Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Σλοβακία: Λάθος η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα

  Δεν ίδρωσε το αυτί της νέας σλοβακικής κυβέρνησης από τις επικρίσεις που εισέπραξε, ύστερα από την απόφαση του κοινοβουλίου να άρει τη συμμετοχή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας. 
   "Αν πρόκειται για την αλληλεγγύη των φτωχών προς τους πλούσιους, των υπεύθυνων προς τους ανεύθυνους ή των φορολογούμενων προς τους διοικητές και τους ιδιοκτήτες τραπεζών, τότε δεν θεωρώ ότι πρόκειται για το σωστό είδος αλληλεγγύης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ίβαν Μίκλος, απαντώντας στα σχόλια του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, περί έλλειψης αλληλεγγύης.
   "Είμαι υπερήφανος που δείξαμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά", είπε ο προέδρος της Βουλής, Ρίχαρντ Σούλικ. Ισχυρίστηκε ότι ο μηχανισμός στέλνει λάθος μήνυμα στις αγορές γιατί δείχνει ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν παίρνουν στα σοβαρά τους κανόνες που έχουν θεσπίσει για τη δημοσιονομική σταθερότητα.
    Είχε προηγηθεί δήλωση της πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ιβέτα Ραντίκοβα, η οποία είχε εκφράσει  την αντίθεσή της στην παροχή βοήθειας, επειδή η Ελλάδα είναι πλουσιότερη χώρα.
   Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, παραδέχτηκε ότι η παραβίαση της δέσμευσης που είχε η Σλοβακία απέναντι στην Ε.Ε. είναι μόνον ηθική και δεν συνιστά παραβίαση μίας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας. Αποκάλεσε "αρκετά ασυνήθιστη" την επιλογή της νέας σλοβακικής κυβέρνησης και τόνισε πως "βασιζόμαστε σε όλα τα μέλη της ευρωζώνης να ακολουθούν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί". 
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου