Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Στο φως η κολυμβήθρα της Αγίας Σοφίας!

  Η περίφηµη κολυµβήθρα της Αγίας Σοφίας θα εκτεθεί για πρώτη φορά έπειτα από εκατοντάδες χρόνια στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2010. «Ο τελευταίος θησαυρός της Αγίας Σοφίας», σχολίαζε η εφηµερίδα «Χουριέτ», η οποία επισηµαίνει ότι το κοινό θα µπορεί να επισκέπτεται αυτό της το τµήµα από την άνοιξη. 
  «Η κολυµβήθρα βρισκόταν σε ένα µέρος που ήταν κλειστό για το κοινό. Κατασκευάστηκε από ένα συµπαγές µάρµαρο και είναι τόσο καλοδιατηρηµένη σαν να έγινε χθες. Κατέχει µια σηµαντική θέση στην ιστορία της Αγίας Σοφίας και όλοι πλέον θα µπορούν να τη δουν», δηλώνει ο γενικός γραµµατέας της Κωνσταντινούπολης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2010 Γιλµάζ Κουρτ. 
  Η κολυµβήθρα είχε κατασκευαστεί κατά τον 6ο αιώνα και διαστάσεις 3,32 Χ 2,52 µ. µε βάθος 1,16. «∆εν υπάρχει µεγαλύτερη στον κόσµο», δηλώνει ο πρόεδρος του Μουσείου της Αγίας Σοφίας Χαλούκ Ντουρσούν. Τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν οι αναγκαίες αναστηλώσεις, ώστε να ανοίξει το µέρος αυτό του µουσείου για το κοινό. Ωστόσο η κολυµβήθρα δε βρίσκεται στο βαπτιστήριο όπου ήταν τοποθετηµένη κατά τα βυζαντινά χρόνια, καθότι επί οθωµανικής περιόδου το βαπτιστήριο είχε µετατραπεί σε µαυσωλείο για τους οθωµανούς σουλτάνους. Τότε η κολυµβήθρα µεταφέρθηκε στην αυλή της Αγίας Σοφίας. Τα χώµατα µάλιστα από τους τάφους των σουλτάνων τη σκέπασαν... 
  «Προφανώς την κολυµβήθρα τη βλέπουµε ξανά για πρώτη φορά µετά την άλωση της Πόλης. Από τότε που η Αγία Σοφία µεταβλήθηκε σε τζαµί δεν είχε χρησιµοποιηθεί», λέει ο Χαλούκ Ντουρσούν. Κατά τη βυζαντινή περίοδο, πρόσθεσε, χρησιµοποιείτο για µαζικές βαφτίσεις και οι άνθρωποι ανέβαιναν απότη µία τηςπλευρά και κατέβαιναν από την άλλη. 
  Όπως είπε, φέτος η ΑγίαΣοφία εξελέγη ως Μουσείο της Χρονιάς για την Ευρώπη και πήρε το βραβείο Rotondi. Οι επισκέπτες της έχουν φτάσει τα τρία εκατοµµύρια,σύµφωνα µε τον Χαλούκ Ντουρσούν.Αν κανείς κάνει αναζήτηση στο Google µε τη λέξη Ayiasofya ή Hagia  Sofia, πρόσθεσε, θα βρει 800.000 έγγραφα, ενώ οι αναφορές σε αυτήν στο ∆ιαδίκτυο είναι εκατοµµύρια. 
Πηγή: Άννα Ανδρέου, Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου