Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Το εγχείρημα Jamie Oliver δεν λειτουργεί

   Το να κάνεις κήρυγμα στους ανθρώπους για το πώς να ζούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους μια πιο υγιεινή ζωή μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό εκτός αν καταφέρεις να τους πείσεις να αλλάξουν συμπεριφορά, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Andrew Lansley. 
   Η κυβερνητική καμπάνια για καλυτέρευση της διατροφής σε ενήλικες αλλά κυρίως στους ανήλικους μέσω των σχολείων, μείωση του καπνίσματος και της κατάχρησης του αλκοόλ δεν ήταν στο σωστό δρόμο γι'αυτό και δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. 
  «Ενέχει ένα ρίσκο η συνεχής διάλεξη των πολιτών. Οταν συνέχεια τους λέμε τι να κάνουν, τους υποτιμούμε και έχουμε αντίθετα αποτελέσματα», είπε ο Lansley. «Ο Jamie Oliver για παράδειγμα καλώς έκανε και μιλούσε για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας με την καλυτέρευση των σχολικών γευμάτων. Αποτέλεσμα; ο αριθμός των παιδιών που επέλεγαν τα υγιεινά αυτά γεύματα δεν αυξήθηκε, αντίθετα, μειώθηκε», προσθέτει. Τα περισσότερα παιδιά έφερναν το γεύμα τους από το σπίτι. Η καμπάνια όμως ήταν αποφασισμένη. Τα σχολεία είπαν εντάξει ας φέρνουν τα παιδιά φαγητό από το σπίτι αρκεί να το εγκρίνουμε, περιγράφει ο Lansley. 
   «Οι γονείς απάντησαν δίνοντας μεγαλύτερο χαρτζιλίκι στα παιδιά τους τα οποία το ξόδευαν στα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ γύρω από το σχολείο για να αγοράσουν τα αγαπημένα τους ανθυγιεινά σνακ. Το επόμενο βήμα ήταν να κλείσουν όλα τα μικρά μαγαζάκια γύρω από τα σχολεία»! Την ίδια ώρα ένα στα έξι παιδιά στη Βρετανία είναι παχύσαρκα και μόνο το 20% έτρωγε τις προτεινόμενες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών. 
   Ο Lansley υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει νέους τρόπους ενθάρρυνσης των πολιτών να αναλάβουν την ευθύνη της υγείας τους. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι μιλάμε για ένα πρόγραμμα αλλαγής τρόπου ζωής. Αν δεν αλλάξει ο τρόπος ζωής ή οι επιλογές, απλά έχουμε αποτύχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου