Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Κάρτες ελέγχου συμπεριφοράς!

  Φέτος, μια και το τμήμα μου είναι το μεγαλύτερο του σχολείου, έπρεπε να βρω κάτι, για να δείχνω στα παιδιά πότε και πόσο συχνά παρεκτρέπονται και δημιουργούν πρόβλημα στην τάξη. Συζητώντας μαζί τους, καταλήξαμε σε τέσσερις διαφορετικού χρώματος κάρτες ελέγχου συμπεριφοράς! 
http://blogs.sch.gr/psamouxos/files/2015/10/4.-%CE%9A%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82.pdf
 (Πάτησε στην εικόνα για να κατεβάσεις τις κάρτες) 
http://blogs.sch.gr/psamouxos/files/2015/10/%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%82.pdf
  (Πάτησε στην εικόνα για να διαβάσεις τους κανόνες)
 Όποιος ενοχλεί, παίρνει στην αρχή μια κίτρινη κάρτα ως προειδοποίηση. Αν συνεχίσει, παίρνει δεύτερη και πηγαίνει να καθίσει για 4 λεπτά στο θρανίο της σκέψης. Αν ακόμα δεν έχει ηρεμήσει και συνεχίζει να ενοχλεί, παίρνει την κόκκινη κάρτα, που σημαίνει περισσότερη εργασία γι' αυτόν στο σπίτι. Αν ακόμα εξακολουθεί να έχει την ίδια συμπεριφορά, παίρνει την γαλάζια και κατεβαίνει στο γραφείο του Διευθυντή, όπου τον ενημερώνει για την συμπεριφορά του. Αν ακόμα δεν έχει ηρεμήσει, τότε το τελευταίο βήμα είναι να πάρει τη μωβ και να τηλεφωνήσει στους γονείς του για να τους ενημερώσει.
http://blogs.sch.gr/psamouxos/files/2015/10/4.-%CE%98%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B7%CF%82.pdf
  (Πάτησε στην εικόνα για να κατεβάσεις την ταμπέλα)
 Το σύστημα αυτό το χρησιμοποιούμε σχεδόν από την αρχή της χρονιάς και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι λειτουργεί σχεδόν άψογα. Μέχρι τώρα έχουμε φτάσει στην κόκκινη κάρτα με κάποιους μαθητές, ενώ μαθητές που έπαιρναν στην αρχή κάρτες έχουν ηρεμήσει. Μάλιστα υπάρχουν μέρες που κανένας δεν παίρνει κάρτα, οπότε πανηγυρίζουμε όλοι μαζί!
 Ο χρόνος για το θρανίο της σκέψης είναι αυστηρά τέσσερα λεπτά και όχι παραπάνω, γιατί θέλουμε να συνετίσουμε και όχι να τιμωρήσουμε κάποιον με αλλαγή θέσης. Το θρανίο είναι στο κέντρο της αίθουσας, μια και καθόμαστε σε Π, ενώ παράλληλα το χρησιμοποιούμε και ως βάση για τον βιντεοπροβολέα, οπότε όποιος κάθεται εκεί είναι πολύ κοντά μου.
 Οι κάρτες δίνονται από εμένα και τα παιδιά τις κρατάνε μέχρι το σχόλασμα. Εννοείται ότι δεν δίνονται με το παραμικρό, αλλά και δεν ξεχνιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης δεν χαρίζονται, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου