Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

Στ. Χόκινγκ: «Κοιτάξτε τα αστέρια και όχι τα πόδια σας»

  Μία από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του έκανε ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο μεγαλύτερος εν ζωή Βρετανός επιστήμονας, ο οποίος είναι καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα. Ο Χόκινγκ άνοιξε με ένα "μπιγκ μπανγκ" την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, όπου σε ρόλο αφηγητή, έδωσε μια πολύτιμη και συγκινητική συμβουλή: «κοιτάξτε τα αστέρια και όχι τα πόδια σας».

  Ο Στίβεν Χόκινγκ, "ο διασημότερος ανάπηρος άνθρωπος σε ολόκληρο τον πλανήτη", όπως τον χαρακτήρισαν οι διοργανωτές, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αποκωδικοποίηση των μυστικών του Σύμπαντος και στην διάψευση των προγνωστικών των γιατρών για την ασθένειά του.

   Στην τελετή έναρξης, είχε τον ρόλο του αφηγητή στην κεντρική ιστορία, που ήταν εμπνευσμένη από την "Καταιγίδα" του Σέξπιρ και καθοδήγησε τους θεατές σε ένα ταξίδι που ξεκίνησε με τη μεγάλη έκρηξη- γνωστή και ως "μπιγκ μπανγκ" - και τη δημιουργία του Σύμπαντος και έφθασε στον Διαφωτισμό και τις σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις.

   Ο επιστήμονας κάλεσε τους ανθρώπους να μην παίρνουν τίποτε ως δεδομένο: "Ζούμε σε ένα Σύμπαν που κυβερνάται από λογικούς κανόνες τους οποίους έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε και να κατανοήσουμε... Κοιτάξτε τα αστέρια και όχι τα πόδια σας. Προσπαθείστε να κατανοήσετε ό,τι βλέπετε και αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που κάνει το Σύμπαν να υπάρχει, γίνετε περίεργοι... Από την αυγή του πολιτισμού, οι άνθρωποι λαχταρούσαν να κατανοήσουν την υποκείμενη τάξη του Κόσμου... Γιατί έχει την μορφή που έχει, γιατί υπάρχει", είπε ενώπιον 80.000 θεατών από την υπερσύγχρονη αναπηρική καρέκλα του, ο Στίβεν Χόκινγκ, απευθύνοντας αυτό το κάλεσμα στην εξερεύνηση, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Πηγή: Το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου