Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Η ιστορία του Ιησού - Λάζαρε δεύρο έξω

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

«Μοναξιά», έκθεση φωτογραφίας από τη Φ.Λ. Λιβαδειάς

 Η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς για όγδοη χρονιά, πραγματοποιεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Λεβαδέων «Πάσχα 2013» έκθεση φωτογραφίας των μελών της, με θέμα: «Μοναξιά».
  Η έκθεση θα αναρτηθεί στο ισόγειο του Νερόμυλου στις Πηγές Κρύας στη Λιβαδειά, από τις 03 μέχρι τις 06 Μαΐου 2013.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 6.30μ.μ. - 9.30μ.μ
Μ. Σάββατο & Κυριακή του Πάσχα 10.00π.μ - 9.00μ.μ.

Συμμετέχουν:
Αθανασοπούλου Μαρία-Χριστίνα, Αναστασίου Ελένη, Βήττα Δήμητρα, Βόγγλη Δήμητρα, Βόγγλη Μαρία, Βούλγαρης Αλκιβιάδης, Ζήνδρος Κώστας, Καντά Χρύσα, Καντάς Επαμεινώνδας, Καραδήμα Γιάννα, Καραδήμα Γιώτα, Κεράστα Βασιλική, Κοβάνη Νεκταρία, Κοτσώνας Κώστας, Λεμονής Γιάννης, Λιάκος Χαράλαμπος, Μίχου Μαρία, Μπακολουκάς Λουκάς, Μπαλωματίνης Γιώργος, Νικολάου Βιολέττα, Ντιμιτρίεβα Κατερίνα, Πασβαντίδης Χαράλαμπος, Πλιακοστάμου Νινέττα, Πολυτάρχου Σπύρος, Στάμου Μαρία, Χαιρετάκη Ειρήνη, Χατζηδήμου Απόστολος.
Επιμέλεια έκθεσης:  
Μωραΐτης Δαμιανός, Βήττα Δήμητρα, Λεμονής Γιάννης

Τι αισθάνονται οι εκπαιδευτικοί για τη δουλειά τους στο σχολείο

  Σε σημερινό άρθρο του κ. Κάτσικα στην Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο "Η αντιπαιδαγωγική λογιστική του Υπουργείου Παιδείας" δημοσιεύτηκε ο παρακάτω πίνακας, όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Οκτωβρίου 2012 – Φεβρουαρίου 2013 σε 645 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  Από τα αποτελέσματα φαίνεται καθαρά ότι ένα μεγάλο τμήμα εκπαιδευτικών βρίσκεται ή έχει ξεπεράσει τα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης και ως κυριότερες αιτίες εντοπίζει την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, το μισθολογικό και την κατάσταση που επικρατεί μέσα στις σχολικές μονάδες.
Πηγή: Χρήστος Κάτσικας, Εφημερίδα των Συντακτών

Πασχαλινά έθιμα!

(Πάτησε στην εικόνα για να διαβάσεις το βιβλίο)
Πηγή: Το περιβολάκι μας

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

H «δίκαιη κούπα» του Πυθαγόρα

  Η «κούπα του Πυθαγόρα» ή αλλιώς «δίκαιη κούπα» ήταν μια ανακάλυψη του Πυθαγόρα για να πίνει με μέτρο το κρασί του, τονίζοντας έτσι την έννοια του μέτρου και των ορίων. Ο Πυθαγόρας ήθελε να περιοριστεί η απληστία στο ποτό!  
  Πώς θα γινόταν αυτό; Κατασκεύασε, λοιπόν, ένα πήλινο ποτήρι που άδειαζε κατά έναν «μαγικό» τρόπο, όταν εκείνος που το κρατούσε το γέμιζε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε!
  Στην κούπα υπάρχει χαραγμένη μια γραμμή. Αν το υγρό που περιέχει δεν υπερβεί τη γραμμή αυτή, ο πότης απολαμβάνει το κρασί του. Εάν, όμως, ξεπεράσει τη γραμμή, τότε η κούπα αδειάζει όλη και το κρασί χύνεται από τη βάση. 
 Πώς όμως γίνεται αυτό; Η απάντηση στο παρακάτω βίντεο!

Τηλεπαρουσιάστρια εξηγεί τι είναι υπολογιστής τη δεκαετία του '90!

  Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε ένα απόσπασμα από εκπαιδευτική εκπομπή της δεκαετίας του '90 με θέμα την τεχνολογία και τους υπολογιστές. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η εξήγηση της τηλεπαρουσιάστριας για το τι είναι hardware, DOS, Microsoft Windows και πολλά άλλα!
  Βλέποντάς το συνειδητοποιείς πόσο πολύ έχει προχωρήσει η τεχνολογία τα τελευταία 20 χρόνια! Είμαι σίγουρος ότι οι μαθητές μου δεν θα ξέρουν τι είναι οι δισκέτες, ιδιαίτερα αυτές των 8 ιντσών

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

4ος Ποδηλατικός γύρος Λιβαδειάς

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Τα κάλαντα του Λαζάρου

Τα έθιμα του Πάσχα


 Πηγή: nikfaratzi

H Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από το λογισμικό των Θρησκευτικών

  Ευκαιρία να μπούμε στο κλίμα των ημερών που πλησιάζουν με τη βοήθεια του λογισμικού των Θρησκευτικών! Ας περιηγηθούμε στα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας και ας θυμηθούμε τα Θεία Πάθη μέσα από κείμενα, εικόνες και ύμνους!
 (Για να μεταβείς στην εφαρμογή, πάτησε στην εικόνα)

Τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου

Πανσέληνος και μερική έκλειψη απόψε

  Η πανσέληνος, που θα εμφανιστεί σήμερα το βράδυ, θα συνοδευτεί από μια μερική σεληνιακή έκλειψη, που θα είναι ορατή σε μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ευρώπης, της Αφρικής, της κεντρικής Ασίας και της δυτικής Αυστραλίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 
  Πρόκειται για την πρώτη έκλειψη οποιασδήποτε μορφής, σεληνιακή ή ηλιακή, εντός του 2013. Η σημερινή θα είναι μια μερική έκλειψη με πολύ μικρή κάλυψη του σεληνιακού δίσκου από τη σκιά της Γης και θα έχει διάρκεια μόνο 27 λεπτών. Παρά τη μικρή αυτή κάλυψη - και εφόσον ο κατά τόπους καιρός επιτρέψει την παρατήρηση - η έκλειψη θα είναι ορατή με τα τηλεσκόπια, με δεδομένο ότι θα υπάρξει και το σκοτείνιασμα μεγάλου τμήματος της Σελήνης από την παρασκιά.
 Στην Ελλάδα, η έναρξη έκλειψης της παρασκιάς θα γίνει στις 21:03 ώρα το βράδυ και η έναρξη της μερικής έκλειψης στις 22:54. Το μέγιστο της έκλειψης θα συμβεί στις 23:07, το τέλος της μερικής έκλειψης στις 23:21 και το τέλος έκλειψης της παρασκιάς στη 1:11 ώρα της 26ης Απριλίου.
 Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν, όταν τα τρία ουράνια σώματα (Ήλιος, Γη, Σελήνη) ευθυγραμμίζονται, με τον πλανήτη μας να παρεμβάλλεται ανάμεσα στο άστρο μας και στον δορυφόρο μας. Οι μερικές σεληνιακές εκλείψεις είναι πολύ λιγότερο θεαματικές από τις ολικές, όταν όλος ο δίσκος του φεγγαριού καλύπτεται από τη σκιά της Γης.

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Η Ελλάδα από ψηλά

Οι πόλεις της Ελλάδας

(Πάτησε στην εικόνα για να κατεβάσεις την εφαρμογή)

(Πάτησε στην εικόνα για να κατεβάσεις την εφαρμογή)
Πηγή: Παύλος Κώτσης

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος προσπαθεί να σώσει την πρωτεύουσα



Στρατός προ των πυλών

(Πάτησε στην εικόνα για να μεταφερθείς στο παιχνίδι)
Πηγή: Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου
Αναδημοσίευση από το εκπαιδευτικό ιστολόγιο: Της Πέμπτης τα καμώματα!

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ολοκλήρωση του 2ου Μαθητικού Διαγωνισμού: «Η χρήση του δρόμου είναι….στο χέρι σου-Αύριο εγώ θα οδηγώ».

  Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και η επιστημονική ομάδα EDUCARTOON, συνδιοργάνωσαν το 2ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό σκίτσου με θέμα «Η χρήση του δρόμου…είναι στο χέρι σου – Αύριο εγώ θα οδηγώ», ο οποίος διεξήχθη υπό την αιγίδα του ΥΠΔΒΜΘ και απευθύνθηκε σε μαθητές Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων.
   Οι συμμετοχές έφτασαν τις 8000 από 595 σχολεία όλης της Επικράτειας και της Ομογένειας με τη στήριξη 950 εκπαιδευτικών.
   Η οργανωτική επιτροπή του  διαγωνισμού συγχαίρει όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες για την ευαισθησία που εκδήλωσαν  για το θέμα της οδικής ασφάλειας, καθώς και τους εκπαιδευτικούς που ενθάρρυναν τη συμμετοχή των μαθητών σε αυτή τη διαδικασία.
  Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής για την επιλογή των βραβείων βασίστηκε σε δυο άξονες: τον εικαστικό και την πρωτοτυπία και σύλληψη της ιδέας. Οι μαθητές με την φαντασία, την ωριμότητα και την εικαστικότητά τους έκαναν το έργο της κριτικής επιτροπής ευχάριστα δύσκολο.
  Σας ενημερώνουμε ότι τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, καθώς και οι πληροφορίες για την τελετή βράβευσης θα αποσταλούν ηλεκτρονικά σε όλες τις σχολικές μονάδες μέσω των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και θα αναρτηθούν στον ιστότοπο της Educartoon-η γελοιογραφία στην εκπαίδευση, www.educartoon.gr την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013.
Πηγή: www.educartoon.gr

21η Απριλίου 1967: Σαν σήμερα πριν 46 χρόνια...

  Ήταν ξημερώματα τις 21ης Απριλίου 1967, όταν ομάδα στρατιωτικών με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επέβαλλε μία στυγνή δικτατορία, που διήρκεσε επτά χρόνια.
   Η Δικτατορία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος στις 23 Ιουλίου 1974, μετά το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο. 
  Η κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες, τα βασανιστήρια και οι δολοφονίες των αντιπάλων του καθεστώτος, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, η εισβολή στο Πολυτεχνείο και η Κυπριακή τραγωδία καταγράφουν τη Χούντα των Συνταγματαρχών ως μία από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Αριθμητικά

Οι Οθωμανοί Τούρκοι κατακτούν βυζαντινά εδάφη

Egghunt

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Παιχνίδια στο προαύλιο του σχολείου!

  Στην ενότητα της Γλώσσας "Παιχνίδια" γνωρίσαμε παλιά και σύγχρονα ομαδικά παιχνίδια. Παιχνίδι και μάθημα πολλές φορές δεν συνδυάζονται, αλλά εμείς μάλλον τα καταφέραμε, μια και κάθε φορά που μας έμενε λίγος ελεύθερος χρόνος μέχρι να σχολάσουμε, βγαίναμε στο προαύλιο και παίζαμε με κάποια από τα παιχνίδια που είχαμε ασχοληθεί στη Γλώσσα! 

Taboo

















Μαντίλι









              Ντενεκεδάκια

Πειραματιζόμαστε με την απορρόφηση του φωτός!

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Αγώνες για να προστατέψουμε το περιβάλλον


Απορρόφηση του φωτός


Πηγή: Γρηγόρης Ζερβός

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ανάκλαση και διάχυση του φωτός


Πηγή: Γρηγόρης Ζερβός
Διαδραστική εφαρμογή
   Προσπάθησε να βάλεις στη σωστή θέση τους καθρέφτες, ώστε να πετύχεις με τη φωτεινή ακτίνα το στόχο σου.
(Για να μεταβείς στην εφαρμογή κάνε κλικ στην εικόνα.)
Πηγή: BBC

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Μια τεράστια μυρμηγκοφωλιά!

  Ερευνητές έριξαν 10 τόνους τσιμέντο μέσα σε μια τεράστια μυρμηγκοφωλιά και στη συνέχεια έκαναν ανασκαφή ώστε να φανερωθεί η δομή της...

Κατασκευές της φύσης


Πηγή: Σουδίας Γιάννης

Πηγή: vassor

Πηγή: Γιάννης Φερεντίνος

Ο πληθυσμός της Ελλάδας


Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή


Πηγή: Σουδίας Γιάννης

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

"Τα Μαθηματικά υδρεύουν τη Σάμο"

  «Τα μαθηματικά φέρνουν κοντά το νερό στη Σάμο» είναι ο τίτλος της εικονοκινητικής ταινίας που δημιούργησαν οι Θ. Τάσιος, ο Ν. Μήκας και ο Γ. Πολύζος της Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) που χρηματοδοτήθηκε από τον Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ).
  Η ταινία είναι αφιερωμένη στο Ευπαλίνειο όρυγμα, μια σήραγγα 1.036 μέτρων κοντά στο Πυθαγόρειο της Σάμου, η οποία κατασκευάστηκε έπειτα από εντολή του τυράννου Πολυκράτη τον 6ο αιώνα π.Χ. με σκοπό να μεταφερθεί νερό από την πηγή που βρισκόταν πίσω από το βουνό στην πρωτεύουσα της Σάμου. Το υδραγωγείο λειτουργούσε στο νησί για περίπου 1.000 χρόνια.
   Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει αιώνες μετά την κατασκευή του είναι το γεγονός ότι η σήραγγα διανοίχθηκε από τα 2 άκρα της συγχρόνως. Η συνάντηση των 2 τμημάτων κάτω από την κορυφή του βουνού πραγματοποιήθηκε με μαθηματική ακρίβεια, παρά το γεγονός ότι οι γεωλογικές συνθήκες ανάγκασαν τον Μηχανικό Ευπαλίνο να εκτραπεί πολλές φορές από την ευθυγραμμία.
  Η θετική έκβαση του έργου οφείλεται στην γνώση της Γεωμετρίας, της Τοπογραφίας, της Γεωδαισίας και της Οπτικής που κατείχαν οι αρχαίοι Έλληνες από τον 6ο αιώνα π.Χ.
   Μοναδική πηγή για το Ευπαλίνειο όρυγμα είναι ο Ηρόδοτος, ο οποίος περιγράφει και την κύρια αλλά και τη βοηθητική σήραγγα. Ο ίδιος, εντυπωσιασμένος από αυτό που είχαν κατασκευάσει οι Σάμιοι, είχε αναφέρει, «Οι Σάμιοι έχουν κατασκευάσει τα σημαντικότερα τεχνικά έργα όλης της Ελλάδος».
Πηγή: Έρρωσο

Πείραμα με τις σκιές μας!

  Σήμερα στο κεφάλαιο της Φυσικής "Φως και σκιές" είπαμε να ξεφύγουμε λίγο από το βιβλίο και να κάνουμε ένα δικό μας πείραμα! Βγήκαμε, λοιπόν, έξω και παραταχθήκαμε στο γήπεδο του μπάσκετ με την πλάτη μας στραμμένη στον ήλιο. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη, οπότε σχηματίστηκαν ξεκάθαρα οι σκιές μας στο έδαφος. Αφού παίξαμε λίγο με τις σκιές μας, κολλήσαμε ένα κομμάτι χαρτοταινίας στο έδαφος για να σημαδέψουμε το ύψος τους
 Στη συνέχεια εξηγήσαμε πώς σχηματίζονται οι σκιές και συμφωνήσαμε να κάνουμε ακόμα μια μέτρηση λίγο πριν σχολάσουμε. Η αλήθεια είναι ότι όλα τα παιδιά ήταν περίεργα για το ύψος της σκιάς που θα σχηματιζόταν το μεσημέρι, αφού κάποια έλεγαν ότι θα ήταν μεγαλύτερη και άλλα μικρότερη. Λίγη ώρα πριν χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι, βγήκαμε στο προαύλιο και στηθήκαμε πάλι στη γραμμή. Τότε έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι οι σκιές μας ήταν μικροσκοπικές!
 Η εξήγηση
  Ο ήλιος σχηματίζει μεγαλύτερες σκιές το πρωί και το απόγευμα μια και οι ακτίνες του φωτός πέφτουν πλάγια. Αντίθετα το μεσημέρι οι σκιές είναι μικρότερες, γιατί οι ακτίνες του φωτός πέφτουν κάθετα στον πλανήτη μας.

Αποθετήριο εκπαιδευτικού περιεχομένου για την Ακρόπολη

  Το Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ακρόπολης έχει δημιουργήσει μια σειρά εκδόσεων που αναφέρονται σε πολλά διαφορετικά θέματα. Στόχος του υλικού αυτού είναι να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να προετοιμαστούν καλύτερα τόσο για το μάθημα στο σχολείο, όσο και για την επίσκεψη της τάξης στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο.
  Διαδραστικά παιχνίδια, βιβλία, εκπαιδευτικά έντυπα, ταινίες, εκπαιδευτικές μουσειοσκευές και φάκελοι υποστηρίζουν τη μάθηση πριν και μετά την επίσκεψη. Στο Αποθετήριο παρέχονται σε εκτυπώσιμη μορφή ολόκληρα βιβλία για παιδιά, καθώς και φυλλάδια για την ενημέρωση και προετοιμασία των εκπαιδευτικών, μαθητών, οικογενειών και μεμονωμένων επισκεπτών.
  Πατήστε εδώ και θα βρείτε 214 προτάσεις διδασκαλίες τις οποίες μπορείτε να τις τροποποιήσετε και να δημιουργήσετε τη δική σας εκδοχή.
Πηγή: Δημοσίευση με στοιχεία από ανάρτηση του Ars Longa Vita Brevis 

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Πειράματα με τη Θερμότητα, το Φως και τα Ηλεκτρικά κυκλώματα

  Ψάχνοντας επιπλέον πειράματα για τη Φυσική της Έ τάξης, εντόπισα το βιβλίο "Πειράματα με τη Θερμότητα, το Φως και τα Ηλεκτρικά κυκλώματα" των Μανώλη Πατσαδάκη και Κώστα Πιπίλη, που απευθύνεται στην εκπαίδευση των Μουσουλμανοπαίδων στις Φυσικές Επιστήμες.
 (Πάτησε στην εικόνα για να διαβάσεις το βιβλίο)

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Κασσιανή, η μοναδική βυζαντινή υμνογράφος


Φως και σκιές


Πηγή: Γρηγόρης Ζερβός
Σκιές και παιχνίδι


Διαδραστική εφαρμογή
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταφερθείς στην εφαρμογή)

ΣΕΚ Λιβαδειάς: «Κάν’ το μόνος σου»

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Η ανάκτηση της Πόλης από τον Μιχαήλ Η΄, τον Παλαιολόγο

Διαφανή, ημιδιαφανή και αδιαφανή σώματα

Πηγή: Γρηγόρης Ζερβός

Θέματα και λύσεις του 7ου διαγωνισμού Παιχνίδι και Μαθηματικά 2013

 Την Παρασκευή 05-04-13 πραγματοποιήθηκε ο 7ος διαγωνισμός Παιχνίδι και Μαθηματικά και παρά τις δυσκολίες, που προέκυψαν με τη διαδικασία λήψης των θεμάτων, αρκετοί μαθητές μας ανταποκρίθηκαν και πήραν μέρος. 
Για το λόγο αυτό τους αξίζουν διπλά συγχαρητήρια!
Θέματα και λύσεις του διαγωνισμού
 (Πάτησε στην εικόνα για να μεταφερθείς στη σελίδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας)

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ρωμανός ο Μελωδός


Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Τα ελληνικά κράτη μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης




Παίξτε με την καστροπολιτεία του Μυστρά
http://www.culture.gr/culture/mystras-edu/history/game/game1.swf
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Συμμετέχουμε στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση

  Φέτος το σχολείο μας συμμετέχει στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση της Actionaid με θέμα "Όλα τα παιδιά του κόσμου χρειάζονται δασκάλους".
   Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν απογοητευτικά στοιχεία, μια και έχει υπολογιστεί ότι υπάρχει έλλειμμα 1,7 εκατομμυρίων δασκάλων σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να στερούνται το δικαίωμα στη μόρφωση. Η έλλειψη αυτή σε πολλές χώρες καλύπτεται εν μέρει από αγόρια που έχουν βγάλει το δημοτικό, ενώ σε πολλά σχολεία του κόσμου υπάρχουν τάξεις με περισσότερα από 100 παιδιά!
 
Πέρσι 35.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα έδωσαν το δυναμικό παρόν στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση. Φέτος ελπίζουμε η φωνή μας να γίνει ακόμα πιο δυνατή και να φωνάξουμε «Όλα τα παιδιά του κόσμου χρειάζονται δασκάλους»!
   Το εκπαιδευτικό υλικό της εκστρατείας είναι έτοιμο και μπορείτε να το κατεβάσετε ηλεκτρονικά εδώ!

"Έφυγε" ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς...

  "Έφυγε" από τη ζωή ο Νίκος Παππάς, ο κυβερνήτης του θρυλικού αντιτορπιλικού "Βέλος", του Κινήματος του Πολεμικού Ναυτικού. Ο ναύαρχος Παππάς νοσηλευόταν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στο ΝΝΑ, πρόσφατα όμως είχε επιστρέψει στο σπίτι του, επιλέγοντας να δώσει εκεί την τελευταία του μάχη με το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Η κηδεία του θα γίνει στην Κύμη.
  Το Βέλος ΙΙ / D-16 Αντιτορπιλικό τύπου ‘FLETCHER’, ήταν πλοίο του πολεμικού Ναυτικού το οποίο το 1973 κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου Κινήματος του Ναυτικού.
  Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Νικόλαος Παππάς, ο οποίος μαζί με έξι αξιωματικούς και 25  υπαξιωματικούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι. Η κίνηση αυτή επέφερε πλήγμα στην Χούντα των Συνταγματαρχών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Κύπρο το αντιτορπιλικό Βέλος έσπευσε να βοηθήσει στην άμυνα του νησιού.
Πηγή: enikos.gr

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Διάδοση του φωτός

(Πάτησε στην εικόνα για να μεταφερθείς στην εφαρμογή)
Πηγή: Γρηγόρης Ζερβός
Διαδραστικές εφαρμογές
  Πάτησε το διακόπτη με την ένδειξη 1 για να ανάψει το φως. Έπειτα επέλεξε τα χέρια για να πέσει η σκόνη της κιμωλίας. Τι παρατηρείς;
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταφερθείς στην εφαρμογή)
  Η επόμενη εφαρμογή είναι στα Αγγλικά, αλλά δεν πιστεύω ότι θα σας δυσκολέψει. Ανάψτε λοιπόν το κερί και παρατηρήστε τι γίνεται. Έπειτα κάντε κλικ σε ένα από τα χαρτόνια A, B, D και δείτε τι συμβαίνει. Πώς διαδίδεται το φως;
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταφερθείς στην εφαρμογή)

Οι Έλληνες: Ένας λαός με μεγάλη και συνεχή ιστορία

Η ιστορία της Ελλάδας σε 10 λεπτά

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες του 1896 

Το κύπελλο του Σπύρου Λούη
Ιστορική εξέλιξη των συνόρων της πατρίδας μας
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
Πηγή: Ψηφιακό Σχολείο

World Wonders project

  Η εφαρμογή World Wonders project της Google μας δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθούμε τρισδιάστατα σε διάφορα ενδιαφέροντα μέρη του πλανήτη μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε ήπειρο (Find by location) για να εντοπίσουμε τις επιλογές μας ή να ορίσουμε το θέμα μας (Browse by themes). Καλή περιήγηση!
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταφερθείς στην εφαρμογή)
Πηγή: Η ιδέα για την ανάρτηση πρόερχεται από μια αντίστοιχη ανάρτηση του Δ.Σ. Γερακαρούς

Ένα μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην οθόνη του υπολογιστή σας!

  Η εποχή των δεινοσαύρων είναι μια περίοδος στην ιστορία του πλανήτη μας που εξάπτει τη φαντασία των παιδιών! Πώς να ήταν άραγε οι δεινόσαυροι; Τι ύψος να είχαν; Τα χρώματά τους; Τι να έτρωγαν; Για ρίξτε μια ματιά στη σελίδα του Smithsonian Natural History Museum και ίσως απαντηθούν πολλά από τα ερωτήματά σας. Το ιδανικό, όμως, θα ήταν να σας δημιουργηθούν νέα!
Πάτησε στην εικόνα για να περιηγηθείς στην έκθεση με τα απολιθώματα
Πηγή: Η ιδέα για την ανάρτηση πρόερχεται από μια αντίστοιχη ανάρτηση του Δ.Σ. Γερακαρούς

«Πρόγραμμα Γλαύκα» διαδραστικό παιχνίδι για την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης!

  Η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης ανάρτησε μια διαδικτυακή εφαρμογή για παιδιά με θέμα την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης με όνομα "Πρόγραμμα Γλαύκα".

(Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
  Πρωταγωνιστής είναι η Γλαύκα, ένα ιπτάμενο ρομπότ που εκπροσωπεί την εφαρμογή και αναλαμβάνει την επικοινωνία της με το παιδί. Στόχος της πολύ ενδιαφέρουσας εφαρμογής είναι η γνωριμία με τις φθορές, τα αίτια και τα είδη των επεμβάσεων, με τα επαγγέλματα των ανθρώπων που πραγματοποιούν τα αναστηλωτικά έργα καθώς και με τις σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά.
Πηγή: Στο τελευταίο θρανίο της Πάτρας