Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Γυμναστική κατά του κρυολογήματος.

  Όσοι αθλούνται συχνά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από το κοινό κρυολόγημα αποδεικνύεται σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.000 άνθρωποι και δημοσιεύθηκε στην βρετανική επιθεώρηση αθλητικής ιατρικής. 
  Σύμφωνα με την έρευνα του κρατικού πανεπιστημίου Appalachian στην Νότια Καρολίνα, όσοι αθλούνται συχνά έχουν τις μισές πιθανότητες να αρρωστήσουν και ακόμη και  αν νοσήσουν τα συμπτώματα είναι λιγότερο έντονα συγκριτικά με όσους δεν ασκούνται.
   Όπως αναφέρουν οι ειδικοί αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γυμναστική ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης όπως επισημαίνουν το είδος της άσκησης δεν χρειάζεται να είναι έντονο, ακόμη και μετριοπαθής γυμναστική μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στον οργανισμό.
   Εκτιμάται ότι οι ενήλικες νοσούν δύο με πέντε φορές το χρόνο. Ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα αν κάποιος συμπεριλάβει στην καθημερινότητά του μια μετριοπαθή άσκηση τότε αυξάνει τις πιθανότητες να μη αρρωστήσει καθόλου ή τα συμπτώματα να είναι ήπια.
   Για τη συγκεκριμένη μελέτη οι αμερικανοί ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να καταγράψουν τον όποιο βήχα ή φτέρνισμα είχαν μέσα σε περίοδο τριών μηνών από το φθινόπωρο έως και το χειμώνα. Επίσης τους ζήτησαν να καταγράψουν πόσο συχνά κάνουν γυμναστική έστω και για είκοσι λεπτά, τη διατροφή τους, ακόμη και γεγονότα που τους άγχωσαν πολύ, καθώς το στρες επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
   Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι όσοι αθλούνταν πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα αρρώστησαν κατά μέσο όρο για πέντε ημέρες συγκριτικά με τις εννέα ημέρες που έμειναν στο κρεβάτι όσοι δεν αθλούνταν καθόλου ή γυμνάζονταν λίγο.
   Επίσης τα συμπτώματα ήταν ήπια για όσους είχαν τη γυμναστική ενταγμένη στο καθημερινό τους πρόγραμμα, ενώ  διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες, παντρεμένοι και όσοι τρώνε πολλά φρούτα νοσούν σπανιότερα
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου