Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

Τι πρέπει να ξέρετε για τoυς Special Olympics.

  Αφορούν άτομα με διανοητική αναπηρία, ωστόσο ορισμένοι αθλητές μπορεί να έχουν και κινητικό πρόβλημα, πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιούν αναπηρικό καρότσι ή άλλο βοήθημα. 
  Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει ένας αθλητής στα Special Olympics, πρέπει να έχει συμπληρώσει το όγδοο έτος της ηλικίας του και να του έχουν διαγνωσθεί από κάποιο επίσημο φορέα ή επαγγελματία οι εξής παθήσεις: διανοητική αναπηρία ή σοβαρές μαθησιακές ή λεκτικές δυσκολίες εξαιτίας νοητικής υστέρησης, που απαιτεί ειδικά σχεδιασμένη εκπαίδευση.
   Οι αθλητές χωρίζονται σε επίπεδα ικανότητας (divisioning), ανά κατηγορία με παρεμφερείς δυνατότητες, ώστε να διασφαλίζεται ο δίκαιος ανταγωνισμός. Σ' όλους δίνονται ίσες ευκαιρίες. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί, ώστε κάθε αθλητής ή αθλήτρια να δώσει τον καλύτερο εαυτό του/της και να αποκτήσει ουσιαστική εμπειρία σ' ένα περιβάλλον σεβασμού και αποδοχής.
  Οι Παγκόσμιοι Αγώνες πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια, εναλλασσόμενοι σε θερινούς και χειμερινούς (όπως και στους Ολυμπιακούς), ενώ περισσότερες από 30.000 τοπικές αναμετρήσεις πραγματοποιούνται, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε διάφορες πόλεις ανά την Υφήλιο.
   Στόχος από την ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι η απόκτηση δεξιοτήτων, οι οποίες βοηθούν τα παιδιά στην καθημερινότητα και στην ευκολότερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Μέσα από ενδεχόμενες διακρίσεις τους αποκτούν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητα και να είναι ενεργοί πολίτες μέσα στις κοινότητές τους. Οι παραστάσεις και εμπειρίες στους αθλητικούς χώρους τούς βοηθούν να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.
   Τα Special Olympics και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είναι δύο διαφορετικοί Οργανισμοί. Ανάμεσά τους όμως έχει υπογραφεί ένα πρωτόκολλο συνεργασίας. Τα Special Olympics είναι η μόνη οργάνωση που χρησιμοποιεί νόμιμα, κατόπιν ειδικής άδειας από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τη λέξη «Olympics» στον τίτλο της.
  Τα Special Olympics και οι Παραολυμπιακοί είναι δύο διαφορετικές οργανώσεις, που έχουν αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Στα Special Olympics συμμετέχουν αθλητές με διανοητική αναπηρία και βραβεύονται όλοι (εν είδει επαίνου) ανεξαρτήτως σειράς κατάταξης, αφού σημασία έχει πρωτίστως η συμμετοχή. Αποτελέσματα όπως συμβαίνει σε όλα τα σπορ, ομαδικά και ατομικά, δεν υπάρχουν. Αντιθέτως, στους Παραολυμπιακούς, που διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια παράλληλα με τους Ολυμπιακούς, μετέχουν αθλητές έξι κατηγοριών σωματικής αναπηρίας, που διαγωνίζονται σε ανώτατο αθλητικό επίπεδο για τα μετάλλια (χρυσό-αργυρό-χάλκινο). 
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου