Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Μαθαίνοντας την ώρα!

      Μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή από τη διαδικτυακή πύλη εκπαίδευσης www.eduportal.gr για τη διδασκαλία της ώρας στην Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού.

Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αιματηρό ρεσάλτο Ισραηλινών στο «στολίσκο της ελευθερίας».

           Έντονες διεθνείς αντιδράσεις και οργή προκαλεί η επίθεση Ισραηλινών κομάντος τα ξημερώματα στα πλοία του «στολίσκου της ελευθερίας» που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 και να τραυματιστούν περίπου 60 από τους επιβαίνοντες. Η επίθεση έγινε σε διεθνή ύδατα, ενώ το Τελ Αβίβ έχει επιβάλλει εμπάργκο πληροφόρησης. Καταδικάζει τη χρήση βίας η ελληνική κυβέρνηση και ματαιώνει προγραμματισμένη ελληνο-ισραηλινή αεροπορική άσκηση. 
       Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Αβι Μπεναγιάχου διευκρίνισε ότι η επιχείρηση των ισραηλινών κομάντος εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής έγινε σε διεθνή ύδατα, σε απόσταση 70 ως 80 μίλια (130 ως 150 χιλιόμετρα) από τις ακτές του Ισραήλ.
       Όπως ορίζεται στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο (1993) το Ισραήλ έχει τον έλεγχο των χωρικών υδάτων ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας σε απόσταση 20 μιλίων (37 χιλιομέτρων) από τις ακτές.
       Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΝΕΤ, Πάνος Χαρίτος, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, Αβιτάλ Λίμποβιτς, τον διαβεβαίωσε ότι το μοναδικό πλοίο στο οποίο έγινε επέμβαση είναι το MARMARA, ενώ στα ελληνικά σκάφη δεν υπήρξαν συμπλοκές ή βία και ότι η ίδια δεν έχει ακούσει για τραυματισμό κάποιου Έλληνα.
       Τελευταίες πληροφορίες από το Αλ Τζαζίρα αναφέρουν ότι ισραηλινοί κομάντος άνοιξαν πυρ και κατέλαβαν το τουρκικό επιβατικό πλοίο "MAVI MARMARA", στο οποίο επέβαιναν οι πεντακόσιοι από τους επτακόσιους ακτιβιστές και ήταν επικεφαλής του στολίσκου των έξι σκαφών.
       Επίσης, όπως μετέδωσε το ισραηλινό ιδιωτικό δίκτυο τηλεόρασης 10, άνδρες των ομάδων καταδρομών του ισραηλινού ναυτικού άνοιξαν πυρ μετά την επίθεση που δέχθηκαν με μαχαίρια και τσεκούρια από ορισμένα μέλη των αποστολών του διεθνούς στολίσκο.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

History Channel - Η χαμένη Ατλαντίδα

Δημιουργίες από άμμο!

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Εγκαίνια έκθεσης για την κυκλοφοριακή αγωγή!

Καταργήστε το ευρώ, πληρώστε με οβολό!

       Το πρώτο εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών, βασισμένο σε μια νέα κοινωνική νομισματική μονάδα, τον οβολό, λειτουργεί εδώ και ένα μήνα στη χώρα μας, με σκοπό να τονώσει τις τοπικές οικονομίες και να αντικρούσει την οικονομική κρίση που βιώνουμε. 
       Ο νέος τρόπος αυτοδιαχείρισης, μέσω του οποίου παρέχονται προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να απαιτείται η χρήση του ευρώ, αλλά η ενεργός συμμετοχή των πολιτών μέσω της ανταλλαγής υπηρεσιών και αγαθών, έχει γοητεύσει περισσότερους από 4.000 ανθρώπους πανελλαδικά, το 1/4 των οποίων αποτελούν ενεργά μέλη του.
       Την ιδέα του κοινωνικού νομίσματος, που είναι γνωστή παγκοσμίως, έφερε στη χώρα μας ο επιχειρηματίας από την Πάτρα Νίκος Μπογονικολός, στην προσπάθειά του να καταδείξει πως «το χρήμα δεν είναι το παν, αφού και όταν τα χρήματα τελειώνουν μπορούμε όλοι να καταθέσουμε τον οβολό μας σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και ελπίδας».
       Ο «Οβολός» φέρει τη μορφή Σωματείου (σ.σ.: Κέντρο Μελέτης και Τεκμηρίωσης Κοινωνικού Νομίσματος) και λειτουργεί διαδικτυακά στη διεύθυνση «www.ovolos.gr». Εκεί, όπως μας εξηγεί ο κ. Μπογονικολός, οι ενδιαφερόμενοι ανοίγουν ένα λογαριασμό μέσω του οποίου δηλώνουν το είδος της συμμετοχής τους και το κοστολογούν σε μορφή οβολών. Η συμμετοχή τους μπορεί να είναι, για παράδειγμα, από ένα αγροτικό προϊόν ή μια χειροποίητη κατασκευή και από ένα μεταχειρισμένο αντικείμενο έως μια πλαστική επέμβαση ή ένα έργο τέχνης.
       «Οταν τα μέλη πωλούν τα αγαθά ή τις υπηρεσίες τους», μας λέει ο κ. Μπογονικολός, «κερδίζουν οβολούς και οι λογαριασμοί τους πιστώνονται. Αντίθετα, όταν τα μέλη αγοράζουν τα αγαθά ή τις υπηρεσίες, ξοδεύουν οβολούς και οι λογαριασμοί τους χρεώνονται». Το σύστημα, όπως μας λέει, λειτουργεί, προς το παρόν, με τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών.
        Μπορεί, όμως, κάποιος που δεν διαθέτει προϊόντα ή υπηρεσίες να συμμετάσχει στον «Οβολό»; Και -αλήθεια- σε τι διαφέρει ο οβολός από το νομισματικό σύστημα; Οπως μας απαντά ο ίδιος, «σε αντίθεση με το ισχύον νομισματικό σύστημα, στον "Οβολό" όλοι μπορούν να προσφέρουν, αφού η οικονομική τους δυνατότητα είναι τελείως αδιάφορη. Μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα ή να προσφέρουν το πολυτιμότερο αγαθό όλων, τον ελεύθερο χρόνο τους. Μπορούν ακόμη και να αναπτύξουν έναν κατάλογο προτερημάτων, χόμπι ή ενδιαφερόντων, ανταποκρινόμενοι έτσι στα αιτήματα των άλλων μελών. Ο οβολός είναι μια υγιής, βιώσιμη και δημοκρατική μορφή οικονομικής σχέσης. Το σύστημα του οβολού δεν ανταμείβει τους οβολούς πλεονάσματος, ούτε σας τιμωρεί αν είστε κάτω από το μηδέν. Πλούσιοι και φτωχοί είναι όλοι ίσοι. "Οβολός" σημαίνει εμπιστοσύνη στους πόρους της κοινωνίας. Ενας οβολός αντιστοιχεί σε ένα ευρώ. Το σύστημα του οβολού είναι συνεταιριστικό και βασίζεται αποκλειστικά στα μέλη του».
      Η ιδέα του κοινωνικού νομίσματος είναι γνωστή και λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια παγκοσμίως. Στη Γερμανία «κυκλοφορούν» περισσότερα από 180 κοινωνικά νομίσματα, ενώ τα συναντά κανείς ακόμη και σε μικρές επαρχιακές πόλεις -της Αργεντινής για παράδειγμα. Ανάλογη επιτυχία σημειώνουν σε Αγγλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Γαλλία, Καναδά κτλ. 

Παράδειγμα πληρωμής
    Ο Χ προσφέρει μαθήματα αγγλικών με κόστος 15 οβολούς την ώρα. Ο Ψ, που έχει στον λογαριασμό του 15 οβολούς και θέλει να κάνει μαθήματα αγγλικών, έρχεται σε επαφή με τον Χ και ορίζουν το ραντεβού για μάθημα.
   Οταν και τα δύο μέλη επιβεβαιώνουν ότι ο Χ παρείχε την υπηρεσία στον Ψ, τότε αυτόματα χρεώνονται οι 15 οβολοί στον Ψ και πιστώνονται στον Χ.
    Τώρα ο Χ έχει στον λογαριασμό του 15 οβολούς και μπορεί να τους ξοδέψει όπως θέλει. Μπορεί να αγοράσει οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία το οποίο παρέχεται στο Σωματείο με την αντίστοιχη τιμή σε οβολούς. 

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Οι Λετονοί δικαστές ακύρωσαν τα μέτρα του ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό!

          Η πρόσφατη ακύρωση του αντιασφαλιστικού νόμου της λετονικής κυβέρνησης, ο οποίος ψηφίσθηκε κατ' επιταγήν της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ανοίγει τον δρόμο για δικαστική ανατροπή και των αντίστοιχων νομοθετημάτων που προωθούνται εσπευσμένα και στην Ελλάδα. 
         Εκεί, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κατήργησε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις που επέβαλλαν μαζικές περικοπές συντάξεων από 10% έως και 70%, στο όνομα της σωτηρίας του ασφαλιστικού συστήματος!
        Εδώ, η απόφαση αυτή δημιουργεί ευνοϊκές νομικές προϋποθέσεις για μελλοντική ακύρωση του ασφαλιστικού νόμου Λοβέρδου.
        Κοινός τόπος είναι η επίκληση των συνταγματικών αρχών της προστασίας του κοινωνικού κράτους δικαίου και της αναλογικότητας. «Οι διεθνείς δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι κρατικές Αρχές (υπουργικό συμβούλιο) απέναντι σε διεθνείς δανειστές δεν είναι ικανές από μόνες τους να δικαιολογήσουν οποιονδήποτε περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων», επισημαίνουν οι Λετονοί δικαστές.
     Σύμφωνα με το λετονικό δικαστήριο, «θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών τα οποία στηρίζονται στο Σύνταγμα είναι υποχρεωτικά για τον νομοθέτη, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του κράτους». Το άρθρο 109 του λετονικού Συντάγματος προβλέπει ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα κοινωνικής ασφάλισης λόγω ηλικίας, ατυχήματος, ανεργίας κ.ά.
     Αντίστοιχα, το άρθρο 22 παράγραφος 5 και το άρθρο 25 του ελληνικού Συντάγματος επιβάλλουν στο κράτος να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση ως ο νόμος ορίζει και να εγγυάται την αρχή του κοινωνικού κράτους. Οι όποιοι περιορισμοί πρέπει να προβλέπονται ρητά και να μην παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας.
     Οι Λετονοί δικαστές δέχονται ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα επιλογών για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος. Ομως, τα μέτρα που λαμβάνει πρέπει να είναι επαρκώς τεκμηριωμένα, να μην παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας και να μην καταργούν δικαιώματα που είχαν ήδη παραχωρηθεί στους πολίτες. «Το λετονικό δικαστήριο έκρινε αντίθετες με τη δημοκρατική αρχή και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας τις δημοσιονομικές συμφωνίες της χώρας με τους διεθνείς δανειστές της (ΔΝΤ και Ε.Ε.). Οι συμφωνίες αυτές, όπως και στη χώρα μας, δεν μπορούν να χρησιμεύουν ως επιχείρημα για περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων», επισημαίνει ο καθηγητής του Εργατικού Δικαίου, Αλ. Μητρόπουλος.
     Σε σχόλιό του για την απόφαση στην Εφημερίδα Δημοσίου Δικαίου, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής της Αθήνας, Κων. Γιαννακόπουλος, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «...Οι κεκτημένες εγγυήσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν εκποιούνται. Η δε τήρησή τους διασφαλίζεται τελικώς από τους δικαστές, η ανεξαρτησία και η συνταγματική νομιμοποίηση των οποίων αποδεσμεύουν τις αποφάσεις τους από τη στάθμιση του πολιτικού κόστους... Ο αποτελεσματικός δικαστικός έλεγχος των εθνικών μέτρων εφαρμογής των προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής του ΔΝΤ δεν είναι a priori ασυμβίβαστος με την υλοποίηση εαυτών των προγραμμάτων, όπως συνάγεται από πρόσφατη (Μάρτιος) έκθεση του ΔΝΤ για τη Λετονία. Ο εθνικός δικαστής έχει έναν κρίσιμο ρόλο ως προς την υλοποίηση αυτή, καθώς, τη στιγμή που θέτει όρια στην αποδοχή των υποδείξεων του ΔΝΤ, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στον εξορθολογισμό και στη βελτίωση των σχετικών κρατικών επιλογών». 

Πηγή: Χρήστος Ζέρβας, Ελευθεροτυπία

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Περπατάω στην πόλη!

Τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Βέροιας σε ένα βίντεο κλιπ για το τραγούδι «Περπατάω στην πόλη» γραμμένο από τον Παγκράτη Παυλίδη και τη Βαλεντίνη Παυλίδου. Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο λογισμικό «Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια Β΄» που δημιουργήθηκε για το πρόγραμμα Νηρηίδες του Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Υπολογιστών το 2007.
 

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ασφαλώς κυκλοφορώ

Ταινία μικρού μήκους με αφορμή 
το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής 
του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων.

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Κόκκινος Ντάνι: Βγάζουμε λεφτά στην πλάτη της Ελλάδας.

«Το ΔΝΤ ήλθε για να μείνει πολλά χρόνια»

       Το ΔΝΤ θα μείνει για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, υποστηρίζει η Κατερίνα Αλεξανδράκη. Επί χρόνια στέλεχος του ταμείου, υπήρξε μέλος της ομάδας αξιολόγησης της Αργεντινής. Εξηγεί γιατί το ΔΝΤ απέτυχε στην περίπτωση της χώρας της Λατινικής Αμερικής, αλλά υπεραμύνεται του ρόλου του ταμείου στις περιπτώσεις χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. 

       Η κ. Αλεξανδράκη μάλιστα αποδίδει ευθύνες για την κατάσταση, στην οποία περιήλθε η Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, καθώς γνώριζαν πολύ καλά τι συμβαίνει, αλλά δεν έπραξαν τίποτα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι φταίνε και οι αγορές, που απέτυχαν να δουν το πρόβλημα πριν από τον Οκτώβριο του 2008, ενώ μετά συμπεριφέρθηκαν ως αγέλη. 
 
Εργαστήκατε για το ΔΝΤ σε μια περίοδο που γνώρισε τη μεγαλύτερη αποτυχία του στην Αργεντινή, κάτι που βιώσατε εκ των έσω ως μέλος του προγράμματος αξιολόγησης.
     Υπάρχει ένα μενού μέτρων και το ΔΝΤ δεν μπορεί να τα επιβάλει, αν δεν μπορεί μια κυβέρνηση να τα περάσει. Εάν αποτύχει ένα πρόγραμμα, όπως έγινε με την Αργεντινή, είναι αποτυχία και για τις δύο πλευρές. Το πρόγραμμα στην Αργεντινή απέτυχε, γιατί από την αρχή ήταν αποτυχημένος ο σχεδιασμός και κυρίως γιατί δεν υπήρξε ποτέ συναίνεση. 

Αυτή η αποτυχία μπορεί, όμως, να συμβεί και στην περίπτωση της Ελλάδας...
    Θα είναι αποτυχία, αν η κυβέρνηση Παπανδρέου υπογράψει κάτι που δεν μπορεί να το εξηγήσει στους πολίτες με επιχειρήματα. Μπορεί κάποιος να «δαιμονοποιήσει» το Ταμείο στην κοινή γνώμη, αλλά πρέπει να εξηγήσει με επιχειρήματα και τι ακριβώς συμβαίνει. 

Η κακή φήμη και οι αντιδράσεις για τα αντιλαϊκά προγράμματα που εφαρμόζει δεν επηρεάζουν τα στελέχη του ΔΝΤ;
    Την κακή αυτή αύρα του ΔΝΤ την έζησα στο πρόγραμμα αξιολόγησης για την Αργεντινή. Για παράδειγμα, δεν μπορέσαμε τελικά ποτέ να επισκεφτούμε τη χώρα, γιατί ποτέ δεν μας κάλεσαν οι κυβερνήσεις της. Εμενα προσωπικά δεν με επηρέασε αρνητικά. Οταν φθάνεις στο σημείο να πάρεις σκληρά μέτρα, είναι πιο εύκολο να τα φορτώσεις στον αποδιοπομπαίο τράγο, το ΔΝΤ, παρά να πεις ότι ήταν αποτέλεσμα μιας χρεοκοπημένης πολιτικής. 

Στην περίπτωση της Ελλάδας, πώς είναι δυνατόν ένα μείγμα εισπρακτικών μέτρων και περιστολής δαπανών σε μια οικονομία που είναι σε ύφεση να αποτελεί συνταγή που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο;
     Στην περίπτωση μιας «συνηθισμένης» ύφεσης η περιστολή των δημοσίων δαπανών φυσικά και δεν είναι η ιδανική συνταγή, το αντίθετο μάλιστα. Ομως στην περίπτωση της Ελλάδας δεν έχουμε «συνηθισμένη» ύφεση. Δυστυχώς, η οικονομική ύφεση συνυπάρχει με άλλους δύο μεγάλους περιορισμούς: Πρώτον, οι αγορές δεν μας δανείζουν πλέον, διότι έχουν χάσει την πίστη τους ότι το μέγεθος του δημόσιου χρέους είναι βιώσιμο και, δεύτερον, είμαστε εγκλωβισμένοι στο ευρώ, δηλαδή, δεν έχουμε δική μας νομισματική πολιτική. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν μας υπόσχεται, βέβαια, ότι η ύφεση θα αποφευχθεί. Ισα ίσα αυτό που μας λέει είναι ότι, αν θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ και αν δεν θέλουμε να χρεοκοπήσουμε, τότε πρέπει να υποστούμε μεγάλη ύφεση για 1-2 χρόνια. 

Πού εντοπίζετε τα λάθη που έγιναν;
      Μπήκαμε στο ευρώ και χάσαμε όλους τους μηχανισμούς πειθαρχίας της οικονομικής πολιτικής. Η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύθηκε από την αρχή τον φθηνό δανεισμό, που της παρείχε η είσοδός της στην ευρωζώνη. Αντί γι' αυτό, δανειζόταν ακόμη περισσότερα. Ο ρυθμός ανάπτυξης δεν ήταν βιώσιμος, διότι στηριζόταν αποκλειστικά στις πιστώσεις προς τους ιδιώτες και το κράτος. Φταίει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, που γνώριζαν πολύ καλά τι συμβαίνει. Φταίνε οι αγορές, που παρέβλεπαν το τεράστιο χρέος και δάνειζαν με πολύ χαμηλό spread. Η αγορά απέτυχε να δει το πρόβλημα πριν από τον Οκτώβριο του 2008, γιατί έχει πάντα τη νοοτροπία του κοπαδιού. Μετά συμπεριφέρθηκε, όπως έπρεπε να συμπεριφερθεί πριν από δεκαετία. Ομως, πρώτα απ' όλα, η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της χρεοκοπίας του πολιτικού συστήματος. Ολοι απέτυχαν, αλλά πρώτοι οι Ελληνες. 

Τι εκτιμούν οι αγορές τώρα στη Νέα Υόρκη για τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους και εξόδου από το ευρώ;
     Για πιθανή έξοδο από το ευρώ, οι αγορές δίνουν λίγες πιθανότητες. Για την αναδιάρθρωση του χρέους, δίνουν ακόμη μεγάλες πιθανότητες. Αυτό θα εξαρτηθεί από το μοντέλο ανάπτυξης που θα ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια και τι διαρθρωτικά μέτρα θα παρθούν. Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης, η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι είναι αδύνατο μια τέτοια αναστροφή μοντέλου ανάπτυξης να συντελεστεί τα επόμενα τρία χρόνια. Οπότε, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι το ΔΝΤ ήλθε για να μείνει πολλά χρονια. 

Θα υπάρξει κάτι, με την εποπτεία του ΔΝΤ στη χώρα, που μπορεί να λειτουργήσει θετικά και υπέρ των πολιτών;
     Πιστεύω σ' αυτό που αντιπροσωπεύει το ΔΝΤ: μια συνεπή και διάφανη οικονομική πολιτική. Η διαφάνεια έλειψε πολύ από την Ελλάδα και μάλιστα η συνεργασία με το ΔΝΤ θα δώσει μια ευκαιρία στους Έλληνες πολίτες κάθε τρίμηνο να αξιολογούν και να διαβάζουν, χωρίς παραποιήσεις στοιχείων, την πρόοδο της οικονομίας. 

WHO is who?
      Η Κατερίνα Αλεξανδράκη υπηρέτησε για έξι χρόνια ως οικονομολόγος στο ΔΝΤ. Υπήρξε υπεύθυνη για θέματα ισοζυγίου πληρωμών, συναλλαγματικής πολιτικής και βιωσιμότητας του εξωτερικού χρέους σε αναπτυσσόμενες χώρες και έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις προγραμμάτων stand-by στο Περού, τη Γουατεμάλα, τη Σερβία και την Παραγουάη.
     Διετέλεσε μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των δύο τελευταίων προγραμμάτων του ΔΝΤ για την Αργεντινή. Παραιτήθηκε από το ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2007 και σήμερα εργάζεται σε μεγάλη επενδυτική εταιρεία στη Νέα Υόρκη. Στο βιογραφικό της συμπεριλαμβάνεται η θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως οικονομικής και πολιτικής αναλύτριας. Είναι απόφοιτος του London School of Economics και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 

Πηγή: Θανάσης Τσίτσας -Κυριακάτικη  Ελευθεροτυπία

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

«Μην επιτρέψετε την εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης!»

       Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα είναι απίστευτα σκληρά. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη από το ΔΝΤ να «ανοίξει» ακόμη και την αγορά της Εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το τέλος του 2012». 
       Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον γ.γ. της Διεθνούς Οργάνωσης Εκπαιδευτικών κ. Fred Leeuwen, ο οποίος ήταν καλεσμένος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών δασκάλων και καθηγητών (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ). «Μοιραζόμαστε την ανησυχία σας», τόνισε ο κ. Leeuwen και προσέθεσε πως κλειδί για την ανάκαμψη είναι η επένδυση στην Εκπαίδευση. «Είναι αδιανόητο να γίνονται περικοπές στην Εκπαίδευση.
       Σύμφωνα με υπολογισμούς της Εκπαιδευτικής Διεθνούς, κάθε ευρώ που επενδύει μια χώρα στην Εκπαίδευση επιστρέφει με τόκο 12%», επισήμανε ο γ.γ. της Εκπαιδευτικής Διεθνούς, η οποία αντιπροσωπεύει 30.000.000 εκπαιδευτικούς από 402 οργανώσεις σε 173 χώρες στον κόσμο. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι έχει στην κατοχή του έγγραφο του ΔΝΤ, το οποίο ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να «ανοίξει» την αγορά της Εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το τέλος του 2010.
       «Συνιστούμε στις οργανώσεις να κάνουν προσπάθειες για να ανατρέψουν την επιχειρούμενη εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης», επισήμανε ο κ. Leeuwen. Από την πλευρά τους, δάσκαλοι και καθηγητές επεσήμαναν ότι οι επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων στην Εκπαίδευση θα γίνουν ορατές τον Σεπτέμβριο, όταν οι μειωμένες -κατά 17.000 άτομα- προσλήψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα φέρουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.
Πηγή: Έθνος

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Η πυραμίδα της διατροφής!

   Στην ενότητα "Του κόσμου το ψωμί", της Γλώσσας της Γ' τάξης, κατασκευάσαμε την "πυραμίδα της διατροφής". Παράλληλα, γράψαμε χρήσιμες συμβουλές για γρήγορα και υγιεινά γεύματα στο σπίτι και το σχολείο. Έπειτα τα τοποθετήσαμε στο διάδρομο του σχολείου για να ενημερώσουμε όλους τους συμμαθητές μας.



Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Το πιο γλυκό ψωμί.

       Με αφορμή τα κείμενα του βιβλίου της Γλώσσας της Γ΄ Δημοτικού "Το πιο γλυκό ψωμί"  αναζητήσαμε στο διαδίκτυο με τα παιδιά βίντεο για την παρασκευή του ψωμιού. Τα προβάλαμε στην τάξη και συγκρίναμε τον παραδοσιακό με το σύγχρονο τρόπο παραγωγής, όχι μόνο του ψωμιού αλλά και του αλευριού. 
      Μέσα από τη συζήτηση τα παιδιά γνώρισαν όχι μόνο επαγγέλματα, αλλά και εργαλεία που χάνονται σιγά σιγά στο χρόνο.

 









Σημείωση: Στο τελευταίο βίντεο είδαμε τα τελευταία λεπτά μια και είναι διαφήμιση φούρνου.

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Η έκταση της πετρελαιοκηλίδας στον κόλπο του Μεξικού και σύγκρισή της με το μέγεθος μιας πόλης.

       Η έκρηξη σε εξέδρα απάντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού στις 20 Απριλίου και η βύθιση στις 22 του μηνός της πλατφόρμας ύστερα από έκρηξη, έχουν προκαλέσει τη διαρροή τουλάχιστον 800.000 λίτρων αργού πετρελαίου ημερησίως από πετρελαιοπηγή που βρίσκεται σε βάθος 1.800 μέτρων και οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να σφραγίσουν.
      Η εξαιρετική ιστοσελίδα που φτιάχτηκε από το μηχανικό της Google Paul Rademacher, δείχνει την έκταση της πετρελαιοκηλίδας και τη συγκρίνει με οποιαδήποτε πόλη του κόσμου. Δείτε το μέγεθος της καταστροφής, πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Πηγή:
Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες,
Ιστολόγιο Γιώργου Παναγιωτακόπουλου 

Ο λόρδος Έλγιν και η κλοπή των μαρμάρων του Παρθενώνα.




Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Αστεία animation







Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Τροχαία ατυχήματα: Παραβίαση διάβασης τρένου.

Ο βράχος της Ακρόπολης

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Η ονομασία των αριθμών

Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα άποψη για την ονομασία των αριθμών.

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Μινωικός Πολιτισμός (II)

Εποπτικό υλικό για το μάθημα της Ιστορίας της Γ΄ τάξης: "Η τέχνη των Μινωιτών".







Σπιναλόγκα: Το νησί των λεπρών

Η παρουσίαση για τη Σπιναλόγκα είχε χρησιμοποιηθεί παλαιότερα στο κεφάλαιο της Φυσικής της Στ' τάξης "Μεταδοτικές ασθένειες". 






Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου




Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

"Βλέπουμε την Ελλάδα και θυμόμαστε αυτά που ζήσαμε!"


     «Οι εικόνες στην Ελλάδα μοιάζουν πολύ με αυτές του 2001 και είναι το αποτέλεσμα των ίδιων συνταγών των διεθνών πιστοληπτικών οργανισμών» τόνισε η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ - Κίρχνερ. Υπογράμμισε δε, ότι οι διεθνείς πιστωτικοί οργανισμοί «επιβάλουν την κατάργηση της δημοτικής αυτοδιοίκησης και τη μείωση των μισθών». Χαρακτήρισε μάλιστα τη συγκεκριμένη τακτική "γνωστή συνταγή των οργανισμών που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει πραγματικά στον κόσμο".
     "Βλέπουμε σήμερα τις εικόνες από την Ελλάδα, που προκαλούν μόνο θλίψη, και θυμόμαστε, δυστυχώς, αυτά που ζήσαμε στην Αργεντινή το 2001", δήλωσε κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης στο Μπουένος Άιρες, η Κριστίνα Φερνάντεζ - Κίρχνερ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
      Στις 20 Δεκεμβρίου 2001, ο τέως συντηρητικός πρόεδρος της Αργεντινής, Φερνάντο ντε λα Ρούα, παραιτήθηκε και εγκατέλειψε το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο. Την ίδια ώρα, βρισκόταν σε εξέλιξη η βίαιη καταστολή των ταραχών που είχαν ως τραγική συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον τριάντα ανθρώπων.
     Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο τότε προσωρινός πρόεδρος, Αντόλφο Ροντρίγκεζ Σαά, ανακοίνωσε ότι η χώρα χρεοκοπεί, αδυνατώντας να αποπληρώσει το υπέρογκο ποσό των 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
    Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Αργεντινής ξεκίνησε μια προσφορά ανταλλαγής τίτλων, προκειμένου να ικανοποιήσει το ένα τέταρτο των ιδιωτών πιστωτών της, οι οποίοι απέρριψαν την πρώτη προσφορά για αναδιάρθρωση του χρέους το 2005. 
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Τετάρτη 05 - 05 - 2010 Ημέρα τραγική


       Τρία άτομα - δυο γυναίκες και ένας άντρας - βρέθηκαν νεκρά στο υποκατάστημα της Marfin Bank στην οδό Σταδίου, όπου εγκλωβίστηκαν και δεν μπόρεσαν να σωθούν, παρά την επέμβαση της πυροσβεστικής. Άλλα πέντε άτομα απεγκλωβίστηκαν σώα, από υπερκείμενους ορόφους, όπως αναφέρει επίσημα η Πυροσβεστική. Ο ιατροδικαστής, Φίλιππος Κουτσάφτης, που πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο της πυρκαγιάς δήλωσε ότι η αιτία θανάτου είναι ασφυξία από την εκπνοή τοξικών ουσιών και καπνού. 
      Προανάκριση για το θάνατο των τριών υπαλλήλων και για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών γίνεται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με οπτικό υλικό που διαθέτει η αστυνομία, ένα άτομο φαίνεται να σπάει την πόρτα της τράπεζας και άλλοι 3 πετούν μολότοφ. Και οι 4 φορούν κουκούλα. Σύμφωνα με δύο δημοσιογράφους του Tvxs που παρακολούθησαν από απόσταση 10 μέτρων το περιστατικό, ένας άγνωστος με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου έσπασε την τζαμαρία της τράπεζας και έριξε μέσα από την τρύπα των σπασμένων τζαμιών κάποιο διάφανο υγρό από μπουκάλι 1μιση λίτρου. 
     Ακολούθησαν εικόνες πανικού με τους εργαζόμενους της τράπεζας να βγαίνουν στα μπαλκόνια και στην ταράτσα, στην προσπάθειά να σωθούν. Ένας από αυτούς πήδηξε από το μπαλκόνι σε διπλανή τέντα. Πρόκειται για έναν άντρα, ο οποίος νοσηλεύεται σε πιο σοβαρή κατάσταση σε σχέση με τους άλλους τραυματίες. Οι υπόλοιποι απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια της πυροσβεστικής. 
     Λίγη ώρα αργότερα, ομάδα διαδηλωτών έφτασε στο σημείο, υποστηρίζοντας ότι η πληροφορία για τους νεκρούς ήταν ψευδής. Φώναζαν συνθήματα κατά των συγκεντρωμένων δημοσιογράφων. Στο σημείο έφτασαν 4 διμοιρίες των ΜΑΤ που απώθησαν τους διαμαρτυρόμενους, κάνοντας χρήση χημικών. 
    Πριν από το τραγικό περιστατικό είχε προηγηθεί μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών, τόσο στην Αθήνα όσο και στις άλλες πόλεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 30.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Αθήνας και περίπου 20.000 στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες και συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις κάνουν λόγο τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό διαδηλωτών, ενώ εκτιμούν ότι συμμετείχαν 100 με 150.000 άτομα. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων σημειώθηκαν συγκρούσεις, που στην Αθήνα επεκτάθηκαν μέχρι την Λεωφόρο Συγγρού. Σοβαρά επεισόδια έγιναν στα σκαλιά της Βουλής, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας αλλά τελικά απωθήθηκαν. Κάηκε επίσης και τηλεοπτικό βαν, που σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανήκει σε τουρκικό κανάλι. Τα γεγονότα μεταδίδονται από όλα τα διεθνή ΜΜΕ σε εκτεταμένες ανταποκρίσεις τους.




Πηγή: www.tvxs.gr

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Γεια σου χαρά σου Βενετιά.

 Γλώσσα της Γ΄ τάξης "Γεια σου χαρά σου Βενετιά"


Γεια σου χαρά σου Βενετιά
πήρα τους δρόμους του νοτιά
κι απ' το κατάρτι το ψηλό
τον άνεμο παρακαλώ.

Φύσα αεράκι φύσα με
μη χαμηλώνεις ίσαμε
να δω γαλάζια εκκλησιά
Τσιρίγο και Μονεμβασιά.

Γεια σου χαρά σου Βενετιά
βγήκα σε θάλασσα πλατιά
και τραγουδώ στην κουπαστή
σ' όλο τον κόσμο ν' ακουστεί.

Φύσα αεράκι φύσα με
μη χαμηλώνεις ίσαμε
να δω στην Κρήτη μια κορφή
που έχω μανούλα κι αδελφή.
 
Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Από την πίσω πόρτα έφυγε η Υπουργός!

     Από την πίσω πόρτα έφυγε η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, αφού την φυγάδευσαν μετά την μαγνητοσκόπηση της συνέντευξής της. Η δημοσιογράφος Μ. Χούκλη είναι εγκλωβισμένη στο στούντιο καθώς οι αδιόριστοι θέλουν να πουν την άποψη τους στον αέρα. Πέφτουν μπουκέτα μέσα στους διαδρόμους της ΕΡΤ καθώς τα ΜΑΤ έχουν προχωρήσει και χτυπάνε τους καθηγητές, ενώ οι τελευταίοι επιμένουν να μην θέλουν να φύγουν από τον χώρο. 
      Καλά κάνουν γιατί κάποιος πρέπει να τους ακούσει. Αρκετή προπαγάνδα φάγαμε τόσα χρόνια και τους πληρώναμε. Ας ακούσουμε και αυτούς που δεν έχουν φράγκο.


 Πηγή: www.troktiko.blogspot.com

Hello Lenin

Κανενός άγαλμα στον κόσμο δεν προκαλεί τόσο ποικίλες αντιδράσεις! 
        Στη Δύση, 140 χρόνια μετά τη γέννησή του, ο Λένιν είναι ταυτόχρονα ανάθεμα και καλτ. Εξαρτάται από τη σκοπιά του καθενός ή από τον γεωπολιτικό χώρο όπου ζει. Τα μπλουζάκια με τη χαρακτηριστική φιγούρα του φοριούνται στις ροκ συναυλίες, τα έργα του επανεκδίδονται με νέους σχολιασμούς από τον Σλάβοϊ Ζίζεκ και άλλους διανοούμενους ενώ οι αφίσες του είναι περιζήτητες και αντίγραφά τους πωλούνται σε βιβλιοπωλεία του Παρισιού και κοσμούν μπιστρό του Βελιγραδίου. Στην Αθήνα, μόλις τελείωσε ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Λένιν με 30 ταινίες του Αϊζενστάιν, του Βερτόφ κ.ά. στο «Ιλιον». Αντιθέτως, σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ακόμα και η απλή εξύμνησή του μπορεί να θεωρηθεί ποινικά κολάσιμη πράξη.
        Μέχρι τη διάλυση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», μεγαλοπρεπή αγάλματα του Βλαδίμηρου Ιλιτς Λένιν δέσποζαν σε πλατείες της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Λετονίας, της Εσθονίας, ακόμα και της φιλοσοβιετικής Αιθιοπίας. Με την αλλαγή, αυτά ήταν τα πρώτα «θύματα».
Στην καλύτερη περίπτωση αποσύρθηκαν σε πάρκα, όπως στην πρωτεύουσα Βίλνιους της Λιθουανίας ή αγοράστηκαν από μουσεία και συλλέκτες· στη χειρότερη, τα γρανιτένια διαμελίστηκαν, τα μεταλλικά έλιωσαν και κάποια κατέληξαν στις χωματερές ή θάφτηκαν!
        Οχι όμως παντού! Χιλιάδες άλλα έμειναν ακέραια σε Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία και άλλες χώρες, από την Κριμαία ώς το Κουρσκ κι από την Οδησσό ώς το Βλαδιβοστόκ. Ταξιδεύοντας στην αχανή αυτή περιοχή, βλέπεις αμέτρητα αγάλματα σε πολιτιστικά κέντρα, σταθμούς, λιμάνια και εργοστάσια. Ο Χριστός, ο Βούδας και ο Λένιν έχουν τα περισσότερα στον κόσμο! Μερικά είναι ενδιαφέροντα δείγματα σοσιαλιστικού ρεαλισμού από διακεκριμένους γλύπτες, τα περισσότερα όμως, είναι τυποποιημένα. Το μεγαλύτερο, ύψους 27 μ. σε βάση 30 μ., ίσο με τον Κολοσσό της Ρόδου, βρίσκεται στο Στάλινγκραντ (σήμερα Βόλγκογκραντ), εκεί όπου ο Κόκκινος Στρατός άλλαξε την πορεία του πολέμου.
         Το τελευταίο άγαλμα του Λένιν στη Μόσχα στήθηκε το 1985 στην Πλατεία του Οκτώβρη. Τις Κυριακές, οι οπαδοί της Σπάρτακ τον αντικρίζουν μπροστά στο γήπεδο, εκατομμύρια επιβάτες τον βλέπουν καθημερινά σε πολλούς σταθμούς του μετρό και το μαυσωλείο του έχει πάντα ουρές επισκεπτών θυμίζοντας ότι σε πανρωσικό γκάλοπ, αναδείχτηκε έκτος σημαντικότερος Ρώσος όλων των εποχών.
       Στο Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, έγιναν πρόσφατα τα αποκαλυπτήρια δύο νέων μνημείων του Λένιν, την ώρα που στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λβιβ, η σύζυγος του Γιούσενκο, λίγο πριν συντριβεί ο πρόεδρος στις εκλογές, καλούσε τους συμπολίτες της να καταστρέψουν τα μνημεία του Λένιν. Ομοϊδεάτες της είχαν σπάσει το χέρι και τη μύτη σ' ένα από τα πιο καλοφτιαγμένα αγάλματα στο κέντρο του Κιέβου. Μάλιστα, σε τελετή για την αποκατάστασή του από το ΚΚ Ουκρανίας, δύο ακροδεξιοί εκτόξευσαν κόκκινη μπογιά προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των παρισταμένων.

       Στην Πετρούπολη, ακόμα Λένινγκραντ για πολλούς Ρώσους, οι βάνδαλοι έριξαν βόμβα με 400 γραμμ. δυναμίτη, ανοίγοντας μία μεγάλη διαμπερή τρύπα στο παλτό του αγάλματος. Μπρούντζινο δέκα μέτρων, φιλοτεχνημένο το 1926, στέκεται απέναντι από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, στο σημείο που ο Λένιν, επιστρέφοντας από την εξορία, είχε βγάλει έναν φλογερό επαναστατικό λόγο στους εργάτες της πόλης, το 1917. Το έργο έχει μία επιπλέον ιστορική σημασία γιατί είναι από τα ελάχιστα που γλίτωσαν στην πολιορκία των 900 ημερών και την ισοπέδωση της πόλης από τους ναζί, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
         Εκτοτε, με λουλούδια που αφήνονται στα πόδια του, πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν τη νοσταλγία τους για το προηγούμενο καθεστώς και οι κομμουνιστικές οργανώσεις πραγματοποιούν πέριξ των αγαλμάτων τις συγκεντρώσεις τους. Ομως, σε εποχές οικονομικής κρίσης, μερικοί δήμοι δεν μπορούν να τα συντηρήσουν. Η ρωσική πόλη Βορονέζ, σε κατάσταση χρεοκοπίας, ψάχνει αγοραστή για το 60 ετών και 14 τόνων άγαλμα που είναι στην κεντρική της πλατεία.


      Σε μια ανάλογη περίπτωση, ένας αμερικανός επιχειρηματίας, που ευαισθητοποιήθηκε από ένα άγαλμα πέντε μέτρων που πετάχτηκε στην Τσεχοσλοβακία, υποθήκευσε το σπίτι του για να το αγοράσει και να το μεταφέρει στο Σιάτλ. Πεθαίνοντας πριν το ξεχρεώσει, η οικογένειά του, το δάνεισε στο δήμο, ο οποίος εκτιμώντας την καλλιτεχνική του αξία, το τοποθέτησε στο κέντρο του Φρίμοντ, παρ' όλες τις αντιρρήσεις κάποιων ρώσων εμιγκρέδων. Ενας άλλος Αμερικανός αγόρασε ένα άγαλμα για 500 δολάρια και το έστησε έξω από το χαμπουργκεράδικό του στο Ντάλας με την επιγραφή «Η Αμερική νίκησε». Στην Ατλάντικ Σίτι, στο καζίνο Τροπικάνα, ένας «Λένιν» 4,5 μ. διαφημίζει το πανάκριβο χαβιάρι με βότκα που σερβίρεται στο πολυτελές «Κόκκινο εστιατόριο», ενώ στο Λας Βέγκας έστησαν ένα αντίστοιχο άγαλμα στο Mandalay Bay Hotel αφού πρώτα το αποκεφάλισαν!
         Σε άλλες χώρες, τέτοιες «αμερικανιές» δεν θεωρούνται δείγματα καλού γούστου. Στο Λονδίνο, την Καλκούτα ή το Τάμπερε της Φιλανδίας, όπου και το Μουσείο Λένιν, η προσωπικότητά του είναι σεβαστή!
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Τα νέα οικονομικά μέτρα.

       Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε ότι η ύφεση για το 2010 θα φτάσει στο 4% ενώ για το 2011 προβλέπεται αρνητικός ρυθμός 2,6%. Επιστροφή σε θετικό ρυθμό από το 2012. Τόνισε ότι στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για το 2010, θα προστεθούν άλλα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σύνολο των μέτρων για τη φετινή χρονιά, θα φτάσει στα 10 δισ. ευρώ. Η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2011 θα φτάσει στα 10 δισ. ευρώ, για το 2012 στα 5 δισ. ευρώ και λίγο κάτω από τα 5 δισ. ευρώ για το 2013. Έτσι, το σύνολο της δημοσιονομικής προσαρμογής προσεγγίζει τα 30 δισ. ευρώ μέχρι και το 2013.

Αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, έχουν ως εξής:

1. Καταργείται ο 13ος και ο 14ος μισθός στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι έχοντες μεικτές αποδοχές άνω των 3000 ευρώ, δεν θα παίρνουν καθόλου δώρα και επιδόματα. Όσοι κινούνται κάτω από αυτό το όριο, θα εισπράττουν 250 ευρώ το Πάσχα, 250 ευρώ ως επίδομα αδείας και 500 ευρώ τα Χριστούγεννα
2. Μειώνονται κατά 8% επιπλέον τα επιδόματα στον στενό δημόσιο τομέα. Για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου δεν υπάρχουν επιδόματα, θα περικοπούν οι μισθοί κατά 3% επιπλέον.
3. Καταργείται η 13η και η 14η σύνταξη για όλα τα ταμεία. Οι έχοντες (σε επίπεδο μεικτών) σύνταξη που δεν ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ θα εισπράττουν 200 ευρώ το Πάσχα, 200 ευρώ το καλοκαίρι και 400 ευρώ τα Χριστούγγενα
4. Παγώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις για όλη τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης δηλαδή για τα επόμενα τρία χρόνια.
5. Μειώνονται οι συντάξεις πάνω από ένα όριο λόγω της επαναφοράς του ΛΑΦΚΑ
6. Αυξάνονται κατά 10% όλοι οι συντελεστές Φ.Π.Α. Ο συντελεστής του 21% γίνεται 23%. Ο συντελεστής του 10% γίνεται 11% και ο συντελεστής του 5% γίνεται 5,5%.
7. Αυξάνονται κατά 10% επιπλέον οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης.
8. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο υπολογισμού αυτής της εισφοράς.
9. Ξεκινά διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για αλλαγές στο όριο απολύσεων (είναι σήμερα στο 2%) και μειώσεις στις αποζημιώσεις.
10. Προωθούνται ρυθμίσεις βάσει των οποίων θα μειώνεται η αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση
11. Ορίζονται νέα επίπεδα κατώτατων αποδοχών για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους
12. Από το 2011 θα ξεκινήσει η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα
13. Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα και απελευθερώνεται ο τομέας των μεταφορών
14. Λαμβάνονται μέτρα για την εξυγίανση του ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με παράλληλη ενίσχυση του ρόλου της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΕ).

Άμεσα κατατίθεται και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο θα αρχίσει από το 2011 με τριετή περίοδο προσαρμογής σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Επίσης, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:

* Υπολογισμό της σύνταξης με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου
* Σύνδεση του χρόνου συνταξιοδότησης με την εξέλιξη του προσδόκιμου χρόνου ζωής
* Περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων
* Θέσπιση εγγυημένης σύνταξης για όσους υπερβαίνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους η οποία θα καταβάλλεται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Πηγή: Ελευθεροτυπία