Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Βιβλιοπ/σίαση: Το δειλό λιοντάρι.

  Την Παρασκευή 3/12 θα μας επισκεφτεί η συγγραφέας κυρία Αθηνά Μπίνιου για να μας μιλήσει για το έργο της. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας για την εκδήλωση διαβάσαμε στην τάξη το τελευταίο της βιβλίο "Το δειλό λιοντάρι" μια και αναφέρεται στο λιοντάρι της Χαιρώνειας, που απέχει λίγα μόνο χιλιόμετρα από την πόλη της Λιβαδειάς.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
  "Παιδιά μου, είμαστε κι εμείς σαν το δειλό λιοντάρι. Τα πρόβατα αντιπροσωπεύουν μια πλευρά της ανθρώπινης φύσης μας, που όλο στενάζει, φοβάται, παραπονιέται, ανησυχεί και αγωνιά για τα πάντα. Το λιοντάρι είναι το πνευματικό μας κομμάτι, που είναι δυνατό και άφθαρτο. Θέλω να σας θυμίσω τη αλήθεια για τη λιονταρίσια φύση μας, για τη δύναμη και το μεγαλείο του πνεύματός μας. Εσείς; Ψάχνετε για το λιοντάρι που κρύβεται μέσα σας;"
   Κανένα παιδί δεν απάντησε. Μόνο η λάμψη στα μάτια τους έδειξε πως ναι, κάποτε θα το έψαχναν.
    Ένα ταξίδι στο χρόνο, μέσα από τα μονοπάτια της Ιστορίας, για να γνωρίσουμε τη Χαιρώνεια της Βοιωτίας. Οδηγός μας ο Πλούταρχος, ο συγγραφέας του πασίγνωστου έργου "Βίοι παράλληλοι", που αναλαμβάνει να μας αφηγηθεί την ιστορία του περίφημου Λέοντα της περιοχής, όπως την έπλασε με τη φαντασία της η συγγραφέας Αθηνά Μπίνιου. Ο θρύλος του λιονταριού που φρουρεί το μνημείο των πεσόντων Ιερολοχιτών, πλασμένος από τη συγγραφέα πάνω στα χνάρια των παλιών αφηγητών και των λαϊκών παραμυθάδων, δίνει ένα ολόφρεσκο κείμενο, πλούσιο όμως σε μηνύματα, που προκαλεί τη συγκίνηση του αναγνώστη οποιασδήποτε ηλικίας.
   Οι ακουαρέλες του Δημήτρη Μπάκα υπογραμμίζουν με το δικό τους φως το κείμενο, δίνοντας στα παιδιά από 9 χρόνων ένα πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου