Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Στο δρόμο του Τιτανικού

  Την ώρα που το τεράστιο παγόβουνο που αποκολλήθηκε προσφάτως από τη Γριλανδία ταξιδεύει προς τις γραμμές της ναυσιπλοΐας, επιστήμονες προειδοποιούν το αμερικανικό Κογκρέσο ότι η Γριλανδία κινδυνεύει να χάσει το σύνολο των πάγων της εάν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί έστω και 2 βαθμούς Κελσίου. 
φωτογραφία αρχείου από τη Γροιλανδία
   «Κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη δεκαετία ενδέχεται να ξεπεράσουμε το κρίσιμο εκείνο σημείο φτάνοντας σε υψηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που μπορεί να αντέξει η Γριλανδία», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ενημέρωση του Κογκρέσου ο καθηγήτης Γεωφυσικής Ρίτσαρντ Αλεϊ, προσθέτοντας ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας μεταξύ 2 και 7 βαθμών Κελσίου θα σήμαινε την εξαφάνιση των γριλανδικών πάγων. 
   Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας εξέλιξης θα γινόταν αισθητός χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αρκτική, προκαλώντας άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι και εφτά μέτρα και βυθίζοντας εδάφη που βρίσκονται σήμερα σε επίπεδο χαμηλότερο από την επιφάνεια της θάλασσας.
   Ηδη την περασμένη εβδομάδα, ένα τεράστιο παγόβουνο που έχει περίπου τέσσερις φορές το μέγεθος του Μανχάταν (260 τετραγωνικά χιλιόμετρα) αποκολλήθηκε από έναν παγετώνα της Γριλανδίας και πλέει τώρα ελεύθερο στον Αρκτικό Ωκεανό. Στον δρόμο του κινδυνεύουν να βρεθούν πλοία και εξέδρες άντλησης πετρελαίου και οποιαδήποτε σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, μεγάλα κομμάτια του παγόβουνου θα μπορούσαν να φτάσουν στις πολυσύχναστες γραμμές ναυσιπλοΐας που το 1912 ένα άλλο γριλανδικό παγόβουνο επέφερε τη βύθιση του Τιτανικού.
Πηγή: Λήδα Παπαδοπούλου, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου