Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Το ηλιακό μας σύστημα (α΄ μέρος).

   Ας γνωρίσουμε τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος με τη βοήθεια μιας πολύ όμορφης εργασίας δύο μαθητριών της Ειρήνης και της Βίκης. 
  Το μόνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι στην εργασία εμφανίζεται και ο πλανήτης "Πλούτωνας" ενώ στα βιβλία μας δεν υπάρχει. Ο λόγος είναι απλός. Το 2006 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση αποφάσισε ότι ο Πλούτωνας ανήκει στην κατηγορία "Πλανήτες νάνοι"  και δεν είναι κανονικός πλανήτης, όπως η Γη ή ο Δίας.
  Οι αποστάσεις των πλανητών από τον Ήλιο είναι τεράστιες. Για να καταλάβουμε πόσο απέχουν ο ένας από τον άλλο, οι συνάδελφοι από τη σελίδα e-Γεωγραφία έφτιαξαν ένα μοντέλο που δείχνει τις αποστάσεις  τους σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου!  Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να το δείτε. 
 Ο Ήλιος είναι το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα του ηλιακού μας συστήματος και ο Δίας ο μεγαλύτερος πλανήτης. Νομίζετε ότι είναι και τα μεγαλύτερα ουράνια σώματα στο σύμπαν; Για δείτε το επόμενο βίντεο για να διαπιστώσετε τι ακριβώς ισχύει.

  Εντυπωσιαστήκατε; Ας ρίξουμε μια ματιά και στις κινήσεις των πλανητών γύρω από τον Ήλιο. Πώς; Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα.
  Όσοι πλανήτες είναι πολύ κοντά στον Ήλιο εμφανίζουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνειά τους, ενώ όσοι είναι πιο μακριά η θερμοκρασία τους είναι πολύ χαμηλή. Η Γη βρίσκεται στην ιδανική θέση και γι' αυτό έχει αναπτυχθεί η ζωή στον πλανήτη. 
  Μια πολύ καλή εφαρμογή που δείχνει το εσωτερικό των πλανητών είναι η επόμενη. Για συγκρίνετε τους πλανήτες και βρείτε ομοιότητες και διαφορές.
 Ο πιο εντυπωσιακός πλανήτης είναι ο Κρόνος με τους δαχτύλιους του. Τι ακριβώς  είναι οι δαχτύλιοι; Κλικ στην παρακάτω εικόνα!
Η παρακάτω εφαρμογή παρουσιάζει την επιφάνεια του Δία.
(Για να μεταβείτε στην εφαρμογή, κάντε κλικ στην παραπάνω εικόνα)
Πηγή: Όλες οι εφαρμογές προέρχονται από τη σελίδα e-Γεωγραφία

3 σχόλια:

  1. Καταπληκτικά τα μαθήματα Γεωγραφίας,Πέτρο! Εξαιρετικές οι εφαρμογές, βοηθούν πολύ στην κατανόηση. Keep posting!:D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάρα πολύ καλή δουλειά! Ειδικά το δεύτερο βίντεο είναι εντυπωσιακό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ παιδιά! Μου δίνετε δύναμη για τη συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή