Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για πιο ασφαλές Διαδίκτυο.

  Ένα στα πέντε παιδιά που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο στην Ευρώπη έχει πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε  στη δημοσιότητα το Συμβούλιο της Ευρώπης με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας για πιο Ασφαλές Ιντερνετ και της σχετικής εκστρατείας που ξεκινά. 
 (Ενημερωθείτε για το ασφαλές Διαδίκτυο παίζοντας. Κάντε κλικ στην εικόνα για να αρχίσει η εφαρμογή)
  Παρουσιάζοντας τα σχετικά στοιχεία η αναπληρωτής Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μοντ ντε Μπουκίκιο, δήλωσε ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο Διαδίκτυο είναι πολύ πιο διαδεδομένη απ' ό,τι θεωρούνταν και κάλεσε τη διαδικτυακή κοινότητα να συμμετάσχει στη σχετική πρωτοβουλία του Συμβουλίου.  
  Η εκστρατεία έχει στόχο να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τα ίδια τα παιδιά, καθώς και τους γονείς, τους δασκάλους και όλους όσοι εμπλέκονται με την ανατροφή και διαπαιδαγώγηση παιδιών για το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και να τους παράσχει την αναγκαία πληροφόρηση ώστε να μπορούν να προλαμβάνουν τις προσπάθειες για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών “εν τη γενέσει” τους.  
  Ενα βιβλίο, ένα τηλεοπτικό σποτ και η ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν επιστρατευθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας που λαμβάνει υπόψη της ότι η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών διαπράττεται κυρίως από άτομα στα οποία τα παιδιά έχουν εμπιστοσύνη και βρίσκονται στο οικογενειακό περιβάλλον, στο σχολείο ή στους χώρους των εξωσχολικών δραστηριοτήτων.
  Η καμπάνια θέτει ένα βασικό κανόνα που ενθαρρύνει όσους ασχολούνται με την ανατροφή παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως επτά ετών να τους διδάξουν το δικαίωμά τους να θέτουν όρια, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να μιλούν και να κατανοούν ότι υπάρχουν κακά και καλά μυστικά.  
  Παράλληλα η εκστρατεία έχει στόχο να προωθήσει την επικύρωση και την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης που θέσπισε το Συμβούλιο της Ευρώπης, βάσει της οποίας χαρακτηρίζεται ποινικό αδίκημα η προσπάθεια ενηλίκων να προσεγγίσουν παιδιά, με στόχο τη σεξουαλική ή άλλη τους εκμετάλλευση, καθώς και οι δραστηριότητες των ενηλίκων που προσπαθούν να εξασφαλίσουν οπτικοακουστικό υλικό παιδικής πορνογραφίας. 
Πηγή: Ελευθεροτυπία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου