Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Το μυστήριο του νησιού του Πάσχα.

  Το Νησί του Πάσχα βρίσκεται στο Νότιο Ειρηνικό, μεταξύ της Χιλής και της Ταϊτής. Οι ντόπιοι κάτοικοι το ονομάζουν "Ράπα Νούι", το οποίο σημαίνει στην γλώσσα τους "Μεγάλο Νησί". Το σχήμα του είναι τριγωνικό και έχει τρεις κρατήρες από ηφαίστεια, έναν σε κάθε άκρη του. 
   Το όνομα "Νησί του Πάσχα", το έχει πάρει από το γεγονός, ότι ανακαλύφθηκε από τον Ολλανδό καπετάνιο Ρόγκεβεν, την Κυριακή του Πάσχα του 1722.
  Οι πρώτοι κάτοικοι του Ράπα Νούι, έφτασαν από αλλά νησιά της Πολυνησίας μέσα σε διπλά μεγάλα ξύλινα κανό ανάμεσα στο 400 με 800 μ.Χ. Σύμφωνα με την προφορική ιστορία του νησιού, ένα άτομο ονομαζόμενο Χότου Ματούα, ήταν ο πρώτος κάτοικος του νησιού. 
   Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού βρήκαν ένα πλούσιο σε βλάστηση νησί, γεμάτο με γιγαντιαίους φοίνικες, που χρησιμο-ποίησαν για να φτιάξουν τις βάρκες και τα σπίτια τους. Διάφορες κοινότητες διαμορ-φώθηκαν καθώς ο πληθυσμός αυξανότανε και διάφορα πληθυσμιακά κέντρα δημιουργήθηκαν σε διάφορες περιοχές του νησιού. Ένα πράγμα τους έδενε όλους μαζί, η κατασκευή αγαλμάτων τα οποία ονομάζονται "Μοάη" (Moai) και η λατρεία που διαμόρφωσαν γύρω από αυτά. Είναι, όμως,  ασαφές γιατί οι κάτοικοι του νησιού του Πάσχα κατασκεύαζαν αγάλματα σε τέτοιο μεγάλο βαθμό. 
Η πτώση του πολιτισμού
   Τα δέντρα κόπηκαν για ξυλεία, για τα σπίτια, για φωτιά, και τελικά για κυλίνδρους και μοχλούς για να κινήσουν τα αγάλματα. Με την απώλεια των δασών, το έδαφος άρχισε να διαβρώνεται. Οι καλλιέργειες άρχισαν να αποτυγχάνουν και οι κάτοικοι ξεκίνησαν έναν εμφύλιο πόλεμο για τα λιγοστά αγαθά που έμειναν.
   Ο πολιτισμός και η κοινότητες του νησιού, που είχαν αναπτυχθεί επί 300 συνεχόμενα χρόνια, κατέρρευσαν. Δεν υπήρχε κανένα ξύλο στο νησί για να φτιάξουν βάρκες διαφυγής. Οι λίγοι επιζώντες του εμφύλιου πολέμου, άρχισαν να χρησιμοποιούν τα απομεινάρια του πολιτισμού τους και να δραπετεύουν. Ένα πράγμα άφησαν πίσω, τα αγάλματα.
Πηγή: www.mistiria.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου