Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Robert Doisneau: Ένας φωτογράφος περιπλανιέται στους δρόμους του Παρισιού.

    Γεννημένος στις 14 Απριλίου 1912 στο προάστιο του Παρισιού Gentilly, o Robert Doisneau δεν διέπρεψε στο σχολείο και προτίμησε να μεταγραφεί σε επαγγελματικό σχολείο στην ηλικία των 13 ετών. Εκεί έρχεται σε επαφή με τις τέχνες για πρώτη φορά. Το σχολείο του πρόσφερε ελάχιστη καλλιτεχνική εκπαίδευση, την οποία συμπλήρωνε παρακολουθώντας νυχτερινά μαθήματα ζωγραφικής.
   Το ενδιαφέρον του για τη φωτογραφία πρωτοεκδηλώθηκε το 1929, ενώ η επαγγελματική καριέρα ξεκίνησε το 1934. Τελικά, το 1939 αποφάσισε να γίνει ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ, ενώ 10 χρόνια αργότερα υπέγραψε συμβόλαιο με το περιοδικό Vogue, όπου εργάστηκε μέχρι το 1952. Έκτοτε, επέλεξε να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας μέχρι και το θάνατό του το 1994.
  Οι φωτογραφίες του Doisneau απεικονίζουν καθημερινούς ανθρώπους, σε καθημερινές καταστάσεις. Του άρεσε να περιφέρεται στους δρόμους των προαστίων του Παρισιού και να τραβάει φωτογραφίες. Η διασημότερη φωτογραφία του "Φιλί του Ξενοδοχείου de Ville" αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του έργου του. Προτιμούσε να φωτογραφίζει βάση της διαίσθησής του και όχι της επιστήμης του.


Πηγή: www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου