Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Πανσέληνος και μερική έκλειψη απόψε

  Η πανσέληνος, που θα εμφανιστεί σήμερα το βράδυ, θα συνοδευτεί από μια μερική σεληνιακή έκλειψη, που θα είναι ορατή σε μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ευρώπης, της Αφρικής, της κεντρικής Ασίας και της δυτικής Αυστραλίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 
  Πρόκειται για την πρώτη έκλειψη οποιασδήποτε μορφής, σεληνιακή ή ηλιακή, εντός του 2013. Η σημερινή θα είναι μια μερική έκλειψη με πολύ μικρή κάλυψη του σεληνιακού δίσκου από τη σκιά της Γης και θα έχει διάρκεια μόνο 27 λεπτών. Παρά τη μικρή αυτή κάλυψη - και εφόσον ο κατά τόπους καιρός επιτρέψει την παρατήρηση - η έκλειψη θα είναι ορατή με τα τηλεσκόπια, με δεδομένο ότι θα υπάρξει και το σκοτείνιασμα μεγάλου τμήματος της Σελήνης από την παρασκιά.
 Στην Ελλάδα, η έναρξη έκλειψης της παρασκιάς θα γίνει στις 21:03 ώρα το βράδυ και η έναρξη της μερικής έκλειψης στις 22:54. Το μέγιστο της έκλειψης θα συμβεί στις 23:07, το τέλος της μερικής έκλειψης στις 23:21 και το τέλος έκλειψης της παρασκιάς στη 1:11 ώρα της 26ης Απριλίου.
 Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν, όταν τα τρία ουράνια σώματα (Ήλιος, Γη, Σελήνη) ευθυγραμμίζονται, με τον πλανήτη μας να παρεμβάλλεται ανάμεσα στο άστρο μας και στον δορυφόρο μας. Οι μερικές σεληνιακές εκλείψεις είναι πολύ λιγότερο θεαματικές από τις ολικές, όταν όλος ο δίσκος του φεγγαριού καλύπτεται από τη σκιά της Γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου