Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Απόκριες

  Απόκριες ονομάζουμε τις τρεις εβδομάδες που προηγούνται από τη Μεγάλη Σαρακοστή και ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου.
  Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών λέγεται και Προφωνή, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες. Η δεύτερη λέγεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου, επειδή έτρωγαν κρέας, ενώ η τρίτη λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα για να προετοιμαστούν σιγά - σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. 
  Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά, που σημαίνει αποχή από το κρέας, είναι και η λατινική λέξη καρναβάλι (Carnevale, από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει).
  Τις μέρες αυτές συνηθίζουμε να μασκαρευόμαστε και να διασκεδάζουμε, τηρώντας ένα έθιμο που έχει παραμείνει από αρχαίες γιορτές όπως τα «Σατουρνάλια» των Ρωμαίων ή  τις «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί προς τιμή του θεού Διονύσου. Σήμερα αρκετές πόλεις διοργανώνουν καρναβάλια για να διασκεδάσουν οι κάτοικοί τους ή οι επισκέπτες τους.
Πατρινό καρναβάλι
Ξανθιώτικο Καρναβάλι
 Πλάκα Αθήνα
 Η Θήβα με τον περίφημο «βλάχικο γάμο» της
  Στη Θήβα γίνεται και σήμερα ο «βλάχικος γάμος» που αρχίζει από την Τσικνοπέμπτη και αποτελείται από το προξενιό, το γάμο δυο νέων και τελειώνει με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων. Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι γεμάτες από σατυρική αθυροστομία, κέφι, γλέντι και χορό.
                                  Άλλα έθιμα της Αποκριάς
 (Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
Πηγή: Ψηφιακό Σχολείο
  Σημαντικό καρναβάλι παρουσιάζουν η Βενετία
Η Νίκαια στη Γαλλία
  To Καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο θεωρείται το μεγαλύτερο του κόσμου και πολυπληθέστερο σε μια φαντασμαγορική κάθε φορά παρουσίαση όπου συνδυάζεται με παραδοσιακούς ξέφρενους χορούς όπως η Σάμπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου