Τρίτη 30 Μαρτίου 2010
Παιχνίδια στο διαδίκτυο για την κυκλοφοριακή αγωγή (II)
Κυριακή 28 Μαρτίου 2010
«Γρίπη» της ασφάλτου με χιλιάδες θύματα.
Πρώτη φορά μετά το 1982 καταγράφτηκε στην Ελλάδα μείωση στα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα κατά 7,1% και στον αριθμό των νεκρών κατά 6,2%.
Συγκεκριμένα, το 2009 είχαμε 100 λιγότερα ατυχήματα και 96 λιγότερους νεκρούς, σε σχέση με το 2008. Στους σοβαρά τραυματίες παρατηρήθηκε μείωση κατά 11,6%, ενώ στους ελαφρά η μείωση ήταν μόνο 2,7% με τον αριθμό τους όμως να παραμένει μεγάλος, 16.683 άτομα. Οι μειώσεις δεν κυμάνθηκαν ομοιόμορφα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος, αλλά υπήρχαν και νομοί όπου διαπιστώθηκαν σημαντικές αυξήσεις είτε των ατυχημάτων είτε των παθόντων
Η αξιολόγηση έγινε από το Πολυτεχνείο Κρήτης και συγκεκριμένα απ' τον Κ. Ζοπουνίδη και τους καθηγητές Μιχ. Νικολαράκη και Μιχ. Δούμπο.
* Για τον εντοπισμό των επικίνδυνων νομών χρησιμοποιούνται 18 κριτήρια, τα οποία προκύπτουν από το συνδυασμό κάθε είδους ατυχήματος (θανατηφόρα, σοβαρά, ελαφρά) και κατηγορίας παθόντων (νεκροί, σοβαρά, ελαφρά τραυματίες) ενός νομού προς το αντίστοιχο σύνολο της χώρας σε σχέση με τον πληθυσμό, τα κυκλοφορούντα οχήματα και το μήκος οδικού δικτύου του κάθε νομού.
*Οι ίδιοι διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ε.Ε. που δεν έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα και δεν έχει κάνει ουσιαστική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των νεκρών από τροχαία ατυχήματα.
Το μέτρο της απόσυρσης.
Η απόφαση για κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων μόνο για βραχυπρόθεσμους οικονομικούς λόγους ήταν εσφαλμένη, γιατί από άποψη οδικής ασφάλειας είναι ολέθρια. Συνεχίζουν να κινούνται στους ελληνικούς δρόμους αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας, χωρίς σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, κακοσυντηρημένα, ρυπογόνα κ.λπ.
Ενα θανατηφόρο ατύχημα να προκαλέσει μόνο ένα από αυτά, αναλογιστήκατε τι οικονομικές επιπτώσεις θα έχει στο σύστημα υγείας, στις ασφαλιστικές εταιρείες, στις συντάξεις, στις αποζημιώσεις κ.λπ.; Οσον αφορά στο οικονομικό σκέλος, θα μπορούσαν να κληθούν να συνδράμουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες, που τελικά θα βρεθούν ωφελημένες.
Για να γίνει κατανοητό πώς αντιμετωπίζεται η τόσο παραγκωνισμένη οδική ασφάλεια θα αρκούσε μια σύγκριση με τη διαχείριση που έγινε για τον ιό της νέας γρίπης, δηλαδή διαρκή τηλεοπτικά μηνύματα, φυλλάδια, εμβόλια, συζητήσεις, εκπομπές με τζίρο εκατομμυρίων ευρώ και τελικό απολογισμό περίπου 130 νεκρούς. Αντίθετα, στους δρόμους θυσιάζουμε 1.500 άτομα κάθε χρόνο και δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω. Μήπως στο μέλλον έπρεπε να δούμε με τον ίδιο τρόπο και τους χιλιάδες θανάτους στην άσφαλτο και με δεδομένο ότι εδώ "εμβόλιο" δεν υπάρχει;
Συμπερασματικά σημειώνουν επίσης: «Εντοπίσθηκαν οι περιοχές που έχουν πρόβλημα ατυχημάτων και η απόδοση της τροχαίας δεν είναι ικανοποιητική. Στις περιοχές αυτές πρέπει οι αστυνομικοί να είναι αυστηρότεροι με τους οδηγούς και τα όρια ανεκτικότητας να είναι μηδενικά.» Πρέπει να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών τροχαίας, περισσότερες περιπολίες και αυτοκίνητα στους δρόμους, ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού και κίνητρα για αποδοτικότερη εργασία.
Πρέπει ακόμα να επισπευσθεί η δημιουργία γενικής γραμματείας πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων για τον καλό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και για να δώσει οδηγίες στις κατευθύνσεις που χρειάζεται. Πρέπει να γίνει για το υπόλοιπο του 2010 ένα μεταβατικό συμπληρωματικό σχέδιο αντιμετώπισης των ατυχημάτων μέχρι να εκπονηθεί και εφαρμοστεί το νέο στρατηγικό σχέδιο οδικής ασφάλειας 2010-2015, γιατί κάθε μέρα είναι σημαντική και δεν πρέπει να χάνεται πολύτιμος χρόνος στην κατεύθυνση αυτή.
Κάθε χρόνο 100 λιγότεροι νεκροί
Για να επιτευχθεί τόσο ο στόχος της μείωσης των νεκρών κατά 100 κάθε χρόνο μέχρι το 2014 πρέπει να εκπονηθεί και εφαρμοσθεί συγκεκριμένο σχέδιο που θα προβλέπει ανά περιοχή και κατηγορία ατυχήματος τις μειώσεις που πρέπει να γίνουν και τους επιμέρους στόχους.
Ανεξάρτητα από τα έργα που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση του οδικού δικτύου τα οποία είναι μακροπρόθεσμα και την επανεξέταση του μέτρου της απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων για την ανανέωση του στόλου και την κυκλοφορία ασφαλέστερων οχημάτων, η κατάσταση για τη μείωση των ατυχημάτων πρέπει να αντιμετωπισθεί με τα σημερινά υπάρχοντα δεδομένα, λαμβανομένης υπόψη και της οικονομικής κρίσης.
Του Γιάννη Λυβιάκη Πηγή: Ελευθεροτυπία
Σάββατο 27 Μαρτίου 2010
Το μαγικό αίμα που έσωσε 2 εκατομμύρια μωρά!!!!
Ο Harrison, φέρει το παρατσούκλι «ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι» εξαιτίας αυτού του σπάνιου γενετικού «δώρου». Στα 74 χρόνια του έχει δώσει αίμα 984 φορές, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες έγκυες γυναίκες στη θεραπεία των εμβρύων τους. Ο Harrison έγινε δότης μετά από μία περιπέτεια της υγείας του σε ηλικία 14 ετών. Τότε υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο στήθος και χρειάστηκε μετάγγιση 13 λίτρων αίματος. «Το αίμα που κάποιος δότης πρόσφερε τότε μου έσωσε τη ζωή κι έτσι υποσχέθηκα να δίνω αίμα μόλις συμπλήρωνα τα 18 μου χρόνια» δηλώνει ο ίδιος στη Daily Mail.
Κράτησε την υπόσχεσή του ξεκινώντας να δίνει αίμα στα 18. Τότε ήταν που οι γιατροί ανακάλυψαν ότι είχε το σπάνιο αντίσωμα που μπορεί να αποτρέψει την Rhesus, η οποία προκαλείται από μια ασυμβατότητα μεταξύ της μητέρας και της ομάδας αίματος του μωρού. Αφού το πληροφορήθηκε, ο Harrison προσφέρθηκε να συμμετάσχει σε εξετάσεις για την δημιουργία του εμβολίου Anti-D, το οποίο θα μπορούσε να χορηγείται σε έγκυες γυναίκες για την πρόληψη της ασθένειας που βλάπτει τα έμβια. Υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα να χορηγείται σε βρέφη αμέσως μετά τη γέννησή τους.
Παρά το γεγονός ότι ο Harrison ποτέ δεν γνώρισε τις περισσότερες από τις μητέρες που βοήθησε, μία φίλη του είχε την ευκαιρία να τον ευχαριστήσει για την αφοσίωση του στην επιστήμη. Πριν δημιουργηθεί το εμβόλιο, η ίδια είχε αποβάλει δύο φορές εξαιτίας της νόσου Rhesus. Αφού έκανε το εμβόλιο, γέννησε ένα υγιές παιδάκι.
Ο Harrison έχει ακόμα μία και μάλιστα ακόμη πιο προσωπική σχέση με μία από τους αποδέκτες του εμβολίου. Πρόκειται για την κόρη του, Tracey, που έκανε το εμβόλιο όταν ήταν βρέφος.
Ο Harrison θα συμπληρώσει 1000 δωρεές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Πηγή: www.tvxs.gr
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010
Η φυλακή του Κολοκοτρώνη ήταν αλλού...
Ζώνη ασφαλείας
Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010
Έκρηξη ηφαιστείου Eyjafjallajoekull - Iσλανδία
Πηγή: youtube.com, troktiko.gr
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010
25η Μαρτίου 1821 (ΙΙ)
Κυριακή 21 Μαρτίου 2010
Παλαιολιθική εποχή...
Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010
25η Μαρτίου 1821 (Ι)
Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010
Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010
Σπουδαία νίκη του Μάρκου Πογδάτη
Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010
Ενημερωνόμαστε για τους σεισμούς, παίζοντας!
Κυριακή 14 Μαρτίου 2010
Νικόλας Άσιμος
Σάββατο 13 Μαρτίου 2010
Παιχνίδια στο διαδίκτυο για την κυκλοφοριακή αγωγή
Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010
Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010
Ορτσα τον... χαρταετό!
Ρυμουλκούμενο από ένα τεράστιο χαρταετό θα ταξιδέψει το μεγαλύτερο αλιευτικό σκάφος της Γερμανίας με στόχο να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων.
Το ταξίδι του 15.000 τόνων «Maartje Theadora» θα ξεκινήσει από την Ολλανδία και θα είναι το πρώτο αλιευτικό που θα χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα, το οποίο αποτελείται από έναν μπλε και άσπρο χαρταετό μεγέθους 160 τετραγωνικών μέτρων που θα τραβάει το πλοίο με ένα σκοινί μήκους 300 μέτρων, βοηθώντας τη μηχανή του πλοίου.
«Η πρόκληση για εμάς είναι να δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα κατά τη διάρκεια της αλιείας, διότι τότε το πλοίο δεν κινείται από ένα σημείο προς ένα άλλο, αλλά στρίβει και κινείται κυκλικά», δήλωσε ο Ντίτερικ Παρλεβλίτ, διευθυντής της αλιευτικής εταιρείας Parlevliet &Van στην οποία ανήκει το πλοίο.
Από την εταιρεία εκτιμάται ότι θα μειώσει την κατανάλωση καυσίμων στο «Maartje Theadora» κατά 10% στην πρώτη φάση του πιλοτικού αυτού συστήματος, που χρηματοδοτείται με 780.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Γερμανία. Τα επόμενα δύο χρόνια η εταιρεία Parlevliet αναμένει χάρη σε αυτό το σύστημα να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων ως και 30%.
Το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο δημιουργήθηκε το 2005, χρησιμοποιείται ήδη από κάποια φορτηγά πλοία, ωστόσο αναμένεται ότι θα είναι ιδιαίτερα συμβατό με τα αλιευτικά πλοία, που ταξιδεύουν αργά.
Πηγή: Τvxs, www.enet.gr
Ενα μπαλόνι για το πάρτι της Ακρόπολης!
Θα χρειαστεί, ωστόσο, να ακολουθήσει αποκατάσταση της δυτικής όψης του μνημείου. Τρεις μετόπες από τη βορειοδυτική γωνία του Παρθενώνα και τρεις από τη νοτιοδυτική θα μεταφερθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στη θέση τους θα τοποθετηθούν αντίγραφα. Επίσης, θα αποκατασταθεί το θυραίο άνοιγμα στη δυτική πλευρά του σηκού, η οροφή του δυτικού πτερού, η νότια πλευρά και το δάπεδο του ναού. Η εικόνα, όμως, του κτιρίου θα αλλάξει όταν σηκωθούν οι τοίχοι του σηκού στο εσωτερικό του μνημείου.
Το μόνο μνημείο που δεν θα πάρει μέρος στη φετινή γιορτή θα είναι ο ναός της Αθηνάς Νίκης, που έχει ακόμη δρόμο για να «κόψει κορδέλα».
Ολα αυτά τα χρόνια η πρωτοποριακή έρευνα, που γινόταν σιωπηλά στα εργοτάξια της Ακρόπολης, ήταν αυτή που έδινε τις λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονταν. Τα τελευταία χρόνια μπήκαν στον χορό και οι νέες τεχνολογίες. Φωτογραμμετρικές αποτυπώσεις, λέιζερ σκάνινγκ, επιταχυνσιογράφοι, τρισδιάστατες σαρώσεις, οπτικές ίνες και άλλες σύγχρονες διαγνωστικές τεχνικές προστέθηκαν στα παραδοσιακά εργαλεία που είχε ώς τότε η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. Τα αποτελέσματα ειναι εντυπωσιακά. Γιατί η φωτογραμμετρική αποτύπωση που έγινε στα τείχη της Ακρόπολης, με κατάλληλη επεξεργασία προσφέρει εικόνα με ακρίβεια σχεδίου, όπως μας είπε η διευθύντρια της ΥΣΜΑ, Μαίρη Ιωαννίδου.
Οι αποτυπώσεις σε τέτοιας μεγάλης έκτασης επιφάνειες γίνονται με τη λήψη εικόνων από ένα πτητικό μέσον. Πάνω από τον Βράχο της Ακρόπολης, όμως, απαγορεύεται η πτήση με κινητήρα σε ύψος μικρότερο από τα 5.000 πόδια για ελικόπτερα και έως 10.000 πόδια για τζετ. Ετσι, επιστρατεύτηκε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο μετεωρολογικό μπαλόνι, το οποίο, όμως, πολλές φορές αντιμετώπισε πρόβλημα σταθεροποίησης λόγων της έντασης των ανέμων. Τελικά ελήφθησαν 1.557 εικόνες για την κάτοψη και 2.250 εικόνες για τις όψεις του τείχους. «Το μεγαλύτερο πρόγραμμα σε παγκόσμιο επίπεδο», λέει η κ. Ιωαννίδου.
Πηγή: www.enet.gr