Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

22 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα

  «Hμέρα μνήμης και αγώνα» έχει ανακηρυχθεί η σημερινή από τα σωματεία των εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, καθώς συμπληρώνονται 22 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα. Στις 6 το απόγευμα διοργανώνεται εκδήλωση μνήμης έξω από το σχολικό συγκρότημα «Νίκος Τεμπονέρας» στα Ψηλά Αλώνια στην Πάτρα.
  Το σχολείο πήρε το όνομα του τότε 38χρονου καθηγητή Μαθηματικών, που δολοφονήθηκε στο προαύλιο τη νύχτα της 8ης Ιανουαρίου του 1991 από συμμορία τραμπούκων με επικεφαλής τον τότε δημοτικό σύμβουλο της Ν.Δ. και πρόεδρο της τοπικής ΟΝΝΕΔ Χρήστο Καλαμπόκα.
  Ο Νίκος Τεμπονέρας, μέλος του ΕΑΜ, βρισκόταν στο κατειλημμένο σχολείο, μαζί με γονείς και καθηγητές, έπειτα από πρόσκληση των μαθητών του, υπερασπίζοντάς τους από την οργανωμένη έφοδο βίαιης ανακατάληψης από ομάδες κρούσης «αγανακτισμένων πολιτών».
  Η δολοφονία του Τεμπονέρα, εν μέσω ενός μαχητικού μαθητικού κινήματος καταλήψεων ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του υπ. Παιδείας Ν. Κοντογιαννόπουλου, οδήγησε στην παραίτησή του και την αντικατάστασή του από τον Γ. Σουφλιά. Στην πολυπληθή και επεισοδιακή πορεία της 10ης Ιανουαρίου στην Αθήνα έχασαν τη ζωή τους 4 άτομα από πυρκαγιά στο κατάστημα «Κ. Μαρούσης», η οποία αποδείχθηκε ότι προκλήθηκε από καπνογόνο της Αστυνομίας.
  Ως βασικός αυτουργός για τη δολοφονία του Τεμπονέρα, ο Χρ. Καλαμπόκας καταδικάστηκε σε ισόβια, που τελικά μειώθηκαν σε 16 χρόνια, και αφέθηκε ελεύθερος το 1998. Στο πλευρό του είχε σταθεί τότε η τοπική ΟΝΝΕΔ.
  Συγκινητικό και βαθιά πολιτικό είναι το γράμμα που απευθύνουν στον νεκρό συνάδελφό τους οι εκπαιδευτικοί της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, 22 χρόνια μετά τη δολοφονία του, δίνοντάς του την υπόσχεση ότι, ακολουθώντας το παράδειγμά του, «θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Είμαστε το 99%, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θα νικήσουμε».
  «Το γεγονός ότι σε όλη την Ελλάδα, από το 1991 μέχρι σήμερα, φωνάζεται το σύνθημα “Ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη μάς οδηγεί» είναι για τους αγώνες του η καλύτερη δικαίωση», μας είπε η Ουρανία Μπίρμπα από την Πάτρα, φίλη του Τεμπονέρα και μέλος του ΕΑΜ.
  «Ο Νίκος Τεμπονέρας δεν ήταν ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος, και φυσικά ούτε ο μοναδικός αγωνιστής-μάρτυρας που με το αίμα του η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία ποτίζουν το δέντρο της γνώσης και της δουλειάς, το δέντρο της κοινωνικής απελευθέρωσης», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» εκ μέρους του ΕΑΜ ο σύντροφος του Τεμπονέρα, Μιχάλης Βασιλάκης.
  «Ομως, ο Νίκος Τεμπονέρας έγινε σύμβολο τόσο για μας όσο και γι’ αυτούς της αντίπερα όχθης. Αυτής που εξέθρεψε τους εκτελεστές του. Μισητό σύμβολο γι’ αυτούς. Γιατί η κόκκινη γραμμή από το αίμα του και τα μυαλά του στην πόρτα του σχολείου έγινε απρόσβλητη λαϊκή γραμμή ανάσχεσης στον ολοκληρωτισμό τους», προσθέτει.
 «Ο Νίκος Τεμπονέρας θα συνεχίσει να είναι το σύμβολο του αγώνα και της νίκης όλων των εκείνων των δυνάμεων που αντιστρατεύονται τη σημερινή κατάσταση του ολοκληρωτισμού και του κοινωνικοπολιτικού εκφασισμού και που ξέρουν πως υπάρχει και άλλος δρόμος».
Πηγή: Αφροδίτη Τζιαντζή, Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου