Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Άλμπερτ Αϊνστάιν (Albert Einstein)

  Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν  ήταν φυσικός γερμα-νοεβραϊκής καταγωγής, ο οποίος είχε βραβευθεί με το Νόμπελ Φυσικής. Ειναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και της περίφημης εξίσωσης E=mc2. Για πολλούς θεωρείται ως ο σημαντικότερος φυσικός του 20ου αιώνα.
  
  Γεννήθηκε στο Ουλμ (Ulm) της Γερμανίας. Σπούδασε στην Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης στην Ελβετία, όπου ολοκλήρωσε με επιτυχία τέσσερα χρόνια σπουδών στην Φυσική. Μετά την αποφοίτησή του, το 1900, πήρε την ελβετική υπηκοότητα, δούλεψε για δύο μήνες ως καθηγητής μαθηματικών και το 1902 προσλήφθηκε ως εξεταστής στο Ελβετικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών στη Βέρνη. Το 1921 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ «για τη συμβολή του στη θεωρητική φυσική, και για την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου».
  Το 1940 εγκατέλειψε τη Ναζιστική Γερμανία και πολιτογραφήθηκε Αμερικανός, ενώ το 1952 του προτάθηκε η προεδρία του νεοσύστατου τότε κράτους του Ισραήλ, την οποία αρνήθηκε για διάφορους λόγους. Απεβίωσε στον Πρίνστον του Νιού Τζέρσεϊ στις 18 Απριλίου του 1955.

Η ανακοίνωση του θανάτου του μεγάλου επιστήμονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου