Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Πείραμα με τις σκιές μας!

  Σήμερα στο κεφάλαιο της Φυσικής "Φως και σκιές" είπαμε να ξεφύγουμε λίγο από το βιβλίο και να κάνουμε ένα δικό μας πείραμα! Βγήκαμε, λοιπόν, έξω και παραταχθήκαμε στο γήπεδο του μπάσκετ με την πλάτη μας στραμμένη στον ήλιο. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη, οπότε σχηματίστηκαν ξεκάθαρα οι σκιές μας στο έδαφος. Αφού παίξαμε λίγο με τις σκιές μας, κολλήσαμε ένα κομμάτι χαρτοταινίας στο έδαφος για να σημαδέψουμε το ύψος τους
 Στη συνέχεια εξηγήσαμε πώς σχηματίζονται οι σκιές και συμφωνήσαμε να κάνουμε ακόμα μια μέτρηση λίγο πριν σχολάσουμε. Η αλήθεια είναι ότι όλα τα παιδιά ήταν περίεργα για το ύψος της σκιάς που θα σχηματιζόταν το μεσημέρι, αφού κάποια έλεγαν ότι θα ήταν μεγαλύτερη και άλλα μικρότερη. Λίγη ώρα πριν χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι, βγήκαμε στο προαύλιο και στηθήκαμε πάλι στη γραμμή. Τότε έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι οι σκιές μας ήταν μικροσκοπικές!
 Η εξήγηση
  Ο ήλιος σχηματίζει μεγαλύτερες σκιές το πρωί και το απόγευμα μια και οι ακτίνες του φωτός πέφτουν πλάγια. Αντίθετα το μεσημέρι οι σκιές είναι μικρότερες, γιατί οι ακτίνες του φωτός πέφτουν κάθετα στον πλανήτη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου