Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το Βιομηχανικό Μουσείο στο Γκάζι

  Ανοίγει σήμερα στο Γκάζι τις πύλες του για το κοινό το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο της Αθήνας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου, ανακαλύπτοντας ένα ξεχασμένο κομμάτι της ιστορίας της πρωτεύουσας.

   Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας ιδρύθηκε το 1857 για να καλύψει την ανάγκη της πόλης για δημόσιο φωτισμό. Υπήρξε η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και παρείχε φωτισμό και ενέργεια στην Αθήνα για σχεδόν 130 χρόνια, μέχρι το 1984 που έκλεισε οριστικά. Λίγα χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες για την αξιοποίηση των παλαιών εγκαταστάσεων. Ο χώρος κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού με την προοπτική να γίνει μουσείο και χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων.
   Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τεχνολογίας και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, καθώς σώζεται το μεγαλύτερο μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων και σχεδόν ακέραιο ένα μεγάλο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση αντικειμένων από το εργοστάσιο καθώς και συσκευών φωταερίου αποτελούν την πλούσια συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου.
   Η επισκευή και αποκατάσταση των παλαιών κτιρίων, καθώς και η οργάνωση του ελευθέρου χώρου του συγκροτήματος ολοκληρώθηκε το 2004. Το 2011 η νέα διοίκηση της Τεχνόπολης ανέλαβε το φιλόδοξο έργο της δημιουργίας Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, αναθέτοντας σε μια ομάδα επιστημόνων την υλοποίηση του μουσείου.
  Ο επισκέπτης ακολουθώντας ένα μουσειολογικό περίπατο με συγκεκριμένες στάσεις έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, να παρακολουθήσει τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου και να ανακαλύψει ένα έως σήμερα ξεχασμένο κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας.
   Για ένα μήνα διοργανώνεται παράλληλα στην Τεχνόπολη έκθεση με τίτλο «Οι τέχνες συναντούν τη Βιομηχανία». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη Βιομηχανία το οποίο περιλαμβάνει έκθεση 12 εικαστικών με τίτλο «Υποπροϊόντα» που επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, την έκθεση «Εργάτες» με την επιμέλεια του Πλάτωνα Ριβέλλη, μια φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στα βιομηχανικά θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, προβολές κινηματογραφικών ταινιών με θέμα τη βιομηχανία που επιμελήθηκε η Σώτη Τριανταφύλλου καθώς και παραστάσεις θεάτρου σκιών από τον Σωτήρη Χαρίδημο με τίτλο «Ο Καραγκιόζης γκαζιέρης».
Πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου