Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Η Νότια Αφρική τραγουδά «χρόνια πολλά» στον Μαντέλα!

  Η Νότια Αφρική γιορτάζει τα 94α γενέθλια του Νέλσον Μαντέλα. Η ημέρα άρχισε με το «happy birthday»  που τραγούδησαν οι μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ οι πολίτες καλούνται να κάνουν «καλές πράξεις» για να τιμήσουν τον πολιτικό του αγώνα.
   Η φωτογραφία του βρίσκεται στις πρώτες σελίδες όλων των εφημερίδων της Νότιας Αφρικής. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί μετέδωσαν τα δικά τους τραγούδια προς τιμήν του.
    Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαντέλα, η 18η Ιουλίου είναι η «ημέρα Μαντέλα», μία ημέρα που πλέον αναγνωρίζεται από το ΟΗΕ ως παγκόσμια έκκληση για να αφιερώσει κανείς 67 λεπτά από τον χρόνο του για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του, σύμφωνα με τις αρχές που υπερασπίσθηκε ο Νέλσον Μαντέλα.
  «Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για όλους μας...Βρισκόμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τα γενέθλια ενός πολύ σημαντικού ανθρώπου, του ανθρώπου που μάς ελευθέρωσε από το απαρτχάιντ. Ο Μαντέλα αφιέρωσε 67 χρόνια από τη ζωή του για να βελτιώσει τη ζωή των άλλων. Εκανε τόσα για μας», είπε στους μαθητές του ο Πολ Ραμέλα, διευθυντής ενός δημοτικού σχολείου στο Σοβέτο.
    Ταυτόχρονα ευχές φθάνουν στον Νέλσον Μαντέλα από όλο τον κόσμο. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και σύζυγός του Μισέλ τιμούν στο μήνυμά του «τη σιδερένια του θέληση, την άμεμπτη ακεραιότητα και την ταπεινοφροσύνη».
    Ο ίδιος θα γιορτάσει τα γενέθλιά του με την οικογένειά του στο σπίτι του στο Κούνου, το χωριό των παιδικών του χρόνων όπου περνά τον περισσότερό του χρόνο.
    Ο Νέλσον Μαντέλα, πρόεδρος της χώρας του από το 1994 έως το 1999, αφού πέρασε 27 χρόνια στα κάτεργα του απαρτχάιντ, αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή το 2004. Οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι πολύ σπάνιες εξαιτίας της εύθραυστης υγείας του. Η τελευταία του εμφάνιση χρονολογείται από τον τελικό του Μουντιάλ στο Γιοχάνεσμπουργκ, τον Ιούλιο 2010. 
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου