Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Ηλιακό φούρνο έφτιαξαν μαθητές στην Κρήτη!

  Μια πρότυπη «πράσινη» κατασκευή,  ένα φούρνο που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, έφτιαξαν μαθητές στην Ιεράπετρα της Κρήτης κερδίζοντας το θαυμασμό των επισκεπτών του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας.
  Οι μαθητές που παρακολούθησαν προγράμματα αειφόρου εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το τμήμα των μηχανολόγων του ΕΠΑΛ, κέρδισαν επάξια τους επαίνους των επισκεπτών του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας, αφού το δημιούργημά τους αποτελείται από τεμάχια καθρέπτη αλουμινίου, έχει διάμετρο 1,05 μ. και είναι ένα κοίλο κάτοπτρο που συγκεντρώνει τις ακτίνες του ήλιου στο κέντρο του, όπου τοποθετείται το σκεύος μαγειρέματος.
  Ο “πράσινος” αυτός φούρνος έχει ισχύ 1.000 watt και είναι ο ισχυρότερος του είδους του – ενώ μπορεί να μαγειρεύει όλα τα φαγητά και μάλιστα δίνοντάς τους ιδιαιτέρως νόστιμη γεύση. Ο φούρνος διαθέτει χειροκίνητο σύστημα καθέτου τοποθέτησής του προς τις ακτίνες του ήλιου, ώστε να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ηλιακή ακτινοβολία.
  Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας που ιδρύθηκε το 2006, αλλά ξεκίνησε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο του 2007 και ως κύριο σκοπό του έχει την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την αγωγή των μαθητών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης σε θέματα αειφόρου εκπαίδευσης. Απευθύνεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και στην τοπική κοινωνία, μια και χιλιάδες από αυτούς έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματα και τα σεμινάρια του.
Πηγή: www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου