Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Στο «σφυρί» σήμερα το κύπελλο του Σπύρου Λούη!

  Σε δημοπρασία βγαίνει σήμερα από τον Οίκο Christie's ατο Λονδίνο το κύπελλο του Σπύρου Λούη που κατέκτησε στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896.

    Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 144. 000 ευρώ, ενώ η αξία του κυπέλλου υπολογίζεται στα 189.000- 253.000 ευρώ. Πρωτοβουλία για την απόκτηση του έχει αναλάβει ο Δήμος Αμαρουσίου ο οποίος έχει συγκεντρώσει 300.000 ευρώ από δωρεές, προκειμένου να μην καταλήξει σε ιδιωτική συλλογή ένα κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
   Ο εγγονός του αείμνηστου Ολυμπιονίκη, ο οποίος φέρει και το όνομα του ανθρώπου που δόξασε τη χώρα του πριν από 116 χρόνια, είναι αυτός που έδωσε στον οίκο δημοπρασιών το ασημένιο κύπελλο, ύψους 15 εκατοστών, σχεδιασμένο από τον Γάλλο φιλόλογο Μισέλ Μπρεάλ, φίλο του ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Πιέρ ντε Κουμπερτέν.
   Το κύπελλο θα είναι το καλύτερο αντικείμενο της δημοπρασίας στο Λονδίνο, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του οίκου. Μαζί του θα πωληθούν αυθεντικές αφίσες και δάδες παλαιότερων Αγώνων. Κρατώντας το ασημένιο κύπελλο στα χέρια, φορώντας λευκά γάντια, η Νικολέτ Τόμκινσον, εκ μέρους του οίκου, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι «αυτό είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναμνηστικά των Ολυμπιακών Αγώνων που έχουμε δει ποτέ». Και πρόσθεσε: «Βρισκόταν στην ιδιοκτησία της οικογένειας από τότε και περνούσε από γενιά σε γενιά. Πιστεύουμε ότι ήταν τοποθετημένο πάνω στο τζάκι, σαν κάτι που έκανε περήφανη όλη την οικογένεια και τους φίλους της. Είναι ένα ιστορικό κομμάτι. Εάν θέλετε να αγοράσετε κάποια αναμνηστικά από τους Ολυμπιακούς, τότε αυτό πρέπει οπωσδήποτε να το πάρετε».
   Λέγεται ότι το κύπελλο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου φυλασσόταν στα μποστάνια με τις ντομάτες που είχε η οικογένεια του Σπύρου Λούη . Ο ίδιος πέθανε το 1940.
   Ο οίκος δημοπρασιών διέψευσε ότι η πώλησή του οφείλεται στην οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα. Αποκάλυψε, όμως, ότι είχε επικοινωνήσει με την οικογένεια πολλά χρόνια πριν, αλλά η επιλογή να δημοπρατηθεί τώρα ελήφθη όταν έγινε γνωστό ότι το Λονδίνο αναλαμβάνει τους Ολυμπιακούς του 2012. Ο Σπύρος Λούης ο νεότερος αποφάσισε να το πωλήσει για το καλό των παιδιών του.
   Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Christie's, είπε στον οίκο ότι «θα ήταν αδύνατο να το κόψει σε δύο κομμάτια» και «το πιο λογικό ήταν να το δώσει σε κάποια δημοπρασία διασφαλίζοντας με τα χρήματα το μέλλον της οικογένειάς του».
Πηγή: Το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου