Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Επιστροφή στη φασολάδα!

  Σε φτηνές διατροφικές λύσεις οδήγησε η κρίση τον Ελληνα καταναλωτή. Οσπρια, ζυμαρικά και λαχανικά αντικαθιστούν ή υπερτερούν σημαντικά σε σχέση με το κρέας και τα ψάρια. Από τα σουπερμάρκετ αγοράζονται πλέον μόνο τα απολύτως αναγκαία, τα εστιατόρια αδειάζουν και οι πελάτες μετακινούνται σε πιτσαρίες και σουβλατζίδικα. 
Όσπρια, ζυμαρικά και λαχανικά αντικαθιστούν ή υπερτερούν σημαντικά σε σχέση με το κρέας και τα ψάρια στο τραπέζι του Ελληνα, καθημερινά.
   Το φαγητό της προηγούμενη μέρας δεν πετάγεται πλέον, τα εμφιαλωμένα κρασιά είναι σχεδόν παρελθόν... Επιπροσθέτως, «το αγοραστικό κοινό στρέφεται προς την ιδιωτική ετικέτα. Τα επώνυμα προϊόντα αντικαθίστανται από τα προϊόντα με ετικέτα του σουπερμάρκετ, τα οποία παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στην κατανάλωση, επειδή είναι φτηνότερα» επισημαίνει ο Γιώργος Λαχουρίτης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών(ΙΝΚΑ).
   Ο ίδιος παρατηρεί ότι οι καταναλωτές απορρίπτουν πλέον τα συσκευασμένα τρόφιμα, προτιμώντας τα χύμα προϊόντα καθώς και όλα τα προϊόντα με χαμηλή τιμή: επιλέγουν το λευκό τυρί (από αγελαδινό γάλα) από τη φέτα με ελληνική ονομασία προέλευσης (από πρόβειο γάλα), διότι είναι φτηνότερο. Γι' αυτό και αυξήθηκαν τόσο οι διαφημίσεις φέτας.
Τρώνε φτηνό κρέας
   Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών, οι Ελληνες έχουν αυξήσει την κατανάλωση όσπριων και ζυμαρικών: «Το γεύμα πλέον μιας πενταμελούς οικογένειας είναι ζυμαρικά με λίγη σάλτσα και ψωμάκι» λέει ο Γ. Λαχουρίτης, προσθέτοντας ότι η κατανάλωση κρέατος μειώθηκε κατά 30%, ενώ στα ψάρια επιλέγουν τα φτηνά (γόπα, σαρδέλα, γαύρο) αποφεύγοντας τα ακριβά ή αγοράζουν τσιπούρες και λαβράκια ιχθυοτροφείου.
   Το ΙΝΚΑ ζητάει από την κυβέρνηση να υποχρεώσει τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων, ώστε να αναπροσαρμοστούν στις τιμές των μισθών: «Δεν είναι δυνατόν να πωλείται ένα ελληνικό πακέτο ρύζι 3 ευρώ, όταν το κόστος αγοράς του είναι 20 λεπτά...» σχολιάζουν, λέγοντας ότι «παλιότερα πηγαίναμε στο σουπερμάρκετ κι ό,τι μας άρεσε το βάζαμε στο καλάθι. Σήμερα πάμε κι αγοράζουμε τα αναγκαία. Οι συνήθειες των καταναλωτών άλλαξαν. Ψωνίζουν μόνο ό,τι χρειάζονται για να περάσουν περίπου δύο μέρες».
   Τονίζουν ότι οι καταναλωτές κάνουν έρευνα αγοράς, προσπαθώντας να πετύχουν την καλύτερη τιμή. Κι αυτό συμβαίνει επειδή οι διαφορές στις τιμές των προϊόντων φτάνουν μέχρι και το 100%. Επιλέγοντας προϊόντα από τρία διαφορετικά σουπερμάρκετ το όφελος του καταναλωτή, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, κυμαίνεται στο 20%.
   Το προβάδισμα στην κατανάλωση κρέατος έχουν το χοιρινό και το κοτόπουλο που έχουν προσιτή τιμή, σύμφωνα με τον Βασίλη Παπαθανάση (αντιπρ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών): «Στα αμνοερίφια και τα πρόβεια κρέατα η κατανάλωση έπεσε κατά 40%. Μικρότερη μείωση εμφανίζεται στο μοσχάρι».
   Οι κρεοπώλες διαπιστώνουν ότι μεγάλο μέρος των καταναλωτών αγοράζουν φτηνό κρέας από τα σουπερμάρκετ και μάλιστα σε πολύ μικρές ποσότητες: «Πριν εμφανιστεί η οικονομική κρίση, έμπαιναν στο χασάπικο δέκα πελάτες κι αγόραζαν κρέας αξίας 500 ευρώ. Σήμερα 15 πελάτες θα κάνουν αγορές μικρότερες των 400 ευρώ. Αν μια οικογένεια ξόδευε 100 ευρώ την εβδομάδα για κρέας, τώρα ξοδεύει εξήντα».
Παχυσαρκία
   Αυτή η μεταστροφή στις διατροφικές συνήθειες συμβαδίζει όμως με αύξηση της παχυσαρκίας, σημειώνει η διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη: «Ο κόσμος προτιμά τα φτηνά τρόφιμα με πολλά λιπαρά διότι επιλέγει με βάση την τιμή. Ενα χάμπουργκερ είναι φτηνότερο από μια σαλάτα κι ένα σουβλάκι με πίτα από μια μερίδα ψητό κοτόπουλο. Το κρέας και τα ψάρια είναι ακριβότερα από τα όσπρια και τα ζυμαρικά».
   Οι έρευνες των διατροφολόγων έδειξαν ότι οι καταναλωτές πλέον επιλέγουν τις λιπαρές τροφές (πίτσες) και τις πλούσιες σε υδατάνθρακες (ζυμαρικά). Επιπλέον προτιμούν να τρώνε σε φαστ-φουντ και πιτσαρίες από τα εστιατόρια που είναι ακριβότερα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το καταναλωτικό κοινό παρασύρεται από δελεαστικές προσφορές (μια οικογενειακή πίτσα, δώρο δύο αναψυκτικά) που αποτελεί οικονομική λύση, αλλά με πολλές θερμίδες. Επίσης σημειώνεται αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ, που καταναλώνεται στο σπίτι, ειδικά από εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους.
   Γενικότερα οι διατροφολόγοι διαπιστώνουν ότι οι Ελληνες στη διάρκεια της κρίσης τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες τροφών και, αντιθέτως, ορισμένοι αρνούνται τη λήψη τροφής, επηρεασμένοι από αρνητικά αισθήματα. Συνιστούν στους καταναλωτές να επιλέγουν εποχικά φρούτα και λαχανικά (χαμηλού κόστους) και φτηνά ψάρια που είναι υγιεινά και θρεπτικά. Να μην πετούν το φαγητό της προηγούμενης μέρας (το σπανακόριζο γίνεται πίτα και το κοτόπουλο σούπα) και να προγραμματίζουν την ημερήσια λήψη τροφών (μία μέρα ψάρι, την επομένη κοτόπουλο, όσπρια). Επιπλέον επισημαίνουν ότι οι πελάτες των διατροφολόγων μειώθηκαν αισθητά θεωρώντας ότι πιέζονται από τη γενικότερη κατάσταση και δεν μπορούν να προσθέσουν άλλη μια πίεση, που είναι η απώλεια βάρους.
Εστιατόρια
   «Αλλάξαμε τον κατάλογο του εστιατορίου. Προσθέσαμε πιάτα από την ελληνική κουζίνα με προσιτές τιμές» λένε οι Στράτος Ρουμπής και Αγγελος Γρώππας, ιδιοκτήτες εστιατορίου στην οδό Δερβενίων.
   Μιλούν για τις διατροφικές συνήθειες των πελατών που άλλαξαν: πίνουν χύμα κρασί αντί του εμφιαλωμένου. Αλλά κυρίως άλλαξε η ποσότητα των πιάτων. Αποφεύγουν το πρώτο πιάτο και επιλέγουν ένα κύριο. Προτιμούν τη φάβα, το πληγούρι, το σύγλινο Μάνης και τη φλογέρα τυριών αντί του σουφλέ παρμεζάνας. Και θα προτιμήσουν το κοτόπουλο που είναι φτηνότερο από άλλο κρέας.
Βιοκαλλιεργητές
   «Ο κόσμος εξακολουθεί να έρχεται στις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων. Αλλά αγοράζει δύο ντομάτες, τρεις πιπεριές. Εμείς προσθέτουμε άλλες δυο-τρεις ντομάτες» λέει ο βιοκαλλιεργητής Θοδωρής Αρβανίτης.
   Επισημαίνει ότι η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων φέτος έπεσε κατά 40% «διότι η πλειονότητα των πελατών είναι μισθωτοί. Το ευχάριστο είναι ότι επιμένουν ν' αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, έστω σε μικρές ποσότητες. Οι βιοκαλλιεργητές λαϊκών αγορών έριξαν τις τιμές κατά 20%, αν και λόγω της αύξησης των καυσίμων ανέβηκαν τα έξοδά μας κατά 8%». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου