Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Το πείραμα του Ερατοσθένη

  Χθες, Δευτέρα, η τάξη μας πήρε μέρος στο "Πείραμα του Ερατοσθένη", που συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τα ΕΚΦΕ Σερρών, Λακωνίας, Πιερίας, Λέσβου και Ηρακλείου Κρήτης. Στη δράση πήραν μέρος τουλάχιστον 450 σχολεία από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ίμβρο! Ανάμεσά τους ήταν και το δικό μας! Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή!
  Πρώτα συζητήσαμε για τη ζωή και το έργο του Ερατοσθένη και ιδιαίτερα για το ιστορικό πείραμα με το οποίο μέτρησε την περίμετρο της Γης.
http://panekfe.gr/downloads/ekfe/2015-ekfe-serrwn-presentation-Eratosthenes.pdf
(Πάτησε στην εικόνα για να ενημερωθείς για τον Ερατοσθένη)
   Έπειτα για να κερδίσουμε λίγο χρόνο μετρήσαμε στην τάξη το ύψος των αντικειμένων μας και βρήκαμε την απόσταση του σχολείου μας από τον Ισημερινό και την ώρα που πρέπει να γίνει η δράση.
  Την προκαθορισμένη ώρα (12.37) κατεβήκαμε στο προαύλιο και πραγματοποιήσαμε τις μετρήσεις μας!
 Έπειτα ανεβήκαμε στην τάξη και εισάγαμε τις μετρήσεις μας στο πρόγραμμα του ΕΚΦΕ Σερρών για τον υπολογισμό της ακτίνας και της περιμέτρου της Γης.
  Επειδή όλες οι ομάδες έβγαλαν διαφορετικά αποτελέσματα (ποσοστό διαφοράς ακτίνας από -0,21% έως 1,23%), συζητήσαμε για τα λαθάκια που κάναμε στη μέτρηση της σκιάς και για τον απίστευτο τρόπο που ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περίμετρο της Γης πριν από χιλιάδες χρόνια με περιθώριο λάθους μόλις 1%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου