Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

Συμβουλές για καλύτερη επιστροφή στο σχολείο

 Ο Σεπτέμβρης παραδοσιακά σηματοδοτεί την έναρξη των μαθημάτων και όλοι προετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά. Παρακάτω θα δείτε συμβουλές από την Ειδική Παιδαγωγό, κ. Σοφία Τσιντσικλόγλου, για να γίνει πιο ομαλή και εύκολη η μετάβαση από τις διακοπές στη σχολική καθημερινότητα!
  • Ύπνος
  Τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται πιο αργά το καλοκαίρι και φυσικά ξυπνάνε και πιο αργά το πρωί. Προσπαθήστε κάποιες μέρες πριν την έναρξη του σχολείου- ιδανικά μια εβδομάδα πριν- να επαναφέρετε τα ωράρια ύπνου σε αυτά της σχολικής ρουτίνας. Σταδιακά δηλαδή να πάνε τα παιδιά νωρίτερα για ύπνο, ώστε να μην έχετε προβλήματα με το πρωινό ξύπνημα.
  •  Περιορίστε το άγχος σας
  Αφήστε όλες τις αρνητικές και αγχώδεις σκέψεις σας στην άκρη. Μεταδώστε στα παιδιά σας χαρά και θετική προσμονή για τα όμορφα πράγματα που θα έχει η νέα σχολική χρονιά!  Κάντε θετικές σκέψεις, προγραμματίστε την καθημερινότητα σας και ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν τις σχολικές επιδόσεις ή τις μαθησιακές δυσκολίες. 
  • Περιορίστε το άγχος των παιδιών
  Πολλά παιδιά γεμίζουν άγχος για την έναρξη του σχολείου, κάποια μάλιστα εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια και άρνηση. Αφήστε τα παιδιά να εκφραστούν και μετά θυμίστε τους την ομορφιά της μαθητικής ζωής, τα παιχνίδια, τους φίλους που θα ξαναδούν και βεβαιώστε τους ότι θα είστε πάντα δίπλα τους.
  • Συζήτηση
  Προετοιμάστε τα παιδιά για το άνοιγμα των σχολίων συζητώντας τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους αλλά και για τα νέα μαθήματα που τυχόν θα έχουν. Αν πρόκειται για πρωτάκια, η προετοιμασία πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομέριες για την πρώτη δημοτικού καθώς και μια επίσκεψη στο σχολείο με ξενάγηση στις τάξεις, στην αυλή, τις τουαλέτες και την καντίνα για να γίνει μια γνωριμία με το σχολικό περιβάλλον.
  • Αγορές και ετοιμασία υλικού
  Αγοράστε ή βρείτε τη σχολική τσάντα, κάποια τετράδια, όμορφα μολύβια, γόμες, φακέλους κ.λ.π. Τακτοποιήστε το δωμάτιο, ξεφορτώνοντας περιττά αντικείμενα. Μια ανακαίνιση, ακόμα και μικρή, όπως μια νέα αφίσα ή κάλυμμα ή λάμπα, είναι καλό να γίνεται στο δωμάτιο που θα διαβάζει το παιδί. 
  • Κάντε αλλαγές στον τρόπο διαβάσματος
  Συζητήστε με το παιδί σας ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος διαβάσματος στο σπίτι, ορίστε την κατάλληλη ώρα, κανονίστε τις εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλάξτε τις κακές συνήθειες των προηγούμενων ετών!
  • Επανάληψη
  Πριν ανοίξουν τα σχολεία, κάντε μικρές επαναλήψεις σε βασικά θέματα, όπως το αλφάβητο, η προπαίδεια, η ανάγνωση, οι μαθηματικές πράξεις κλπ. Μισή με μια ώρα μερικές μέρες την εβδομάδα αρκούν.
  • Επικοινωνία με συμμαθητές
  Βάλτε τα παιδιά να μιλήσουν ή να συναντηθούν με κάποιο συμμαθητή τους. Μπορείτε επίσης να κανονίσετε να πάνε μαζί και την πρώτη μέρα στο σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου