Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Life Skills - Σαλπάροντας για μια νέα χώρα

  Για την πρώτη δραστηριότητα του προγράμματος Life Skills με τίτλο "Σαλπάροντας για μια νέα χώρα" έπρεπε να χωριστούμε σε ομάδες! Για να μην υπάρχουν παράπονα, αποφασίσαμε να γίνει τυχαία τραβώντας σχοινάκια από ένα κουτί! Όσοι είχαν το ίδιο μήκος, ανήκαν στην ίδια ομάδα!
  Μόλις συγκροτήθηκαν οι ομάδες, αποσύρθηκαν στα θρανία τους και αρχίσαμε τη δραστηριότητα! Αρχικά, ζήτησα από τα παιδιά να βρουν ένα όνομα για την ομάδα τους και έπειτα τους μοίρασα τις κάρτες  των Θέλω και Αναγκών, που υπήρχαν στο εγχειρίδιο του προγράμματος.
  Τους ζήτησα να φανταστούν πως οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα ήπειρο και ότι ετοιμάζονταν να σαλπάρουν προς αυτήν για να ιδρύσουν μια νέα χώρα! Τέλος, τους εξήγησα πως οι κάρτες  των Θέλω και Αναγκών ήταν τα απαραίτητα πράγματα που θα έπαιρναν μαζί τους!
  Αφού τα παιδιά παρατήρησαν τις κάρτες, τους ζήτησα να φανταστούν ότι στη διάρκεια του ταξιδιού αντιμετώπισαν μια φοβερή καταιγίδα και ότι έπρεπε να πετάξουν στη θάλασσα πέντε από τις κάρτες τους!
 Η διαδικασία αυτή επαναλήφθηκε ακόμα δυο φορές, με αποτέλεσμα οι ομάδες να απορρίψουν εννέα ακόμα κάρτες, για να μπορέσουν να φτάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους!
  Έπειτα τα παιδιά κόλλησαν σε χαρτιά τις κάρτες των Θέλω και Αναγκών που είχαν κρατήσει και συζητήσαμε για το αν τελικά είχαν μαζί τους ό,τι χρειάζονταν για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σωστά!
  Αφού κάναμε έναν μικρό απολογισμό της δραστηριότητας, με τη βοήθεια των ερωτήσεων από το εγχειρίδιο του προγράμματος, σχεδιάσαμε μια πυραμίδα, όπου στην κορυφή κολλήσαμε όσες κάρτες θεωρήσαμε λιγότερο σημαντικές και στη βάση όσες κάρτες σκεφτήκαμε ότι ήταν απαραίτητες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου