Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Αλήθεια, γιατί κάνουμε Γλώσσα στο σχολείο;

  Η γλώσσα είναι ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας, ένα μέσο έκφρασης που χρησιμο­ποιούμε για να συνεννοούμαστε μεταξύ μας. Δεν περιλαμβάνει μόνο λέξεις αλλά και σήματα (πινακίδες οδικής κυκλοφορίας), κινήσεις (νοηματική γλώσσα κωφαλάλων), ήχους (νότες της μουσικής), αριθμούς (γλώσσα των μαθηματικών), κώδικες (γλώσ­σα των υπολογιστών) κ.ά.
   Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 6.000 επίσημες γλώσσες στον κόσμο. Στην Ευ­ρωπαϊκή Ένωση συναντάμε 24 από αυτές, ενώ η Ελληνική είναι μία από τις παλαιότε­ρες.
  Σχεδόν οτιδήποτε σκεφτούμε μεταφράζεται σε λέξεις, που έχουν συγκεκριμένη γραμ­ματική, σύνταξη και ορθογραφία. Αλλά και ο λόγος μας, προφορικός ή γραπτός, δεί­χνει το ύφος μας, το στιλ που έχουμε, αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τους άλλους. 
  Με τη βοήθεια της γλώσσας διαβάζουμε τους υπότιτλους μιας ταινίας ή το αγαπημένο μας βιβλίο, γράφουμε τις σκέψεις μας, ενημερωνόμαστε ή διασκεδάζουμε στον υπο­λογιστή.
  Με τη βοήθεια της γλώσσας σκεφτόμαστε, εκφράζουμε τις επιθυμίες και τα συναισθή­ματά μας, συζητάμε, διατυπώνουμε ερωτήσεις ή ζητάμε πληροφορίες, μαθαίνουμε τον κόσμο γύρω μας και σιγά σιγά γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.
  Μεγαλώνοντας μαθαίνουμε όλο και περισσότερες λέξεις και αποκτούμε τη δυνατότητα να περιγράφουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια τις σκέψεις μας. Επίσης ερχόμαστε σε επα­φή με τον απέραντο κόσμο της λογοτεχνίας και της ποίησης, του θεάτρου και του κι­νηματογράφου, του τραγουδιού.
   Τελικά, όσο πιο καλά γνωρίζουμε τη γλώσσα μας τόσο πιο σωστά εκφραζόμαστε, δη­λαδή σκεφτόμαστε, δηλαδή ζούμε.
Πηγή: ΠΟΔήΛΑΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου