Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Επίσκεψη στο φούρνο του χωριού μας!

  Μια και στην Ευέλικτη Ζώνη ασχολούμαστε με τη διατροφή, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το φούρνο του χωριού μας για να δούμε από κοντά πώς φτιάχνεται το ψωμί! Φύγαμε, λοιπόν, το πρωί με τα πόδια από το σχολείο με κατεύθυνση το αρτοποιείο "Δήμητρα" στη Μάρπησσα.
  Λίγο πριν φτάσουμε στον προορισμό μας, κάναμε μια στάση στους Μύλους της Μάρπησσας και μιλήσαμε για τους παλιούς ανεμόμυλους που υπάρχουν ακόμα εκεί!
  Στο αρτοποιείο, μας υποδέχτηκε ο κ. Κώστας και ανέλαβε να μας μυήσει στα μυστικά του επαγγέλματός του! Αρχικά μας μίλησε για το αλεύρι και τα είδη που υπάρχουν.
Μας ετοίμασε το ζυμάρι με το οποίο θα ζυμώναμε!
Στη συνέχεια μας έδειξε κάποια από τα μηχανήματά του.
Έπειτα με τη βοήθεια τη δική του και των γονιών του αρχίσαμε να ζυμώνουμε!
Μόλις ζυμώσαμε τα καρβελάκια μας, τα τοποθετήσαμε στις λαμαρίνες και η κ. Μαρουσώ τις έβαλε σε έναν ειδικό θάλαμο για να φουσκώσει το ζυμάρι.
  Επειδή η επιχείρηση είχε αρκετές παραγγελίες να ολοκληρώσει, αποφασίσαμε, μέχρι να ψηθούν τα ψωμιά μας, να κάνουμε μια μικρή βόλτα στο χωριό και να δούμε κάποια ενδιαφέροντα μέρη. 
  Αρχικά, εντοπίσαμε τον παλιό φούρνο που υπήρχε μέσα στα σοκάκια της Μάρπησσας και στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το γήπεδο του χωριού, κοντά στο οποίο υπάρχει μια μυλόπετρα και μια πρέσα που χρησιμοποιούσαν παλιά οι κάτοικοι του χωριού για να παράγουν ελαιόλαδο.
  Αφού μιλήσαμε για τη διαδικασία με την οποία έπαιρναν το λάδι από τις ελιές, συνεχίσαμε τη βόλτα μας στο χωριό!
  Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια εντοπίσαμε παλιά αρχιτεκτονικά στοιχεία των σπιτιών, μιλήσαμε για τις ζωγραφιές στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, για κάποια κτίρια που υπάρχουν από το 17ο αιώνα, για το μαρμάρινο καμπαναριό στον παλιό ναό και άλλα πολλά! Τα παιδιά βρήκαν την ευκαιρία και ανέφεραν ιστορίες από τα δικά τους χωριά, μια και δεν κατάγονται όλα από τη Μάρπησσα. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο φούρνο για να δούμε αν τα ψωμιά μας είχαν ψηθεί!
Μετά από λίγη ώρα τα καρβελάκια μας ήταν έτοιμα!
  Ευχαριστήσαμε τον κ. Κώστα και την οικογένειά του για τη θερμή φιλοξενία στην επιχείρησή τους και πήραμε το δρόμο της επιστροφής κρατώντας στα χέρια μας το πιο γλυκό ψωμί του κόσμου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου