Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο μοντέλο αντισεισμικής προστασίας από καθηγητή του ΑΠΘ.

    Ένα νέο μοντέλο που διορθώνει ατέλειες σε παλιά και νέα κτίρια και βρίσκει τα σφάλματά τους, κατασκεύασε ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Αλέξανδρος - Δημήτριος Τσώνος. 
   Το μοντέλο χρησιμοποιεί έναν ειδικό τύπο αντισεισμικής ενίσχυσης που διορθώνει κάποια σημαντικά από τη χρήση των σύνθετων υλικών ελαττώματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε καταρρεύσεις. Αυτή η πρόταση αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.
   Συμβάλλει στην αποφυγή των καταρρεύσεων σε μεγάλους σεισμούς τόσο των μοντέρνων κτιρίων από μπετόν αρμέ όσο και των παλαιών που επισκευάζονται και ενισχύονται για να αντέξουν σε μελλοντικούς ισχυρούς σεισμούς.
  Η πλέον πρόσφατη επιτυχής εφαρμογή του μοντέλου καταγράφεται το 2010 στην ενίσχυση οικοδομών με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα. Το μοντέλο σώζει επίσης ανθρώπινες ζωές γιατί βρίσκει σφάλματα που γίνονται κατά τον υπολογισμό των οικοδομών ακόμη και με τους μοντέρνους κανονισμούς λόγω ενσωμάτωσης στους κανονισμούς αυτούς ανακριβών προσεγγίσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε καταρρεύσεις. 
Πηγή: Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

  1. http://peer.berkeley.edu/publications/peer_reports/reports_2009/web_PEER9106_PARK_Mosalam.pdf

    The model by Tsonos (2007) overestimates the unreinforced joint shear strength and this overestimation results from the use of the overly simplified average stress equilibrium equation and the increase of joint shear strength with increasing joint aspect ratio, which is in contradiction with the observation from the database.

    ΑπάντησηΔιαγραφή