Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ζωγραφίζοντας με ξύσματα και τσόφλια!

   H έµπνευση βρίσκεται παντού, αρκεί ένας καλλιτέχνης - και όχι µόνο - να µπορεί να την αναγνωρίσει όταν θα του κλείσει το µάτι. ∆ιαφορετικά… οδεύει απλώς προς τη χωµατερή µαζί µε τα θεωρητικά άχρηστα αντικείµενα στα οποία έχει βρει καταφύγιο. Και όταν λέµε έµπνευση, δεν εννοούµε τα προφανή, εννοούµε την έµπνευση που βρίσκεται στα σπασµένα τσόφλια των αυγών και στα ξύσµατα των µολυβιών!
   Η πρόταση είναι διά χειρός του Βρετανού καλλιτέχνη Kyle Bean, που κάποια στιγµή ξύνοντας τα µολύβια του είδε από τα περίτεχνα υπολείµµατα του λεπτού ξύλου να αναδύονται πορτρέτα και από τα τσόφλια των αυγών να ξεπροβάλλουν γλυπτά! Από εκείνη τη στιγµή ο Kyle άρχισε να µαζεύει τα ξύσµατα των µολυβιών του και τα σπασµένα αυγά από το πρωινό του για να τα χρησιµοποιήσει ως την επόµενη καλλιτεχνική του πρόταση. Τα ξύσµατα των µολυβιών έγιναν πορτρέτα για λογαριασµό ενός εκ των κορυφαίων περιοδικών του κόσµου, του «Wallpaper», όπου ο Kyle Bean φιλοτέχνησε τα πορτρέτα συντακτών του περιοδικού, το καθένα µε διαφορετικό χρώµα µολυβιού.
Πηγή: Kyle Bean, Μέσο: Ξύσματα μολυβιών Έτος: 2011 Φωτογραφία: Kyle Bean
  Το εκπληκτικό είναι ότι ο Βρετανός καλλιτέχνης για τη δηµιουργία των έργων του δεν χρησιµοποιεί προσχέδιο πάνω στο οποίο στη συνέχεια κολλάει τα ξύσµατα του µολυβιού, αλλά «ζωγραφίζει» απευθείας, έχοντας σαν οδηγό µόνο µια φωτογραφία του προσώπου που θα δηµιουργήσει, χρησιµοποιώντας ένα τσιµπιδάκι και επιστρατεύοντας δεξιοτεχνία και υποµονή για να φτάσει στο εξαιρετικό αποτέλεσµα. 
  Για κάθε πορτρέτο ο Kyle χρησιµοποιεί τα ξύσµατα από 1,5 έως 2 µολύβια και χρειάζεται, περίπου, µία ώρα για να ολοκληρώσει το έργο του.
   Αίσθηση προκάλεσε και το γλυπτό του, µια κότα φτιαγµένη από τσόφλια αυγών, µε τίτλο «Τι έγινε πρώτο;» και ευθεία χιουµοριστική αναφορά στο αιώνιο και αναπάντητο ερώτηµα «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;»
  Όπως λέει ο 24χρονος καλλιτέχνης, έργα µπορούν να δηµιουργηθούν από οποιοδήποτε αντικείµενο και γι’ αυτό και δεν υπάρχει λόγος να πετάµε στα σκουπίδια πράγµατα που µπορούν να πάρουν νέα ζωή. Σχολιάζοντας το γλυπτό µε τα τσόφλια των αυγών, ο Βρετανός καλλιτέχνης επισηµαίνει ότι δεν έκανε τίποτε άλλο από το να πειραµατίζεται µε περίεργα κατά τους άλλους αντικείµενα και σκουπίδια, όπως έκανε πάντα από µικρός.

4 σχόλια:

  1. Πολύ εντυπωσιακό! Θα κρατήσω ότι του αρέσει "να πειραµατίζεται µε περίεργα κατά τους άλλους αντικείµενα και σκουπίδια, όπως έκανε πάντα από µικρός"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να τι θα κάνουμε τα ξύσματα που πετάν κάτω τα παιδιά!!!
    Ανακύκλωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο ο,τι δεν θέλουμε δνε καταφέρνουμε!
    Μοναδική ανάρτηση-γνωριμία μ έναν ιδιαίτερα ταλαντούχο άνθρωπο.Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή