Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ενημερωνόμαστε για τις ετικέτες στα τρόφιμα

  Αλήθεια, γνωρίζετε ότι οι πίνακες με τα διατροφικά στοιχεία στα συσκευασμένα τρόφιμα είναι υποχρεωτικοί από το νόμο; Τους συμβουλεύεστε πριν αγοράσετε ένα τρόφιμο; Επίσης έχετε ακούσει ποτέ τον όρο GDAs; 
  Αν δεν ξέρετε, λοιπόν, τι είναι αυτοί οι πίνακες, θα σας το εξηγήσουμε εμείς! Είναι οι σύμμαχοί μας στις συσκευασίες των τροφίμων, ώστε να επιλέγουμε αυτό που θεωρούμε ασφαλέστερο και υγιεινότερο!
  Η σημερινή δραστηριότητα, που θα σας παρουσιάσουμε, αναφέρεται στις ετικέτες των τροφίμων και στα διατροφικά στοιχεία που αναγράφουν. Μοιράσαμε, λοιπόν, στην τάξη άδειες συσκευασίες τροφίμων, αναζητήσαμε τις ετικέτες και καταγράψαμε στο φύλλο εργασίας τα διατροφικά στοιχεία που περιείχαν ανά 100 γραμμ. προϊόντος. Φροντίσαμε να έχουμε συσκευασίες τόσο από υγιεινά τρόφιμα, όσο και από ανθυγιεινά, ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε μετά τα στοιχεία.

  Αφού καταγράψαμε τα στοιχεία και λύσαμε τις απορίες που είχαμε, κάναμε ένα μικρό πείραμα! Πήραμε μια άδεια συσκευασία από πατατάκια και μια από κρουασάν και ψάξαμε να βρούμε πόσο λίπος, σάκχαρα και νάτριο περιείχαν. Επείδη μας φαίνονταν ακαταλαβίστικα, με μια μικρή ζυγαριά κάναμε μετρήσεις. 
  Τοποθετήσαμε πλαστικά ποτήρια και αρχίσαμε να ζυγίζουμε πόσο λίπος (ηλιέλαιο), νάτριο (αλάτι) και σάκχαρα (ζάχαρη) περιείχαν τα προϊόντα που είχαμε επιλέξει!
Κρουασάν
      Πατατάκια
  Αντιλαμβάνεστε την έκπληξή μας, όταν διαπιστώσαμε πόσο λίπος, ζάχαρη και αλάτι περιέχουν κάποια τρόφιμα τα οποία καταναλώνουν συχνά τα παιδιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου