέβαια η ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης, την οποία είχαν καταλάβει οι Φράγκοι, που επιτεύχθηκαν με χίλια δυο τεχνάσματα και ίντριγκες από τον Παλαιολόγο.
  Είναι ένα ιστορικό ανάγνωσμα για το 13ο αιώνα, γεμάτο πάθη και έρωτες, αλλά και με πολιτικό, διπλωματικό και εκκλησιαστικό παρασκήνιο, με μάχες για την εξουσία που άφησαν ανεξίτηλο το πέρασμά τους από την Ιστορία. Συνδυάζει το γρήγορο ρυθμό με την ακαδημαϊκή ακρίβεια.
Συγγραφέας: Γιώργος Λεονάρδος
Θέμα:  Ελληνική πεζογραφία
Εκδότης: Λιβάνης - Νέα Σύνορα
Σελίδες:  398
Ημ. Έκδοσης: 01/01/2005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου