Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010

Πήγαν για φτηνό λίφτινγκ και κόλλησαν σούπερ ιό

    Σε άτομα που είχαν ταξιδέψει στην Ινδία και το Πακιστάν για αισθητικές επεμβάσεις αναζητούν την αρχή του νήματος βρετανοί ειδικοί, για τον νέο ιό που εμφανίστηκε στα βρετανικά νοσοκομεία και προκαλεί λοιμώξεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά.
   Όπως εξηγούν βρετανοί επιστήμονες, πρόκειται για ένα βακτήριο που εκφράζει το ένζυμο «NDM-1», το οποίο το έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής σε 50 περιστατικά. Εν τούτοις, οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι ο ιός ενδέχεται να εξαπλωθεί σε παγκόσμια κλίμακα.
  Το ένζυμο «NDM-1» μπορεί να εντοπιστεί σε αποικίες βακτηριδίων όπως το Ε. coli και μπορεί να βρεθεί σε άλλα στελέχη ιών που ήδη είναι ανθεκτικά σε αντιβιοτικά.
  Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνες μολύνσεις οι οποίες να διαδοθούν ταχύτατα από άνθρωπο σε άνθρωπο και θα είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπισθούν με τις υπάρχουσες θεραπείες.
  Τουλάχιστον σε μια από τις περιπτώσεις που εντοπίστηκε ο ιός σε ανάλυση που έκαναν οι επιστήμονες, διαπίστωσαν ότι ήταν ανθεκτικός σε όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά.
  Παρόμοιες μολύνσεις έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ολλανδία και διεθνείς ερευνητές προειδοποιούν ότι το «NDM-1» θα μπορούσε να μετατραπεί σε παγκόσμιο πρόβλημα υγείας.
  Ήδη ο ιός έχει μεταδοθεί μεταξύ ασθενών κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους σε βρετανικά νοσοκομεία. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο μόνος τρόπος για να σταματήσει κάποιος τη διάδοση του ιού είναι η άμεση διάγνωση και η επιβολή καραντίνας στον ασθενή.
   Επίσης η απολύμανση χώρων και νοσοκομειακών εργαλείων, το καλό πλύσιμο των χεριών με αντιβακτηριδιακό σαπούνι μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση.
   Προς το παρόν τα περισσότερα βακτήρια που φέρουν το ένζυμο «NDM-1» αντιμετωπίζονται επιτυχώς με το συνδυασμό διαφορετικών αντιβιοτικών.
  Τουλάχιστον 17 από τους 37 ασθενείς με τον ιό είχαν ταξιδέψει στην Ινδία ή το Πακιστάν το περασμένο έτος και 14 από αυτούς είχαν υποβληθεί σε πλαστική χειρουργική επέμβαση.
   Η μόλυνση σε ορισμένους από αυτούς τους ασθενείς ήταν ήπιας μορφής, ενώ άλλοι νόσησαν βαριά και σε κάποιους διαπιστώθηκε μόλυνση του αίματός τους.
   Την ανησυχία του εκφράζει και το βρετανικό υπουργείο Υγείας το οποίο τονίζει την αναγκαιότητα για αποτελεσματικές απολυμάνσεις στους νοσοκομειακούς χώρους και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, η κατάσταση παρακολουθείται στενά και ενθαρρύνεται η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά κράτη
   «Χρειάζεται αυστηρή παρακολούθηση και νέα φάρμακα διότι η πιθανότητα το NDM-1 να γίνει ενδημικό σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ξεκάθαρη και τρομακτική» αναφέρει η επιστημονική επιθεώρηση Lancet.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου