Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Οι αγώνες του Ρήγα ξαναζούν ψηφιακά!

  Ρήγας Φεραίος χάι-τεκ, Βαλκάνιος, αλλά και παγκόσμιος. Μπορεί στην εποχή του τα παλικάρια να ζούσαν «στα στενά μονάχοι σαν λιοντάρια στις ράχες στα βουνά», αλλά στη σημερινή εποχή εκείνος και οι σύντροφοί του θα είναι περίβλεπτοι.

  Ακριβώς εκεί όπου μαρτύρησε και θανατώθηκε διά στραγγαλισμού, στον πύργο Νεμπόισα του Βελιγραδίου, μια ψηφιακή έκθεση θα παρουσιάζει την προσωπικότητα, τα οράματα, τους αγώνες του. Η αναστήλωση της φυλακής του «Σπορέα της ελευθερίας» έγινε χάρη στη συνεργασία της Ελλάδας με τη Σερβία και κόστισε 2,6 εκ. ευρώ.
  Tα επίσημα εγκαίνια αναμένονται τον Απρίλιο, παρουσία των Προέδρων Δημοκρατίας των δύο χωρών. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων σήκωσε το βάρος, σε συνεργασία με τη σερβική πλευρά. Ο πρόεδρός του, Νικόλαος Ζίας, ήταν ιδιαίτερα περήφανος χθες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Και δικαίως. Υπουργεία, υπηρεσίες και τοπικές μονάδες αυτοδιοίκησης από τις δύο χώρες συνεργάστηκαν εξαιρετικά.
   Ο κ. Οικονόμου του υπουργείου Εξωτερικών πρότεινε, μάλιστα, να κηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ο πύργος κοινό μνημείο Ελλάδας-Σερβίας.
  «Φιλόδοξο» χαρακτήρισε το πρόγραμμα η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, και «τύχη αγαθή» τη συνεργασία.
  Ο κ. Σούρλας θύμισε την προϊστορία του θέματος: πρόσκληση ενδιαφέροντος το 2002 για καφέ-μπαρ, αστραπιαία αντίδραση των διπλωματικών Αρχών μας, πολλές διακυμάνσεις και διακοπές, αλλά τελικά υλοποίηση της συνεργασίας.
   Η Τασούλα Τούρτα, διευθύντρια του ΕΚΒΜΜ, αναφέρθηκε στην έκθεση για τον Ρήγα που εκτείνεται σε πενήντα τετραγωνικά ενός ορόφου του πύργου. Εχοντας πείρα από την έκθεση στον Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης, στο στήσιμο της οποίας ήταν επίσης επικεφαλής, η κ. Τούρτα και οι συνεργάτες της κατόρθωσαν μέσα σε αυτό τον περιορισμένο χώρο να πετύχουν τον στόχο τους: να σκιαγραφήσουν «την προσωπικότητα της εμβληματικής αυτής μορφής και να την εντάξουν στην εποχή της». Χρησιμοποιούνται οθόνες αφής και άλλα στοιχεία υψηλής τεχνολογίας, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό.
  Στους άλλους ορόφους του μνημείου παρουσιάζονται οι αγώνες των Σέρβων για την ανεξαρτησία τους κατά τον 19ο αιώνα.
Πηγή: Αγγελική Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου