Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Για βιβλία, καλό... Φλεβάρη!!!

  Η περιπέτεια με τα σχολικά βιβλία δεν έχει τέλος αλλά μακρά συνέχεια, η οποία πλέον δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους ώστε το μεγάλο αυτό φιάσκο να τινάξει, εν τέλει, στον αέρα όλη τη φετινή σχολική χρονιά. 
  Στις αρχές του νέου χρόνου, και για την ακρίβεια τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, εκτιμάται ότι θα έχουν φτάσει τα βιβλία σε όλα τα σχολεία, αρκεί ο ΟΕΔΒ (Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων) να προλάβει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου να ολοκληρώσει το έργο του, καθώς στο τέλος του χρόνου καταργείται. Δύσκολο λένε οι έχοντες γνώση. Μέχρι τώρα είναι έτοιμη η παραγωγή του 70% των βιβλίων, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει ικανοποιητικά η διανομή τους, ενώ από τα βιβλία πρώτης προτεραιότητας (βλ. πρώτα τεύχη Πρωτοβάθμιας, βιβλία πανελλαδικών) η εκτύπωση και η βιβλιοδεσία έχουν φτάσει στο 90%, αλλά η αποστολή δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Νοεμβρίου.
Έληξε η προθεσμία
   Από το τέλος Οκτωβρίου έχει λήξει η προθεσμία εντός της οποίας η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε δεσμευθεί ότι θα έχουν σταλεί στα σχολεία τουλάχιστον τα βασικά βιβλία. Ούτε αυτά έχουν βρει το δρόμο τους ούτε και τα υπόλοιπα, τα οποία, μάλιστα, φαίνεται ότι θα αργήσουν να τον βρουν.
   Το χρονοβόρο σύστημα παραγωγής και διανομής, σε συνδυασμό με το αρνητικό δεδομένο της κατάργησης του φορέα έχουν ήδη δημιουργήσει τους φόβους για παρατεταμένες καθυστερήσεις, ακόμα και τον κίνδυνο να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το πρόβλημα που εξαρχής ήταν καταδικασμένο: να φτάσουν 32 εκατ. βιβλία (από τα 40 που χρειάζονται ετησίως, ήταν έτοιμα τα οχτώ) μέσα σε δύο μήνες στα σχολεία...
   Στελέχη του Οργανισμού λένε χαρακτηριστικά πως ενόψει της κατάργησης στις 31/12/2011 όλες οι λειτουργίες θα πρέπει να σταματήσουν στις αρχές του Δεκέμβρη (10, το αργότερο μέχρι τις 15). Αυτό όμως απαιτεί πρώτα και αρκετά νωρίτερα την παύση της εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας ώστε να υπάρξει χρόνος για την αποστολή αυτών που είναι έτοιμα στις αποθήκες, καθώς το πλάνο διανομής είναι ιδιαιτέρα χρονοβόρο. Για κάθε βιβλίο ο κύκλος όλης της διαδικασίας διαρκεί έως και ενάμιση μήνα. Για παράδειγμα, αυτές τις ημέρες μπήκε στις αποθήκες το βιβλίο της Βιολογίας Γ' Λυκείου (Θετικής Κατεύθυνσης), και δεν θα έχει φτάσει στα σχολεία πριν από το τέλος του μηνός. Την ίδια στιγμή, οι ρυθμοί του Οργανισμού επιβραδύνονται περισσότερο, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη αποψίλωση του προσωπικού (με πρόωρη συνταξιοδότηση, εφεδρεία κ.ά.).
Μετρά αντίστροφα
   Με άλλα λόγια, έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τον ΟΕΔΒ και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διανομή του 70% των βιβλίων, ενώ δεν έχει καν ξεκινήσει η παραγωγή του υπόλοιπου 30%, για την τύχη του οποίου ουδείς μπορεί να εγγυηθεί. Σ' ένα μήνα οι μηχανές θα σταματήσουν, οι συμφωνίες με τους εργολάβους (εκτυπωτές, μεταφορείς) θα λήξουν και θ' αρχίσει η διαδικασία μετάβασης στο νέο καθεστώς, βάσει του οποίου ανατίθεται όλη η ευθύνη στο νέο οργανισμό «Διόφαντος». Παρ' όλ' αυτά, δεν έχει ληφθεί καμία πρωτοβουλία για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μόνο που έχει γίνει είναι η προκήρυξη δύο διεθνών διαγωνισμών για την επόμενη χρονιά, ο ένας για την αγορά χαρτιού και ο άλλος για την εκτύπωση-βιβλιοδεσία.
Πρόβλημα διδασκαλίας
   Οσο για τη φετινή χρονιά, έχουν αρχίσει οι προσευχές. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Μ. Λυκόπουλου, μέλους του Δ.Σ. του ΟΕΔΒ: «Μεσοσταθμικά η εκτύπωση και η βιβλιοδεσία των βιβλίων είναι στο 70% και περίπου στο 90% οι βασικοί τίτλοι βιβλίων. Η αποστολή τους θα ολοκληρωθεί περίπου στο τέλος Νοεμβρίου για όλη την Ελλάδα. Αισιοδοξούμε ότι η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη».
   Την ίδια στιγμή, πολλά σχολεία ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν σοβαρό πρόβλημα στη διδασκαλία πολλών μαθημάτων, ενώ το πρόβλημα μεγεθύνεται στην περίπτωση των βιβλίων που αφορούν τις πανελλαδικές. Η ΕΛΜΕ Χανίων διαμαρτύρεται έντονα για τα βιβλία της Γ' Λυκείου (Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά της Θεωρητικής Κατεύθυνσης) που δεν έχουν λάβει ακόμα, χαρακτηρίζοντας ειδικά για τις ανάγκες των πανελλαδικών «ανεφάρμοστες» τις λύσεις του Διαδικτύου, των DVD και των (ακριβών) φωτοτυπιών.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου