Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Οι δράσεις μας για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

  Την προηγούμενη Δευτέρα, μετά από δυο συνεχόμενες αναβολές λόγω καιρού, πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις που είχαμε σχεδιάσει για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού (6η Οκτώβρη).
  Τα παιδιά και των δύο τμημάτων της Στ΄ παρακολούθησαν την ταινία "Ελευθέρωσε το μυαλό σου" από την Κινηματογραφική Ομάδα Άσπρων Σπιτιών και συζήτησαν για όσα είδαν.
 
  Στη συνέχεια αξιοποιήσαμε υλικό από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και συγκεκριμένα από τον εκπαιδευτικό φάκελο "Η Διαφορετικότητα: Δικαίωμα και Κατάκτηση" δουλέψαμε το υλικό "Παίζοντας με τα στερεότυπά μας".
  Αρχικά παρουσιάσαμε στην τάξη τον εαυτό μας με έναν πρωτότυπο τρόπο!
   Έπειτα καταγράψαμε τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που έχουμε για κάποιες κοινωνικές ομάδες. Σε αυτό το σημείο μαζί με την κ. Ειρήνη τονίσαμε στα παιδιά ότι ήταν ελεύθερα να γράψουν το πρώτο πράγμα που τους ερχόταν στο μυαλό, ακόμα και βρισιά. 
  Μόλις τα παιδιά τελείωσαν, μαζέψαμε τα χαρτάκια χωρίς να τα σχολιάσουμε και χωριστήκαμε σε ομάδες τραβώντας έναν κλήρο. Μόλις συγκροτήθηκαν οι ομάδες, μοιράσαμε κάποια κείμενα και ζητήσαμε από τα παιδιά, αφού τα διαβάσουν προσεχτικά, να τα συζητήσουν στις ομάδες τους και να τα παρουσιάσουν στην τάξη.
  ΄Οταν και η τελευταία ομάδα παρουσίασε στην τάξη το κείμενό της, αρχίσαμε να διαβάζουμε τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που είχαν γράψει από πριν οι μαθητές! Εννοείται ότι είχαμε φροντίσει με την κ. Ειρήνη να τις κατηγοριοποιήσουμε, ενώ δεν αποφύγαμε να αναφέρουμε βρισιές ή άλλου είδους σχόλια που είχαν γίνει! Στη συζήτηση, που ακολούθησε, οι μαθητές συνειδητοποίησαν τα στερότυπα που είχαν και την ανάγκη για την αποδοχή του διαφορετικού!
  Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε την ταινία "Τζαφάρ" της Νάνσυ Σπετσιώτη, διαβάσαμε τις αφίσες από τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Δ.Δ.Ε. Ν. Βοιωτίας και συνεχίσαμε τη συζήτηση για τα στερεότυπα, τον ρατσισμό και τις διακρίσεις.
  
  Έπειτα δημιουργήσαμε ένα μεγάλο πανό με μηνύματα για τη διαφορετικότητα και κατασκευάσαμε σελιδοδείκτες για να θυμόμαστε τις δραστηριότητες της ημέρας!
 Το πανό μας κρεμάστηκε στον διάδρομο του σχολείου για να ενημερώνονται οι συμμαθητές μας!
Οι δραστηριότητές μας για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού έκλεισαν με τα αθλήματα του Ποδοσφαίρου για τα αγόρια και με Πετοσφαίριση για τα κορίτσια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου