Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Μικρά γεύματα όλη μέρα.

  Οι έφηβοι που έχουν μικρά γεύματα όλη μέρα ζυγίζουν λιγότερο, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο American Journal of Clinical Nutrition. 
   Ουσιαστικά οι έφηβοι αυτοί αποφεύγουν να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η κυβερνητική έρευνα που μελέτησε τις περιπτώσεις 5.800 Αμερικανών εφήβων, βρήκε ότι τα επίπεδα παχυσαρκίας και κοιλιακής παχυσαρκίας μειώνονταν στα παιδιά που είχαν δύο μέχρι τέσσερα μικρά γεύματα εκτός του πρωινού, μεσημεριανού και βραδινού κυρίως γεύματος ημερησίως. 
   Ανάμεσα στα παιδιά που δεν πραγματοποιούσαν μικρά γεύματα, το 39% ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ποσοστό που στα παιδιά που απολάμβαναν μικρά γεύματα δεν ξεπερνούσε το 10%. Παρομοίως, η κοιλιακή παχυσαρκία στα παιδιά που δεν γευμάτιζαν τακτικά έφτανε το 24% σε αντίθεση με 9% στα παιδιά που κολάτσιζαν ενδιάμεσα των γευμάτων. Η πιθανότητα να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο ένα παιδί που γευματίζει συχνά μειώνεται κατά 60%, σύμφωνα με την έρευνα. 
  Προσέξτε όμως. Στην έρευνα γλυκά, τσιπς, αναψυκτικά, σοκολάτες και γενικότερα όλα τα ζαχαρούχα κι ανθυγιεινά σνακ δεν συμπεριλήφθηκαν. «Σνακ δεν θεωρούμε τίποτα από τα παραπάνω, αλλά κάποιο φρούτο, σάντουιτς, σαλάτα, γιαούρτι κοκ», λέει η επικεφαλής της μελέτης, δρ Debra Keast. «Αυτά τα σνακ αυξάνουν και δεν μειώνουν τα επίπεδα παχυσαρκίας, όπως έχει αναδείξει πληθώρα μελετών στο παρελθόν», προσθέτει. «Για την ώρα -λέει η Keast- θέλουμε οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να κολατσίζουν υγιεινά. Αυτό σημαίνει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, τροφές ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά, που γνωρίζουμε ότι τα παιδιά δεν τρώνε αρκετά. Ο αποκλεισμός των ζαχαρούχων αναψυκτικών και σνακ, των τσιπς κοκ είναι ακόμα μια σοφή κίνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου