Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Νίκη για το λόμπι του κυανίου.

  «Φρένο» στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κωφεύοντας στις συνεδριάσεις περισσότερων από 100 οργανώσεων και κινήσεων πολιτών και αγνοώντας ισχυρό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για πλήρη απαγόρευση της χρήσης κυανίου στην εξόρυξη μετάλλων, σε χώρες της Ε.Ε., μέχρι το 2011. 
Η δεύτερη μεγαλύτερη, μετά το Τσέρνομπιλ, περιβαλλοντική καταστροφή στην Ιστορία της Ευρώπης συνέβη το 2000. Κυάνιο διέρρευσε στον Δούναβη και δηλητηρίασε ψάρια και ανθρώπους.
   Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον Janez Potocnik, επίτροπο Περιβάλλοντος, στην κοινή επιστολή 107 οικολογικών οργανώσεων -κινήσεων πολιτών και προσωπικοτήτων παγκοσμίου κύρους για την απαγόρευση μιας επικίνδυνης οικονομικής δραστηριότητας που χρησιμοποιεί ενώσεις κυανίου, όπως για παράδειγμα στην εξόρυξη χρυσού. Ο επίτροπος και η Κομισιόν «πέταξαν» στον κάλαθο των αχρήστων ένα από τα ισχυρότερα ψηφίσματα που πέρασαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο καλούσε με ψήφους 488 υπέρ και 48 κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισηγηθεί σταμάτημα όλων των μεταλλευτικών-μεταλλουργικών τεχνολογιών που βασίζονται στο κυάνιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
   Φρεσκάρουμε τη μνήμη φέρνοντας στην επιφάνεια τα ολέθρια «αποτελέσματα» της δεύτερης μεγαλύτερης (μετά το Τσέρνομπιλ) περιβαλλοντικής καταστροφής στην Ιστορία της Ευρώπης, που συνέβη στην Baia Mare της Ρουμανίας το 2000: από εξορυκτική μονάδα χρυσού διέρρευσαν 100.000 κυβικά μέτρα νερού με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις κυανίου και άλλων βαρέων μετάλλων στον ποταμό Tisia και από εκεί στον Δούναβη, πλήττοντας εκτός από τη χώρα αυτή την Ουγγαρία και τη Σερβία. Δεκάδες χιλιάδες ψάρια ξεβράστηκαν, το πόσιμο νερό δηλητηριάστηκε και περισσότερα (τότε) από 100 άτομα -κυρίως παιδιά- νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία λόγω μόλυνσης της διατροφικής αλυσίδας. Τα πραγματικά αποτελέσματα ακόμα δεν έχουν καταγραφεί.
   Αυτό λοιπόν το θλιβερό γεγονός δεν έγινε μάθημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρά τις οργανωμένες κινητοποιήσεις πολιτών που προέρχονται από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη FYROM, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Βρετανία και τη Δανία, αλλά και από χώρες εκτός Ε.Ε. (Αργεντινή, Περού, ΗΠΑ.)
   «Παρ' όλα αυτά η εξόρυξη μετάλλων με χρήση κυανούχων διαλυμάτων όπως ο χρυσός συνεχίζεται», λέει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης προσθέτοντας: «Οι σχετικές επενδύσεις επιδοτούνται από τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εξόρυξη συνεχίζεται ή προγραμματίζεται να ξεκινήσει στη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Απαγορεύεται διά νόμου μόνο στην Ουγγαρία, την Τσεχία και (μέσω νομολογίας) στη Γερμανία».
   «Ενώνω τη φωνή μου», λέει ο Κρίτων Αρσένης, «με τις φωνές των τοπικών κοινωνιών που υφίστανται τις πρώτες συνέπειες και ζητώ την άμεση απαγόρευση της χρήσης κυανίου για την εξόρυξη χρυσού εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάθε οικονομική δραστηριότητα είναι ευπρόσδεκτη εφόσον συνάδει με την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος».
   Στην πλειονότητα των ατυχημάτων, οι κυανιούχες ενώσεις διέρρευσαν στο περιβάλλον μετά την κατάρρευση ή τη ρήξη φραγμάτων, που προστάτευαν χώρους απόθεσης λυμάτων και στερεών αποβλήτων. Σε υψηλές συγκεντρώσεις το κυάνιο είναι θανατηφόρο δηλητήριο. Ωστόσο ακόμα πιο επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι ιόντα του κυανίου δημιουργούν εύκολα πολυάριθμες ενώσεις που είναι τοξικές για πολλούς οργανισμούς, σύμφωνα με τα επιστημονικά reports.
   «Γι' αυτό είναι μεγάλα τα ερωτήματα», λέει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος, «για το αν και με ποια κριτήρια και διαδικασία απέρριψε η Κομισιόν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου», συμπλέοντας -με άλλα λόγια- με το λόμπι των ισχυρών...

Προβληματισμός για την εταιρεία χρυσού στη Χαλκιδική

   Επιφυλάξεις κρατούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σχετικά με τις υποσχέσεις μεταλλουργικής εταιρείας χρυσού στη Χαλκιδική ότι δεν προβλέπεται η χρήση κυανίου, αλλά η επεξεργασία με υδροθειούχο νάτριο (θείωση) και διαχωρισμός του πολύτιμου μετάλλου με ένα σύστημα φυγοκέντρησης.
   Δεν καταδικάζουμε προθέσεις, λένε, αλλά μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζουμε για το συγκεκριμένο έργο είναι ότι έχει ολοκληρωθεί μόνο το πρώτο στάδιο...
   Από την πλευρά του ο συντονιστής της νομικής ομάδας του WWF Κ. Χασιώτης εξηγεί: Η προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση έχει χαρακτήρα γνωμοδότησης μόνο. Ανησυχούμε διότι η ευρωπαϊκή (και η ελληνική) νομοθεσία δεν απαγορεύει τη χρήση κυανίου. Προσφάτως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι η ισχύουσα νομοθεσία είναι επαρκής και οι εναλλακτικές λύσεις (στο κυάνιο) είναι εξίσου επικίνδυνες και οικονομικά ασύμφορες (κάτι που είναι ορθό) και τυχόν απαγόρευση των «ενώσεών» του θα οδηγούσε και στο κλείσιμο ασφαλών μεταλλείων όπως στη Σουηδία».
   Στη συγκεκριμένη περιοχή και στο συγκεκριμένο έργο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» προβληματισμό προκαλεί και το ζήτημα της διάθεσης αποβλήτων της εξόρυξης και της επεξεργασίας, αλλά και της εγκατάστασής του σε τοποθεσία με πυκνό δάσος.
    Υπενθυμίζει ότι «το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο αναγνώρισε ότι η αγοράστρια εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη για ζημιές στο περιβάλλον (σύμβαση που κυρώθηκε με το ν. 3220/2004». Για την κυάνωση και για συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης κυανίου σε ορυχεία της Βουλγαρίας που απειλούν με ρύπανση και τον Εβρο, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
  «Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις επενδυτικής μεταλλουργίας με κυάνιο. Οι αντιδράσεις των κατοίκων της έχουν σταματήσει προς το παρόν...».
 Πηγή: Φίλης Καϊτατζής, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου